Mielipide

Kisakolumni: Christian Heljanko on ässä, joka Suomen kannattaa vetää välittömästi hihasta

MAAJOUKKUE / Kolumni

Päivän kisakolumni kokoaa Jatkoajan toimittajien päällimmäiset ajatukset ottelupäivän mielenkiintoisimmista tapahtumista ja ilmiöistä.

Suomi on jääkiekkomaana onnellisessa asemassa. Oli turnaus mikä tahansa, on maalivahtiosasto kunnossa. Tämä turnaus ei tee poikkeusta.

Viime vuosina Leijonissa on totuttu kahden maalivahdin peluutukseen, mutta nyt se kannattaa unohtaa. Päästäkää Christian Heljanko irti! 

Leijonien kisat alkoivat tappiolla Yhdysvalloille. Eilen irtosi voitto Saksasta, tiukan kamppailun päätteeksi. Emil Larmi pelasi ensimmäisen ottelun ja Jussi Olkinuora toisen. Kumpikaan heistä ei juurikaan haparoinut, mutta ei myöskään loistanut.

Juuri sen takia nyt kannattaa ajatella asiaa mahdollisuuksien kautta, ja päästää Heljanko näyttämään kykynsä maanantain ottelussa Ruotsia vastaan.

Jukka Jalosella on hyvä mahdollisuus kartoittaa maalivahtien todellinen vire päästämällä jokainen heistä heti turnauksen alkuun irti, ja vieläpä "ihan oikeita" jääkiekkomaita vastaan.

Yleensä Leijonien kolmantena maalivahtina turnaukseen lähtenyt "pussari" on päässyt pelaamaan vain yhden, enintään kaksi ottelua. Usein ei sitäkään. Ja pelatessa vastassa on yleensä ollut Italian tai Iso-Britannian kaltaisia kiekkomaita. 

Tällaisissa otteluissa maalivahti torjuu lähinnä nukahtamista, ei vastustajan laukauksia vastaan.

Heljangon sisäänajolla saisi varmuuden siitä, että joukkueella on mahdollisimman hyvässä vireessä oleva kakkosvahti ratkaisuotteluiden alkaessa. 

Omaan silmääni Larmi näytti koitoksessaan varmemmalta kuin Olkinuora.

Ratkaisevissa otteluissa kannattaa olla mahdollisimman varma siitä, että lähtökohtaisesti luukkua availevan "kassarin" voi heittää maalille missä tahansa tilanteessa.

Kaikki näkivät Liigan pudotuspeleissä, mihin Heljanko parhaimmillaan kykenee. Parhaalla tasolla pelatessaan hän kantaisi Leijonissa jopa päätorjujan viitan.

Olkinuoran taso ei ole ollut koko kauden aikana ollut kummoinen. 

Mikäli Heljanko onnistuisi "testiajossa", päästäisiin tilanteeseen, jossa hän jakaisi torjuntavastuun (todennäköisesti) Larmin kanssa. Tämän kilpailutilanteen voittaja olisi maalinsuulla puolivälieräottelussa.

Mikäli Heljanko kuitenkin epäonnistuisi, ei se muuttaisi mitään. Larmi ja Olkinuora kamppailisivat edelleen keskenään ykkösvahdin tontista.

Sen takia Heljanko-ässä olisi fiksua vetää hihasta heti huomenna.

Päivän tulokset:

Lohko A:

Ranska–Itävalta 2–1 ja.

Unkari–Tanska 1–3

Saksa–Suomi 3–4

Lohko B:

Sveitsi–Slovenia 7–0

Norja–Kazakstan 3–4 vl.

Slovakia–Latvia 2–1

Juttua muokattu 14.5. klo 9.06: lisätty leipätekstin ensimmäinen kappale ja ottelutulokset.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös