Mielipide

Kenen mielestä on hyvä idea kirjoittaa Patrik Laineen parisuhteista urheilusivuille?

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni

Patrik Laine ja yhdys­valtalais­malli karkasivat Pohjois-Italiaan. Parisuhdejutut ovat vallanneet iltapäivälehtien ja vähän muidenkin lehtien urheiluosastoa. Nuori ja lahjakas toimittajanalku lukee journalistiikkaa yliopistossa, ja sitten ensimmäisessä työpaikassa hänen esihenkilönsä tekee päätöksen, että nyt kirjoitat tällaisen jutun uudesta yhdysvaltalaisrakkaasta.

Toi mallirakkaansa Tampereelle. Kuka antoi luvan sotkea urheilujournalismin näin? Ongelman keskiössä olevista iltapäivälehtien toimituksista puuttuu kontrolli kokonaan. Kukaan ei välitä, miten laadukkaalle urheilujournalismille käy. Nyt lukijamäärät näyttävät, että tämä kiinnostaa, katsokaa, tätä klikattiin näin paljon auki!

"Peris" oli tippua tuoliltaan. Numerot kertovat, että viihde ja parisuhteet kiinnostavat, esittelee iltapäivälehden esimies päätelmäänsä urheilujournalistien tilaisuudessa. Nyt aiheet on vain menty sotkemaan itse urheilun sekaan pohtimatta sitä, miten itse urheilun käy. Huonosti.

Julkaisi huiman kuvaparin synnytyksen jälkeen. On unohdettu, että laadukkaat artikkelit ja terävät uutiset kiinnostavat kyllä nekin, ja kas, sisältävät asiaa, josta tässä pitäisi olla kyse. Urheilusta, tiedonvälityksestä ja journalismista, jonka laiska esihenkilö nyt unohtaa. Uuden kertomisesta, ei hömpän toistamisesta.

Täräytti napakan vastauksen. Ei se mitään journalismia ole. Iltavuorossa oleva kellokas selaa Instagramia ja löytää napakan vastauksen urheilusankarin somepäivityksestä. Joko sankarilta itseltään, tai sitten toiselta tunnetulta henkilöltä. Tämä on uusi tapa luovuttaa päätäntävaltaa toimitusten ulkopuolelle. Some kirjoittaa jutun valmiiksi. Juttuja ei lopulta erota itse päivityksistä ja kommenteista. Urheilu-uutisesta tulee osa sankarin somea.

Rinnat estivät työpaikan saannin. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu. Journalistin ohjeita selatessa naurahtaa ajatukselle, että työvuorossa istuva suomalainen toimittaja alkaisi soitella pohjoisamerikkalaisille työnantajille tarkastaakseen sitä, pitääkö väite rintojen perusteella tehdystä hylkäyksestä työntekijöiden valinnassa. Mainitun tapauksen tyylinen itsepromootioon tarttuminen pyritään maalaamaan jonkinlaisena tasa-arvokulmana.

Vladimir Putin nappasi ökysormuksen. Venäjän hyökkäyssota ei ole estänyt suomalaisia urheilutoimituksia tarttumasta naapurimaan propagandaan. Jonkinlaista kriittistä boikottiaikaa kesti jokusen kuukauden. Sen jälkeen naapurin ilmiselvillä provosoinneilla on alettu jopa mässätä.

Kehonrakentajalta kysyttiin peniksestä. Kaikkein surkeinta viihdejournalismin peseytymisessä urheilusivuille on se, että se nakertaa nykyisten ja tulevien urheilujournalistien moraalia, mutta myös osaamista. Miksi urheilujournalistin tarvitsisi enää tietää itse urheilusta, huippu-urheilusta, suorituksista ja pelistä? Lahjakkuudet menevät muualle.

Emmi Granlundin elämä kääntyi hetkessä päälaelleen. Urheilujournalisteilla on kestänyt pitkään tulla otetuksi vakavasti journalisteina. Ja juuri kun alalla on näkynyt kehitystä, tekevät Suomen suurimpien urheilutoimitusten päättäjät koko alalle tällaisen karhunpalveluksen. Mitäköhän Juha Mietokin tästä sanoisi?

Patrik Laine tulistui. Kaikki tämän kirjoituksen kappaleiden aluissa käytetyt otsikot ovat aitoja kevään 2023 urheiluotsikoita tai niiden osia.

"Kiekkokanavalla" on jääkiekkokulttuuria, kiekon yhteiskunnallisia vaikutuksia, viihdettä ja sen suuria sekä pieniä kokonaisuuksia kriittisesti tarkasteleva juttusarja.

» Lähetä palautetta toimitukselle