Mielipide

Kiitos ja hyvästi, Ässät 2020−21: Satsauksista huolimatta joukkue jäi pudotuspelien ulkopuolelle

LIIGA / Kolumni
Sijalle 12 jääneen Ässien kausi oli täynnä turbulenssia.

Porin Ässät vahvistui kauden aikana kahdessa aallossa, mutta satsaukset eivät tuottaneet tulosta. Maaotteluista ja Satakunnan derbyistä riitti harmia porilaisille. Miltä näyttikään Ässien kausi 2020−21?

Kauden kohokohta: Toisen aallon vahvistukset

Ässien kauden kohokohtana näen toisen aallon vahvistukset. Alkukaudesta niin Porissa kuin monella muullakin paikkakunnalla nähtiin NHL-kauden alkamisen venymisen takia useita lainapelaajia. Patapaidat onnistuivat saamaan joukkueeseensa Jesperi Kotkaniemen, Andreas Borgmanin, Nick Merkleyn ja Markus Niemeläisen.

NHL-kauden alkamisen myötä edellä mainitut pelaajat poistuivat Pohjois-Amerikkaan, mutta silti onnistui Ässät vahvistamaan joukkuettaan loppukautta silmällä pitäen. Ty Rattie, Joe Morrow, Niklas Matinpalo, Joonas Järvinen ja Sakari Salminen löysivät tiensä porilaisten pukukoppiin.

Tässä vaiheessa kauden tulevaisuus näytti vielä valoisalta. Oli löydetty kovuutta, NHL-kokemusta, ratkaisuvoimaa ja syvyyttä kokoonpanoon ihan yhteiskunnallisestikin vaikeina aikoina. Nämä olivat rohkeita päätöksiä seurajohdolta ja ulospäin näytti siltä, että uskoa ja luottamusta joukkueeseen riittää.

Vuoden päästä kukaan ei muista: Kirosana EHT

Kirjainyhdistelmä EHT ei ollut monellekaan joukkueelle mieluisa tällä kaudella. Ylipäätään näinä aikoina maajoukkueiden harjoitusturnausten, European Hockey Tourin, pelaamisen tarpeellisuus herätti todella paljon keskustelua ympäri Suomea, mutta myös Porissa seuraukset iskivät päin näköä.

Ensin Peter Tiivola loukkaantui turnauksessa ja joutui jättämään väliin huomattavan määrän runkosarjaotteluita. Terveenä ollessaan mies on tärkeimpiä pelaajia Ässien kokoonpanossa, ellei jopa tärkein.

Seuraava EHT-turnaus iski vielä pahemmin, kun tuliaisena turnauksesta oli koronan aiheuttama karanteeni päävalmentaja Ari-Pekka Selinille ja Peter Tiivolalle. Viimeisistä pudotuspeleistä taistellut joukkue olisi kaivannut päävalmentajaansa ja joukkueen pelillistä johtohahmoaan.

Vuoden synkin hetki: Satakunnan derbyt

Vuoden synkimpiä hetkiä oli tällä kaudella kuusi. Tai nämä yhdistettynä yksi. Rakas vastustaja naapurikaupungista, Rauman Lukko, voitti kaikki kuusi keskinäistä ottelua.

Satakunnan herruus meni siis tällä kaudella puhtaasti Raumalle. Asiasta ei tänä vuonna jäänyt minkäänlaista jossiteltavaa, sillä maaliero oli raumalaisille todella raju 36−9.Silloin nauratti

: Liigan kymppitonnin sakot

Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula kritisoi Liiga-seurojen viestintää Ilta-Sanomien verkkosivuilla tammikuussa koronaan liittyen. Nämä ovat suoria lainauksia Ilta-Sanomien jutusta.

– Eri seurat ovat hyvin erityyppisissä tilanteissa. Yhteinen nimittäjä on se, että kaikki ovat nesteessä, mutta vaikea nähdä tilannetta, että yhtäkkiä keväällä alkaisi konkurssiaalto. Tuntuu, että johtajien viestintä on ollut keväästä lähtien paikkaansa pitämätöntä. Tämä on vain jatkumoa sille kevään ja kesän vinkumiselle, Kerttula sanoi.

– Ajatellaan jotenkin vanhanaikaisesti tai kierolla tavalla, että jääkiekko on niin iso asia, että uhkaillaan tälläisillä jutuilla, jotta asiat yhteiskunnassa muuttuisivat. Se menee vähän lajin pöyhkeyden piiriin.

Liiga ei sulattanut Kerttulan kommentteja, vaan mätkäisi Ässille 10 000 euron sakon, koska Liigan mielestä kommentit olivat vastuuttomia ja vääristeltyjä.

Joku voisi sanoa tätä ironiseksi. Omaan tietooni ei ole tullut vielä Liiga-seurojen konkursseja. Myöskään tyhjille katsomoille ei ilmeisesti olekaan täysin mahdotonta pelata kautta loppuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle