Mielipide

Kingsin seuralegendan korvaava Joonas Korpisalo on uuden haasteen edessä – Siirron hyödyt voivat kariutua tunnereaktioihin

NHL / Kolumni

Ei ole koskaan helppoa tulla kaupatuksi kesken kauden, kun äkisti taakse jäävät koti ja sosiaaliset verkostot. Erityisen vaikeaa on tulla vaihdetuksi Stanley Cupeja voittaneeseen legendaan ja päätyä NHL:n pohjalta pudotuspelijoukkueeseen, jossa vielä tuskaillaan seuraikonin lähtöä.

Joonas Korpisalo on pelannut umpisurkeassa Columbus Blue Jacketsissa upeaa kautta, ja yleisellä tasolla siirto parempaan organisaatioon on juuri sitä, mitä 28-vuotias torjuja kaipaa.

Siirto Los Angeles Kingsiin tarkoittaa suomalaiselle uuden alun ja pudotuspelimahdollisuuksien lisäksi kuitenkin myös sitä, että Korpisalo on seurahistoriassa se maalivahti, joka tuli organisaation juhlituimman torjujan, Jonathan Quickin, tilalle.

Ojasta allikkoon, voisin sanoa.

Sekä pelillisesti että palkkakaton kannalta kauppa oli Kings-GM Rob Blakelta järkevä: Korpisalo on millä tahansa mittarilla ollut Quickia parempi tällä kaudella, ja lisäksi palkkakattoon vapautui 4,5 miljoonaa dollaria, mikä mahdollisti puolustaja Vladislav Gavrikovin hankinnan.

Pukukoppi ei voi olla entisellään, kun seuraikoni on poissa – pukukopin myllerrys puolestaan siirtyy herkästi jäälle.

Huippu-urheilijan – ja erityisesti joukkuelajeissa maalivahdin – suoritustasoon vaikuttavat merkittävästi muutkin asiat kuin lajitaidot. Quickin kauppaaminen on jo järkiperusteista huolimatta aiheuttanut pettymystä Anže Kopitarin ja Drew Doughtyn kaltaisissa konkareissa.

Pukukoppi ei voi olla entisellään, kun yksi vuosien 2012 ja 2014 Stanley Cup -joukkueiden kulmakivistä on poissa. Pukukopin myllerrys puolestaan siirtyy herkästi jäälle.

Korpisalo ei ole Blue Jacketsissa missään vaiheessa ollut kiistaton ykköstorjuja, vaan suomalainen on monen kauden ajan jakanut vastuuta latvialaisen Elvis Merzļikinsin kanssa. Myös pudotuspeleissä Korpisalo on kokematon – vaikkakin selvästi kokeneempi vaihtoehto kuin Kingsin tämän kauden parhaiten torjunut maalivahti Pheonix Copley.

Rooli pudotuspelijoukkueen ykkösmaalivahtina sopimuksen ollessa katkolla on lähtökohtaisesti Korpisalolle parasta, mitä voi tapahtua. Sopeutuminen uuteen joukkueeseen on kuitenkin epävarmemmalla pohjalla, kun siirtoa on jo pukukopista kritisoitu.

Kauden päätyttyä Korpisalo on rajoittamaton vapaa agentti, ja tähänastiset näytöt ovat jo kovaa valuuttaa sopimusmarkkinoilla. Ympäristönvaihdos kovempaan joukkueeseen tarjoaa mahdollisuuden vielä korottaa osakkeitaan.

Voimakkaita tunteita herättänyt kauppa on pahimmillaan riski niin Kingsin loppukaudelle kuin Korpisalon uran jatkollekin. Järkevät perusteet unohtuvat helposti, jos joukkueen pelaaminen menee sekaisin tunnekuohussa.

Eikä Korpisalonkaan ole helppo ponnistaa ylöspäin, jos uppoaa syvälle allikkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös