Mielipide

Kisakolumni: Nauttikaa yllätyksistä!

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen ja Latvian jakamat MM-kisat jäävät mieleen pudotuspelivaiheen yllätyksistä. Näin mitaleille saadaan uutta väriä, sillä välieräjoukkueista vain Kanada on tottunut menestymään.

Päivän kisakolumni kokoaa Jatkoajan toimittajien päällimmäiset ajatukset ottelupäivän mielenkiintoisimmista tapahtumista ja ilmiöistä.

Kanada on voittanut 27 kertaa jääkiekkoilun miesten maailmanmestaruuden, ja titteleistä kahdeksan on tullut ammattilaisten aikakaudella. Sen sijaan Yhdysvallat, Saksa ja Latvia tavoittelevat kaikkien aikojen MM-kisamenestystä omalta kantiltaan. Latvia on sen toki jo saavuttanutkin.

Yhdysvallat on viimeksi ollut kahden parhaan joukossa MM-kisoissa vuonna 1960, jolloin olympiakisoilla oli myös MM-arvo. Kun nämä poikkeukset otetaan pois, pitää mennä vielä kymmenen vuotta pidemmälle, jotta vastaava saavutus löytyy. Olympialaisissa mitaleita on toki tullut senkin jälkeen, kirkkaimpana tietysti Lake Placidin ihme.

Saksa on puolestaan saavuttanut maailmansotien jälkeen vain yhden MM-mitali, hopean vuoden 1953 tynkäturnauksessa. Olympiamenestyksestä se on saanut toki nauttia, viimeksi viisi vuotta sitten. Latvialle välieräpaikka on puolestaan ensimmäinen MM-kisoissa, ja siellä saavutuksesta osataan varmasti ottaa kaikki irti.

Olisi historian valossa helppo sanoa Kanadan olevan suursuosikki, mutta muilla kolmella maalla on mahdollisuus saavuttaa jotain sellaista, jota he eivät ole koskaan tai ainakaan tämän pelaajasukupolven aikana tehneet. Se jos mikä lisää motivaatiota, ja varsinkin jäljellä olevissa Euroopan maissa Saksassa ja Latviassa tämä vuosi voi jäädä samalla tavalla mieleen kuin vuosi 1995 on jäänyt meille suomalaisille.

Yllätykset ovat aina urheilussa suola, ja tästä kärkinelikosta on syytä nauttia. Näiden maiden suoritukset ovat sellaisia, jotka tullaan muistamaan vielä vuosienkin päästä, sillä on hyvin mahdollista, että asetelma ei tule toistumaan tulevina vuosina.

Todelliset jääkiekkoihmiset eivät välitä vain siitä, miten Suomella menee, vaan seuraavat turnauksen loppuun asti, vaikka oma suosikki onkin poissa parrasvaloista. Nyt jos koskaan tarjolla on unohtumattomia kiekkoelämyksiä.


USA
3-0

CZE

CAN
4-1

FIN

SUI
1-3

GER

SWE
1-3

LAT

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös