Mielipide

Kiekko-Espoo on näyte siitä, miten Jokerien tulee toimia – Teemu Selänteen höpötyksen ja Harkimoiden harkimoinnin sijaan

LIIGA, MESTIS / Kolumni

Kun Helsingin Jokereihin kytkeytyneet Liiga-viritelmät viime kesänä epäonnistuivat, tuntui, että olisi kaivattu esimerkkiä, miten moinen Liiga-hanke hoidetaan. Teemu Selänteen ympärille muodostunut yritelmä paljastui pelkiksi puheiksi, Harkimoiden yritelmä paljastui Harkimoiksi.

Nyt tuntuu, että sellainen esimerkki saattaakin olla olemassa. Se on Kiekko-Espoo.

Kiekko-Espoo esitteli marraskuun viimeisellä viikolla tulevaisuuden suunnitelmiaan. Pontimena esittelemiseen oli uuden toimitusjohtajan rekrytoiminen. Espoolaiset naarasivat toimitusjohtajakseen Aku Kallosen, joka on kuusi viime vuotta työskennellyt hittistart-up Woltissa. Viimeisimpänä hän johti kasvuyrityksen globaalia myyntiä.

Toki, kun johtajatason ihminen vaihtaa Woltin arvoisesta yhtiöstä Mestis-seuraan, se synnyttää kysymyksiä työsuorituksesta edellisen työnantajan palveluksessa. Silti Kallonen on Mestis-tasolla aivan poikkeuksellinen rekrytointi. Liiga-tasoa, herkästi saattaisi ennakoida.

Kiekko-Espoo pyrkii julkisesti Liigaan ja rakentaa pakettiaan tavoite mielessään. Seuran oma tiedote esitteli Kallosen taustaa ja hänen motivaatiotaan rakentaa juuri espoolaista seuraa kohti Liigaa. Iltalehden tekemä haastattelu esitteli suunnitelmia vielä laajemmin. Suunnitelmakokonaisuus näyttää hyvältä.

Miettikää, jos Jokerien hanke olisi toimitettu yhtään niin fiksusti kuin tämä Kiekko-Espoon vastaava.

Kiekko-Espoo on jääkiekkoseura, jonka periaatteessa kuuluisi olla Liigassa. Se on vahva junioriseura pääkaupunkiseudun isossa kaupungissa. Sillä on rahakas menneisyys, mutta se on joutunut rakentamaan Liiga-haavettaan nyt alusta. Sen kotipaikkakunnalla on yksityisomisteinen areena, joka identifioituu seuran kotihalliksi. Kuulostaako tutulta?

Kiekko-Espoon suunnitelmien kiinnostavuutta lisää tuplaten se, että noin Jokerienkin olisi pitänyt toimia.

Jokerit tuli liigahankkeensa kanssa ulos sivulauseissa, Selänteen tenniskentältä antamissa lausunnoissa, lupailuissa, varsinaisia johtajia piilotellen. Lupaukset lisätiedoista venyivät.

Lupauksia hallista, johon ei oltu otettu yhteyttä. Ei tietoa virallisista vastuuhenkilöistä − media ronkki lopulta niitä kaupparekistereistä. Nauravat Nakit Oy, vai mikä se olikaan. Teemu Selänteen Jokereista tuli vitsi.

Lopulta saatiin ulos vielä hämmentävämpi soppa: tappelu Jokerien nimestä kahden eri ryhmän kesken. Toisen hankkeen taustalla piilotteli Hjallis Harkimo, sopassa sääteli oikeudet omistanut Jari Kurri. Siinä tanner tömisee ja urheilu on tiellä, kun keski-ikäiset miehet tappelevat rahasta. Liiga kyllästyi, ja vihelsi pelin poikki. Parempi niin.

Kuinka kukkea näkymä nyt olisikaan, jos Jokerien hanke olisi toteutettu yhtään siihen tapaan, jolla Kiekko-Espoo rakentuu.

Nyt Jokerit-yritelmät äimistyivät, kun ei marssittukaan heti sisään Liigaan. Mikä vielä olennaisempaa: kahdesta yritelmästä kumpikaan ei ole kyennyt luomaan elettäkään sen suuntaan, että voisivat päästä Liigaan. Tapahtuuko siellä taustalla tälläkään hetkellä mitään?

Ollaan toki realisteja. Kiekko-Espookin on kaukana Liigasta. Espoo ei ole Suomen jääkiekkoon sitoutunein kaupunki, ja ainakin Kiekko-Espoon edeltäjillä Bluesilla ja Espoo Unitedilla oli hankaluuksia saada paikallisyhteisöä täysipainoisesti toimintansa taakse. Toinen asia on yleisesti budjetin kasvattaminen: Kallosen edessä on hirmuinen urakka siinä, kun hän kerää seuralle rahaa yritysmaailmasta. Hallikin vaatii vielä nikkarointia.

Siitä huolimatta Kiekko-Espoon toiminta vakuuttaa erityisen paljon. Kyse on prosessista, jolla pyritään kohti Liigaa. Ei siitä, että nyt oletettaisiin kaiken tulevan valmiina sen syliin. Näitä asioita on otettu huomioon sen fiksuissa ulostuloissa. Kallonen puhuu realistiseen sävyyn. Itse tähtäin, eli liigalisenssin anominen, on nyt rakentuvassa tulevaisuudessa.

Se on asia, joka Jokerienkin olisi hoksattava. Maltillinen rakentaminen ja ammattimaiset ulostulot.

Suurimmista tiedotusvälineistä Kiekko-Espoon toimitusjohtajarekrytointi ja siihen kytkeytyvät jatkosuunnitelmat on huomioitu vain Jatkoajassa, Iltalehdessä ja Ylellä. Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat näyttävät jättäneen tiedotteenkin huomiotta. Hieman erikoista, sillä tovi sitten Selänteen Jokerit-yritelmää painettiin eetteriin jopa puolikritiikittä.

Kirjoitusta muokattu 5.12.2022 klo 15.27: Yle oli kirjoituksessa ensin asiaa uutisoimattomien tiedotusvälineiden listalla. Yle julkaisi kuitenkin uutisen Kallosen nimityksestä 29.11.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös