Mielipide

Keltamusta ikoni Ville Koho ansaitsee juhlansa – Kaikkien aikojen saipalaisen numero 8 nousee viimein arvoiselleen paikalle

LIIGA / Kolumni

19 kautta, joista 12 SaiPan kapteenina, 853 runkosarjaottelua, kolme esiintymistä A-maajoukkueen riveissä ja mittaamaton arvostus läpi liigaseurojen.

Ville Kohon upea pelaajaura saa ansaitsemansa huipennuksen, kun numero 8 nousee Kisapuiston kattoon. Koho tuli uransa aikana tunnetuksi vaatimattomana persoonana, mutta lukeutuu täysin kiistämättömästi osaksi seuralegendojen kastia.

Vaikka ottajia olisi ajoittain ollut ympäri Suomea, SaiPan keltamustat värit eivät koskaan vaihtuneet pois hyökkääjän pelipaidasta.

Imatralaislähtöinen hyökkääjä harrasti nuorena jääkiekon lisäksi myös pesäpalloa, ja kun valinta omasta suunnasta piti tehdä, löytyi pelipaikka Lappeenrannasta. Koho saapui SaiPaan C-juniorina kaudelle 1997−98, ja neljä vuotta myöhemmin nuorukainen oli voittamassa A-nuorten Suomen mestaruutta.

Samassa mestarijoukkueessa pelasivat myös eräät Ville Hämäläinen sekä Tuomo Ropo, joista molemmat ovat tehneet myös peliuran jälkeen töitä Kisapuistossa.

Koho murtautui mestaruuskauden aikana myös SaiPan edustusjoukkueen kokoonpanoon. Neljä kautta myöhemmin hänestä tehtiin osa kapteenistoa, johon hän kuului lopulta 14 kauden ajan.

Vaikka menestystä mitalien muodossa ei A-nuorten mestaruuden jälkeen tullut, se ei heikennä Kohon saavutuksia. Ennen kaikkea puolustusvelvoitteensa moitteettomasti hoitava hyökkääjä oli myös tarkka tekemisistään kentällä: 19 kauden aikana Koho viihtyi jäähypenkillä vain 306 minuuttia.

Omanlaisensa osoitus tästä kurinalaisuudesta on myös kauden 2019−20 päätteeksi Koholle annettu Raimo Kilpiö-palkinto, joka myönnetään Liigan herrasmiespelaajalle.

Seurauskollisuuden perikuva

Koko liigan tasolla mitattuna Kohoa ja hänen peliuraansa kunnioitettiin myös muissa liigajoukkueissa. Uransa viimeisellä Turun vierailulla TPS kiitti Kohoa Gatorade Centerin mediakuutiolla ja jäähyväiskauden aikana kaukaloissa ympäri Suomen nähtiin pitkiä kiitoksia monilta pelitovereilta.

Jäähyväiskausi päättyi valitettavasti koronan siivittämänä tyhjien katsomoiden eteen Lahdessa keväällä 2020, mutta nyt Koho saa ansaitsemansa kruunauksen seuraikonien joukkoon. Lalli Partinen, Petri Skriko ja Heikki Mälkiä ovat vuosien saatossa omat paitansa saaneet Kisapuiston kattoon ja Kohon paita nousee ansaitusti heidän seuraansa.

Puhuttaessa seurauskollisuudesta Kohon ura kuuluu kaikkien aikojen uljaimpiin koko Suomen mittakaavassa. Koho omisti uransa SaiPan edustamiselle ja antoi joukkueelle kasvot lähes kahden vuosikymmenen ajan. Hyökkääjän nimi on helppoa nostaa ensimmäisten joukossa esiin, kun puhe kääntyy legendapelaajiin, sillä samanlaista lojaaliutta ei enää kovin usein päästä todistamaan.

Lappeenrannassa saadaan todistaa lauantaina tunteikas tilaisuus. Kun numero 8 lopultakin kohoaa kohti hallin kattoa, päättyy samalla yksi upea aikakausi lappeenrantalaista ja suomalaista jääkiekkoilua.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös