Mielipide

Kisakolumni: Kiekkohullu Latvia ansaitsee pudotuspelit kotonaan

MAAJOUKKUE / Kolumni
Viimeisen alkulohkopäivän iloisimmat tunnelmat koettiin Riian iltaottelussa, kun kisaisäntä Latvia otti pudotuspelipaikkaan tarvitsemansa pisteen Sveitsiltä. Kun vielä ottelu päättyi jatkoaikavoittoon, Latvian asema koheni lohkossa.

Päivän kisakolumni kokoaa Jatkoajan toimittajien päällimmäiset ajatukset ottelupäivän mielenkiintoisimmista tapahtumista ja ilmiöistä.

Latvia on pelannut uudelleen itsenäistymisensä jälkeen MM-kisojen ylimmällä tasolla yhtäjaksoisesti vuodesta 1997 alkaen. Vuodet ovat tuoneet neljä puolivälieräpaikkaa sekä yhden seitsemännen sijan. 

Latvia tunnetaan kiekkohulluna kansana, ja siten on aina hieno nähdä maan isännöivän keväistä tapahtumaa. Vuoden 2006 kisoista jäi kuitenkin huono sivumaku, kun yleisö näytti ikävämpää puolta Kanada-ottelussa, jossa latvialaiskannattajat pettyivät pahanpäiväisesti erotuomareihin. Silloinen tähtipelaaja Jānis Sprukts kävi jopa kuuluttamossa rauhoittelemassa yleisöä. Pudotuspelipaikka jäi haaveeksi Latvian oltua jatkolohkon viides.

Kaksi vuotta sitten kisoja odotettiin innolla, mutta koronavirustilanteen takia kisat pelattiin käytännössä tyhjille katsomoille. Latvia voitti komeasti avausottelussaan Kanadan, mutta kolme tappiota jatkoajalla ja voittomaalikilpailussa veivät jatkopelimahdollisuudet.

Uusi mahdollisuus isännöintiin aukesi nopeasti, kun tämänvuotiset kisat siirrettiin pois Venäjältä. Tällä kertaa Latviassa pelataan toinen alkulohko sekä kaksi puolivälierää.

Tunnelma Latviassa on ollut parempi kuin Suomessa, eikä pelkästään isäntämaan omien kannattajien ansiosta.

Tappiot kisojen alkuun Kanadalle ja etenkin Slovakialle olivat kovia paloja, mutta erityisesti Tsekin kaataminen avasi Latvialle mahdollisuuden pelata pudotuspelejä tällä kertaa myös kotijäällään. Sen mahdollisuuden joukkue myös käytti, jonka seurauksena Ruotsi joutuu matkustamisen rasittamana tuiman kotiyleisön eteen.

Mahdollisesti yhden avainpelaajistaan eli Rasmus Sandinin menettäneellä Ruotsilla ei tule olemaan helppoa, vaikka se onkin puolivälieräottelun ennakkosuosikki. Latvialaisyleisö osaa varmasti painostaa Tre Kronoria kovassa huutomyrskyssä.

Samalla Latvian joukkueen on varmistettava, ettei lataus mene yli. Sen myötä maan kaikkien aikojen paras kiekkosaavutus on mahdollinen.


GER
5-0
vl

FRA

SWE
3-4 ja

USA

FIN
7-1

DEN

SVK
4-1

NOR

CAN
3-1

CZE

SUI
3-4 ja

LAT

» Lähetä palautetta toimitukselle