Mielipide

Kiitos ja hyvästi, Kärpät 2020-21: Sota todella kaipaa yhtä miestä

LIIGA / Kolumni
Kärppien koronan värittämässä kaudessa ilonaiheet jäivät valitettavan vähiin. Mikko Mannerin kupla Kärppien peräsimessä sulkeutui, eikä hän saanut arvoistaan päätöstä aikakaudelleen Pohjoisessa.

Kärppien kausi päättyi nololla, mutta odotettavalla tavalla HIFK:n käsittelyssä. Pikkupedot eivät onnistuneet laittamaan – sarjan toista osaottelua lukuun ottamatta – edes sitä kuuluisaa jalkaa HIFK:n oven väliin. HIFK oli oululaisia selvästi parempi joukkue lyhyeksi jääneessä sarjassa ja eteni ansaitusti neljän parhaan joukkoon.

Oulussa jäädään odottamaan ensi talvea ja hyytäviä kävelymatkoja Raksilan Prisman parkkipaikalta kohti Energia-Areenaa. Nyt on kuitenkin lyhyen yhteenvedon paikka. Mitä Kärpille jäi päättyneestä kaudesta käteen?

Kauden kohokohta: Avauspeli

Valinta Kärppien kauden kohokohdaksi oli kahden kandidaatin välinen vääntö. Voiton vei kuitenkin yksittäinen peli, kauden ensimmäinen. Tuossa ottelussa Lasse Kukkonen nähtiin viimeisen kerran Kärpät-paidassa. Kärpät pelasikin tällä kaudella Kukkosen kanssa kolmen pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla – sattumaako? Tuskin.

Noh, kärjistykset sikseen, mutta on edellisessä lausunnossa murunen realismia. Tuon ottelun jälkeen Kärppien joukkueessa ei nähty enää vastaavaa taistelutahtoa ja ilmettä. Kauden ensimmäisessä pelissä joukkueella oli panosta ja jotakin, minkä vuoksi taistella.

Sanonta "sota ei yhtä miestä kaipaa" on kulutettu useissa eri konteksteissa jo puhki, mutta se sopii tähän tilanteeseen ja asiayhteyteen hyvin. Kun kärppäjoukkueen peli oli kauden aikana sekaisin useaan otteeseen, on helppoa piiloutua koronan taakse piiloon. Vallitseva maailmantilanne ja viheliäinen Covid-19-virus ovat varmasti vaikeuttaneet toimintaa, mutta yksittäinen suurin syy löytyy pukukopista. Tai oikeastaan Petopodi-podcastin studiosta: kun "Kukkolasse" istuutui kuulokkeet päässä kypärän sijaan pehmustetulle tuolille eikä penkille, oli mahdollisuus olettaa Kärppien kokevan notkahduksia aika ajoin. Tuskin kukaan kuitenkaan osasi odottaa näin suurta vaikutusta yhden pelaajan lopettamisen myötä, vaikka se pelaaja olikin itse Lasse Kukkonen.

Toinen ehdokas kauden kohokohdaksi olisi ollut Lauri Mikkolan menestyksekäs aika Kärppien käskijänä Mikko Mannerin ollessa sivussa toiminnasta.

Eikä sovi unohtaa kapteeni Mika Pyörälän jatkosopimusta kesken kauden.

Vuoden synkin hetki: Toisen jatkoerän tappio HIFK:lle

Kun Jesse Saarinen liukui kohti kaukalon kulmaa kädet levällään rusikoituaan HIFK:n voittomaalin Kärppien ja HIFK:n sarjan toisessa osaottelussa, Kärppien kausi oli ohi. Mikäli Kärpät olisi tuon ottelun onnistunut voittamaan, olisi vaakakuppi saattanut keikahtaa Kärpille suosiolliseksi. Jos ja jos.

Koko Kärppien kausi oli täynnä synkkiä hetkiä, joten valinta oli vaikea, mutta viimeinen naula oululaisten kauden arkkuun oli toinen tappio HIFK:lle.

Toinen synkkä ilmoitus parahti ilmoille pelien päätyttyä, kun joukkueen pitkäaikainen luottopuolustaja Shaun Heshka ilmoitti taipaleensa Kärpissä tulleen tiensä päähän. Heshkan haluista jatkaa Kärpissä en tiedä, mutta Kärpillä ei ollut intoa sitoutua kanukkipakkiin enää jatkossa.

Vuoden päästä kukaan ei muista: Tuukka Tieksolan esiinmarssi

Yksi kauden suurimpia tuhkimotarinoita oli Tuukka Tieksolan murtautuminen Kärppien kärkiketjuihin. Ikävistä vammoista viime vuosina kärsinyt Tieksola oli kauan aikaa pois harjoittelukentiltä eikä pelejäkään juuri tullut. Kun nivusvaivat oli selätetty ja leikkauksista toivuttu, Tieksola palasi edustuksen mukaan hyväkuntoisena, varmana ja motivoituneena.

Pysyessään terveenä ja saadessaan hyvän treenikesän alle, Tieksolla on kaikki eväät olla Kärppien ensi kauden pisteykkönen. Carolina Hurricanesin organisaatiossa on varmasti noteerattu Tieksolan nappikausi ja annettu vinkkejä nuoren pelaajan kehityskohteisiin.

Koska suurseuran kausi päättyi surullisella tavalla, ei Tieksolan huippukauttakaan muisteta enää ensi kaudella Oulun ulkopuolella. Nuorukaisen on jälleen osoitettava kykynsä ja näytettävä kuuluvansa Liigan huippuhyökkääjien joukkoon.

Silloin nauratti: Kärpät 7, HIFK 3

Kärpät murjoi HIFK:n kauden kolmannessa ottelussa luvuin 3–7, vaikka HIFK:n kokoonpano pursusi tähtiä. Tämä oli ehkäpä oululaisten kauden yksittäinen kohokohta. Olihan Kärpilläkin matkassa tuolloin Jesse Puljujärvi ja Janne Kuokkanen, mutta HIFK:n kokoonpano oli materiaaliltaan vahvempi. Oululaisten kauden aloitus oli muutenkin vahva: neljästä ensimmäisestä ottelusta täydet 12 sarjapistettä. Vahvan alkurynnistyksen jälkeen ei paljoa naurattanutkaan.

Kun joukkueet kohtasivat seuraavan kerran Oulussa, HIFK sai todella tylyn revanssin ja nöyryytti Kärppiä luvuin 7–1. Kärpät ei toista kertaa onnistunut kauden aikana HIFK:ta kaatamaan, kun jätetään pois laskuista HIFK:n luovutus, joka merkattiin 0–1-voitoksi Kärpille.

Pudotuspeleissä HIFK koulutti Kärppiä olan takaa vieden sarjan näytöstyyliin 3–0.

» Lähetä palautetta toimitukselle