Mielipide

Keväällä 1994 TPS:n nuori tehoketju ei riittänyt mestaruuteen – huippuvireiset Pyyhtiä, Pärssinen ja Nurmi pyrkivät nyt parempaan

LIIGA / Kolumni
TPS on ollut koko kauden nuoren ykkösketjunsa tehojen varassa. Finaalivastustaja Tapparan viimeistely on ollut leveämmillä harteilla.

Tuulennopea maalitykki, huippuälykäs keskushyökkääjä ja monipuolinen työmyyrä, joka on pudotuspeleissä kiihdyttänyt pistetahtiaan – nuori hyökkäyskolmikko on ottanut kantaakseen ison vastuun TPS:n tehoista.

20-vuotias Mikael Pyyhtiä, 21-vuotias Juuso Pärssinen ja 23-vuotias Markus Nurmi olivat jo runkosarjassa turkulaisten kantava voima, mutta pudotuspeleissä asetelma on kärjistynyt entisestään.

Finaaleissa vastus kovenee, erinomainenkin ketju on mahdollista puolustaa nollille.

Ulkomaalaishyökkääjät eivät ole tehopisteillä erityisesti vakuuttaneet runkosarjassa eikä pudotuspeleissä – varsinkaan välieräsarjassa Ilvestä vastaan. Jaedon Descheneau sekä venäläiskaksoset Vjatšeslav ja Vladislav Ušenin eivät ole pudotuspeleissä toistaiseksi edes pelanneet.

Jack RodewaldinTyler Steenbergenin ja Juraj Slafkovskyn ketju on kuitenkin parantanut peliään kevättä kohti, mutta tehopisteet ovat toistaiseksi jääneet vaatimattomiksi.

TPS:n nuorella tehotriolla on vastineensa historiassa: kaudella 1993–94 kokenut Esa Keskinen oli joukkueen ykköspelaaja runkosarjassa, mutta pudotuspeleissä isompaan rooliin nousi jo runkosarjassa vahvasti pelannut Marko Jantusen, Saku Koivun ja Jere Lehtisen muodostama nuorisoketju.

23-vuotias Jantunen voitti koko Liigan maalipörssin ja 19-vuotias Koivu oli runkosarjan pistepörssin neljäs – 20-vuotias Lehtinen ei vielä runkosarjassa yltänyt ketjukavereidensa tehoille, mutta pudotuspeleissä hän voitti sekä maali- että pistepörssin.

TPS:n tämän kauden kärkiketju ei ollut runkosarjassa yhtä dominoiva kuin pari vuosikymmentä vanha verrokkinsa – Nurmi oli parhaana TPS-pelaajana pistepörssin sijalla 18 – mutta pudotuspeleissä jälki on ollut vakuuttavaa: Pyyhtiä on pudotuspelien paras maalintekijä ja Nurmi johtaa syöttö- ja pistepörssiä.

Tapparan Joona Luoto on tosin TPS:n pörssikärkien kannoilla, vaikka on pelannut neljä ottelua vähemmän.

Finaalivastustaja Tapparalla pistetehtailu onkin ollut leveämmillä harteilla, vaikka runkosarjan tehokkaimmat kirvesrinnat Anton Levtchi, Waltteri Merelä ja Kristian Kuusela ovat toistaiseksi maaleitta. Jo pistepörssin kärkikymmenikössä Tapparalla on neljä pelaajaa, TPS:llä kolme − ero vain kasvaa Tapparan hyväksi, kun pistepörssiä lukee vähän pidemmälle.

Pärssisen johtama ketju ei ole missään vaiheessa kautta saanut vastaavaa tukea viimeistelyyn, vaikka TPS:n jokaisella ketjulla peli sinänsä kulkee mallikkaasti.

Juhani Jasun nelosketju laidoillaan Topias Haapanen ja Samuli Vainionpää oli Ilvestä vastaan työteliäs, mutta tehoton, Eetu Liukas sentään teki ärsyttämisensä ohella kolme maalia tamperelaisten verkkoon.

Uskallan väittää, että TPS:n nuorelta ykkösketjulta ei vielä ole nähty parasta potentiaalia

Finaaleissa vastus kuitenkin kovenee, ja erinomainenkin ketju on mahdollista puolustaa nollille. Jantunen, Koivu ja Lehtinen eivät pystyneet johdattamaan TPS:ää mestaruuteen, vaan Jokerit oli parempi, vaikka turkulaisilla oli tuolloin nykyiseen verrattuna leveämmin tulivoimaa.

Historian väitetään toistavan itseään, joten jos vertaamme Pärssisen johtamaa kolmikkoa Koivun vastaavaan lähes 30 vuoden takaa, olisi johtopäätös, että TPS häviää finaalisarjan Tapparalle.

Se, että 90-luvun nuoret tähtihyökkääjät jäivät keväällä 1994 kakkoseksi Jokereille, ei tietenkään tarkoita, etteivätkö Pyyhtiä, Nurmi ja Pärssinen pystyisi tuomaan mestaruutta Turkuun reilun kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Omalla tavallaan on jo kovempi temppu, että nykyinen TPS-organisaatio on kahtena vuotena peräkkäin finaaleissa − varsinkin, kun vertaa 90-luvun mahtiseuran saavutuksiin.

Silti uskallan väittää, että TPS:n nuorelta ykkösketjulta ei vielä ole nähty parasta potentiaalia. Lisäksi runkosarjaan peilaten useampi muu pelaaja Rodewaldin vitjan johdolla pystyy nähtyä tehokkaampaan viimeistelyyn.

Historiaa on mahdollista kirjoittaa uusiksi.

Juttua muokattu 20.4.2022 klo 10.52: Korjattu vuodesta 1994 olevan lähes 30 vuotta aikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle