Mielipide

Kohuhyökkääjä Evander Kane tarvitsee toisen tai kuudennen tilaisuuden sijaan apua ongelmiinsa

NHL / Kolumni
San Jose Sharksista potkut saanut Evander Kane on uhkapeliongelmainen koronasäädösten rikkoja, mutta NHL-seurat ovat hänestä kiinnostuneita. Sopimusneuvottelujen sijaan olisi tärkeämpää keskittyä huolehtimaan Kanen hyvinvoinnista.

Evander Kane sai täysin ymmärrettävästi lähtöpassit San Jose Sharksista toistuvien koronarikkomusten vuoksi. Ymmärrettävää on myös se, että muut NHL-seurat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa 30-vuotiaasta vapailla markkinoilla olevasta hyökkääjästä.

Edmonton Oilersin GM Ken Holland on julkisesti lausunut Kanen kohdalla uskovansa uuteen mahdollisuuteen. Pelkästään urheilullisesti esimerkiksi Oilers tai jokin muu seura olisi jo Kanen uran neljäs NHL-organisaatio.

Lisäksi Kane on itse kertonut ongelmistaan uhkapelaamisen kanssa – pelaamisesta aiheutuneiden velkojen vuoksi hän on myös hakeutunut henkilökohtaiseen konkurssiin.

Kanen mahdollista hankintaa mutkistaa vielä NHL:n tutkinta väitetystä koronaprotokollan rikkomisesta. Kanen väitetään lentäneen kotiseudulleen Vancouveriin tämän ollessa vielä karanteenissa. Aiemmin Kanen todettiin rikkoneen koronasäännöksiä hänen esitettyä väärennetyn koronatodistuksen, mistä NHL langetti 21 ottelun pelikiellon.

Kanen kohdalla olisi sopimusneuvottelujen sijaan tärkeämpää keskittyä huolehtimaan hänen Hyvinvoinnistaan, jolloin jääkiekkoilijakin olisi seuralle arvokkaampi.

Kuudella viimeisimmällä kaudellaan Kane on tehnyt kausittain 20–30 maalia, joten urheilullisesti hänellä on epäilemättä vielä annettavaa NHL-tasolla – riippuen tietysti siitä, millaiseen ratkaisuun NHL koronatutkinnassaan päätyy.

Sitä sen sijaan olen ihmetellyt, että inhimillinen puoli on tuntunut unohtuneen.

Kane on myöntänyt uhkapeliongelmansa, jonka lääketieteellinen termi on rahapeliriippuvuus, johon usein liittyy muitakin mielenterveyden ongelmia kuten masennusta ja ahdistusta. En tietenkään väitä ihmistä näkemättä Kanea mielenterveysongelmaiseksi, mutta näin etäältäkin voi todeta, että Kanen harkintakyky on pettänyt kerta toisensa jälkeen.

Rahapeliriippuvuus on sairaus, joka hämärtää päätöksentekoa: Kane on esimerkiksi hävinnyt 1,5 miljoonaa dollaria vuoden aikana, ESPN kertoo. Myös koronatodistuksen väärentäminen on vahva signaali arviointikyvyn horjumisesta.

NHLPA on asettunut Kanen tueksi ja jättänyt valituksen sopimuksen purusta, sillä Sharks yrittää välttyä palkanmaksusta ja palkkakattorangaistuksesta vedoten Kanen rikkomuksiin. Kanen ei ole ilmoitettu osallistuneen NHL:n ja pelaajayhdistyksen hoito-ohjelmaan peliriippuvuudesta huolimatta. NHLPA:n pitäisikin huolehtia myös pelaajiensa henkisestä hyvinvoinnista.

Riippuvuussairaudesta toipuminen vaatii hoitoa, pelkkä riippuvuuden kohteesta pidättäytyminen ei riitä. Kane on tosin osoittanut pystyvänsä pelaamaan tehokkaasti yksityiselämän ongelmistaan huolimatta, mutta konkurssi, pitkä pelikielto ja sopimuksen purku toisaalta muistuttavat, että työnteko on myös kärsinyt näistä ongelmista.

Kanen kohdalla olisi sopimusneuvottelujen sijaan tärkeämpää keskittyä huolehtimaan ihmisestä nimeltä Evander Kane. Hyvinvoiva jääkiekkoilija on myös seuralle arvokkaampi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös