Mielipide

Katastrofiksi osoittautunut Leijonat.tv ajaa alas vähäisenkin kiinnostuksen Naisten Liigaan

Naisten Liiga / Kolumni

"Leijonat.tv näyttää ottelut". Toki, mikäli sana "ottelu" tarkoittaa keskiympyrää. 

Jääkiekkoliiton yhtenä painopisteenä on nais- ja tyttökiekko. Ilmeisesti tämä tarkoittaakin sitä, että kyseinen osa-alue pyritään lakaisemaan maton alle aloittaen mahdollisimman huonosta näkyvyydestä. Naisten Liiga on ylin Suomessa pelattava naisten sarja. Lajin parissa on puhuttu siitä, kuinka laji tarvitsee enemmän katsojia.

Siirtyminen Ruutu+ -palvelusta ala-arvoiseen Leijonat.tv-alustaan ei ainakaan ole tuonut lisää näkyvyyttä. 

Aiemmalla alustalla näkyi paljon muutakin samalla hinnalla, pystyi katsomaan elokuvia ja sarjoja. Satunnaiset katsojat saattoivat vilkaista Naisten Liigaa, koska se siinä oli helposti saatavilla, vaikka he eivät normaalisti sitä seuraa.

Leijonat.tv ei tarjoa muuta kuin jääkiekkoa, joten vain lajia aktiivisesti seuraavat hakeutuvat palvelun pariin ja näin ollen uudet seuraajat jäävät paitsioon. Tämä ei paranna naiskiekon näkyvyyttä. Tavoitteena tulisi olla saavuttaa ihmiset, jotka eivät seuraa jääkiekkoa aktiivisesti. Vuosia äijälätkää seuranneet katsojat eivät siirry naiskiekon pariin, vaikka sitä kuinka toivottaisiin. 

Naisten Liigan avausviikolla todettiin, että Leijonat.tv ei toimi. Toimivuutta olisi toki voinut testata vaikka harjoitusotteluiden aikana, mutta ei. Lokakuun alkupuolelle asti lähetykset eivät toimineet kaikissa halleissa. Ne lähetykset, jotka saatiin näkyviin, olisi voinut jättää näkemättä.

Osassa halleista kamera kuvaa verkon läpi. Lähetyksissä ei ollut selostuksia pitkään aikaan, nyt ilmeisesti yksittäisissä otteluissa se on saatu mukaan. Tulokset eivät ole päivittyneet reaaliajassa, pelikello ja jäähyajat eivät näy lähetyksessä, eikä yleensä eräkään ole oikein.

Näiden graafisten asioiden lisäksi rangaistukset näkyvät englannin kielellä. Vaikka kansainvälisyys on kiva asia, jäähyjen syyt eivät avaudu satunnaisille katsojille. Varsinkaan kun ei selostusta ole.

Hidastukset ja uusinnat ovat osa nykyaikaista katsojaelämystä, mutta nämä puuttuvat järjestelmästä kokonaan. Kotona ruudun ääressä katsovat henkilöt yleensä nauttivat, kun maalin saa nähdä uusintana, mielellään jopa vähän eri kulmista.

Nyt sekin on viety pois.

Kaikkein suurin ongelma on kuitenkin uudistuksen ytimessä oleva huipputeknologinen automaattikamera. Teoriassa kamera seuraa kiekkoa, jolloin se seuraa ottelua. Käytännössä tämä toteutuu ehkäpä  80 prosenttia peliajasta, korkeintaan.

Moni maali on jäänyt näkemättä, kun kamera seuraa viimeisenä hyökkäysalueelle luistelevia pelaajia ja kärjessä olevat ovat tehneet maalin. Tuuletuksista pystyy päättelemään, että tilanne päättyi maaliin.

Silloin en tiennyt, pitäisikö itkeä vai nauraa, kun voittomaalikisassa kamera kuvaa tomerasti keskiympyrää.

Pelaajan koko suoritus jäi näkemättä. Jälleen piti muiden pelaajien reaktioista päätellä, menikö kiekko maaliin vai ei. On täysin käsittämätöntä, että uudistuksen keskeisimmän teknisen asian toimintavarmuus on jätetty selvittämättä.

Kun kameroita ei ollut vielä kaikissa Naisten Liigan halleissa, saivat joukkueet striimata ottelut itse. Surkuhupaisaa onkin, että yleensä nämä omatuotannot olivat parempia kuin Leijonat.tv:n nykytaso. Kameroita oli useampia, oli hidastuksia ja uusintoja. Myös erätauoilla näytettiin maaliuusintoja. Lähetyksissä oli usein myös selostaja.

Leijonat.tv oli ideana kaunis, mutta toteutus on synkkä. Jääkiekkoliitosta kukaan ei voi sanoa, että uudistus olisi onnistunut. Sarja on alkanut puolitoista kuukautta sitten eikä homma toimi vieläkään. 

Toivottavasti viimeistään mestaruutta ratkottaessa kamera pysyy kiekon perässä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös