Mielipide

Kekäläisen kauden aikana tekemä ratkaisu näyttää nyt väärältä

NHL / Kolumni
John Tortorella sai valmentaa Columbus Blue Jacketsissa kauden loppuun, vaikka potkuja vaadittiin laajalti. Järkevin teoria sen ympärillä kuitenkin kaatui uuden päävalmentajavalinnan myötä.

Columbus Blue Jacketsin uusi päävalmentaja on Brad Larsen. Tuttu nimi organisaatiolle, joten Jarmo Kekäläinen varmasti tietää, mitä valinnalla saa. Kaikesta huolimatta se tapa, miten valintaan päädyttiin, jätti toivomisen varaa.

Blue Jacketsin päättynyt kausi oli NHL:ssä alusta asti vaikea, ja kun John Tortorellan sopimus sinitakkien kanssa oli muutenkin päättymässä näytti selvältä, että värikkään valmentajan pesti joukkueessa päättyy.

Tortorella sai kuin saikin jatkaa kauden loppuun, mutta pian sen jälkeen ilmoitettiin hänen urakkansa organisaatiossa olevan ohi. Se, missä Tortorellan ura jatkuu, ei ole vielä selvää. On toki mahdollista, että pian 63 vuotta täyttävä kaksinkertainen Jack Adams Award -voittaja jää viettämään eläkepäiviään.

Kauden ulkopuolella mahdollisia valmentajakandidaatteja on aina enemmän. Vanhojen sopimuksien päättymisen, ja kauden päätyttyä erotettujen valmentajien lisäksi NHL-seurat kysyvät usein mahdollisuutta haastatella toisen seuran apuvalmentajaa tai farmijoukkueen päävalmentajaa omaan vapaana olevaan päävalmentajapestiin. Nykyisistä NHL-päävalmentajista esimerkiksi Jared Bednar ja D.J. Smith ovat päätyneet näin nykypesteihinsä.

Kekäläinen saattoi ajatella myös, että valmentajan vaihtaminen ilman potkuja näyttää paremmalta hänen CV:ssään sillä hetkellä, kun aika Blue Jacketsissa on päättynyt ja hän on etsimässä uutta työpaikkaa jääkiekon parista.

Kekäläinen ehti erottaa Blue Jacketsin valmentajista Todd Richardsin, ja vaikka Richards olikin se valmentaja, joka oli pestissä Kekäläisen tullessa GM:ksi, hän ehti saada jatkosopimuksen Kekäläiseltä. Tortorella tuli silloin tilalle, ja vaikka loppu olikin ankea, silloinen vaihto voidaan jälkikäteen nähdä hyvänä.

Kekäläinen saattoi ajatella myös, että valmentajan vaihtaminen ilman potkuja näyttää paremmalta hänen CV:ssään

Tätä taustaa vasten oli lopulta ymmärrettävää, että Tortorella sai jatkaa kauden loppuun. Päätös antoi kuvan, että Larsenista ei olisi korvaamaan häntä, joten organisaatiosta ketään ei haluttu väliaikaisella pestillä ykköseksi, ja saada samalla kuva, että onko hänestä pääkäskijäksi NHL:ssä.

Samalla pystyi odottamaan mahdollisesti muista joukkueista irtoavien valmentajien kiinnostusta tulla Blue Jacketsiin.

Lopputulos oli kuitenkin se, että apuvalmentajana toiminut Larsen nousi päävalmentajan pestiin. Näin ollen ratkaisu pitää Tortorella loppukauden tuntuukin täysin turhalta. Mitään estettä sille, että Larsen olisi ottanut pestin vastaan jo kesken kauden ei ollut. 

Larsen voi näyttää ensi kaudella, että hän on paras vaihtoehto hoitamaan Blue Jacketsin päävalmentajan pestiä, mutta poukkoilu loppukaudella ei anna tässä vaiheessa hyvää kuvaa, että näin olisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös