Mielipide

Kemiläisen loukkaantuminen ei kelpaa tekosyyksi – Tappara häviää, koska ei osaa puolustaa eikä viimeistellä

LIIGA / Kolumni
Tappara antaa liikaa vaarallisia maalipaikkoja vastustajalle eikä osaa hyödyntää omiaan. Pitkän pelitauon aikana on viilattava pelikirja toimivammaksi ja pyrittävä hoitamaan henkinen lukkotila.

Ennakkosuosikki Tapparalla on menossa synkkä jakso: joulu-tammikuun aikana joukkue on voittanut vain TPS:n. Tämänhetkisen kolmen pelin tappioputken aikana Tappara on onnistunut tekemään vain neljä maalia, joista ainoastaan puolustaja Jere Rouhiaisen kaksi osumaa lauantai-illan Jukurit-tappiossa syntyivät tasaviisikoin.

On annettava kaikki kunnia Rouhiaisen hauiksennäytölle ottelussa, jossa Tapparan ykköspuolustaja Valtteri Kemiläinen loukkaantui kesken pelin, mutta Tapparan viisikkopelaaminen on tällä hetkellä sekaisin.

Jukurit esimerkiksi iski maalinsa enimmäkseen vastahyökkäyksistä, KooKoo puolestaan pääsi perjantain ottelussa toistuvasti ylivoimahyökkäyksiin. Maalilla Christian Heljanko on venynyt upeisiin torjuntoihin, mutta ongelma onkin enemmän siinä, että Tappara-torjujan pitää venyä äärimmilleen.

Ja hyvien torjuntojen vastapainoksi Heljangolle on lipsahtanut muutama helpohko maali. Tilannetta hankaloittaa entisestään se, että toinen maalivahti Dominik Hrachovina on ollut alkukaudella huomattavasti epävarmempi.

Viikonlopun vastustajista kuitenkin sekä KooKoo että Jukurit ansaitsivat voittonsa. Vaikka Tappara onnistui luomaan tilanteita ja hallitsemaan peliä – ja johti Jukureita vastaan kahdella maalilla –, maalipaikoissa ei riittänyt terävyys tehokkaaseen viimeistelyyn.

Tapparan viisikkopelaaminen nimenomaan kiekottomana on kaukana siitä huolellisuudesta, mihin on totuttu.

Kristian Kuuselan ylivoimaosuma vaikutti sulattaneen joukkueen syväjäästä, mutta 3–1-johdossa lisämaalien teko ei kuitenkaan onnistunut useista maalipaikoista huolimatta. Muutamaa virhettä ja vastahyökkäystä myöhemmin Jukurit oli noussut tappioasemasta johtoon.

Tapparan tuskaisuus konkretisoitui viime minuuteilla, kun hyvän ottelun pelannut Kuusela otti laitataklauksesta 2+10-minuutin jäähyn ja esti näin joukkueen takaa-ajoyrityksen.

Kemiläisen loukkaantuminen kesken pelin luonnollisesti sekoitti pakkaa ja pakotti Jukka Peltolan puolustajan paikalle. Tekosyyksi tappiolle ja johtoaseman menetykselle se ei kuitenkaan kelpaa.

Kemiläinen ei viime peleissä ole pystynyt Tapparaa riittävästi auttamaan. Ykköspuolustaja on jäänyt pisteittä nykyisen tappioputken ajan, ja Jukureiden avausmaalissa Kemiläinen jätti oman laitansa avoimeksi.

Tapparan viisikkopelaaminen nimenomaan kiekottomana on kaukana siitä huolellisuudesta, mihin on totuttu. Vastustaja pystyy parilla syötöllä rikkomaan viisikon ja löytämään vapaat pelaajat. Lisäksi kirvesrinnat ylipelaavat kiekontavoittelutilanteissa, mikä on johtanut ylivoimahyökkäyksiin.

Syy on joko päävalmentaja Jussi Tapolan pelitavassa tai pelaajissa, jotka eivät toteuta pelitapaa oikein. Ongelma on tällä hetkellä myös henkinen, minkä vuoksi pelaamista pitäisi yksinkertaistaa ja karsia

Tapparalla on yli viikon pelitauko, jonka aikana puolustuksen ongelmia saa hiottua kuntoon. Hyökkäyspeliinkin on apu siinä vaiheessa tarjolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös