Mielipide

Kasperi Kapanen todistaa karusti, kuinka nopeasti NHL:stä voi pullahtaa ulos

NHL / Kolumni
Kasperi Kapanen möhli jo ensimmäisen mahdollisuuden NHL-uransa pelastamiseen. Bluesissa pitää antaa vahva näyte luonteesta, jos hän mielii jatkaa NHL-uraansa.

Jo vajaa vuosi sitten ihmettelin Kasperi Kapasen ajautumista jämäpelaajaksi Pittsburgh Penguinsissa. Muutosta parempaan tässä välissä ei tapahtunut, ja nyt Kapanen tuli St. Louis Bluesin poimimaksi siirtolistalta.

Kapasen kannalta on toki hyvä, että hän sai vielä mahdollisuuden toisessa joukkueessa, mutta isossa kuvassa lahjakkaan pelaajan NHL-ura on tyssäämässä hyvin aikaisin.

Kapasen valttikortti on loistava luistelu, jonka ansiosta Blueskin todennäköisesti päätti poimia hänet. Muita valttikortteja ei sitten juuri ole ollut viime vuosien aikana, mistä Kapanen voi pitkälti syyttää itseään.

Kapanen ei todellakaan tullut tälle kaudelle todistamaan, että häneltä löytyy kovaa näyttämisen halua surkean viime kauden jäljiltä. Mahtoiko sitten kesällä saatu kahden vuoden ja 6,4 miljoonan dollarin sopimus antaa liian paljon turvallisuuden tunnetta?

Turvallisuuden tunnetta ei kuitenkaan NHL:ssä saisi olla, sillä ilman huomattavaa parannusta Bluesissa Kapasta on vaikea nähdä ensi kaudella taalajäillä. Mahdollisuuksia ei tarjota rajattomasti, ja niitä Kapanen on jo polttanut.

Kapanen ei todellakaan tullut tälle kaudelle todistamaan, että häneltä löytyy kovaa näyttämisen halua surkean viime kauden jäljiltä.

Tällä kaudella Kapasen puolustustaminen on ollut yksinkertaisesti todella löysää, mistä kertovat koko Penguinsin heikoimmat puolustuspelilukemat Evolving-Hockeyn tilastomallien mukaan.

Löysää asennetta ei katsottu hyvällä vaativana joukkueena tunnetussa Penguinsissa, jossa muutenkin on heikkojen tulosten myötä tällä hetkellä pipo kireällä.

Kapanen on vasta tullut yleisesti pidettyyn pelaajan parhaaseen ikään, ja hän on ollut noin viiden vuoden ajan vakiokokoonpanon pelaaja NHL:ssä – parhaimmillaan 20 maalin ja 44 pisteen mies.

Näihin faktoihin nähden romahdus tässä vaiheessa uraa on karmea pettymys.

Kapasen sopimuksen mahdollinen ulososto kesällä toisi Bluesille reilun miljoonan dollarin rasituksen palkkakattoon, mikä ei liene muutosprosessissa olevalle seuralle iso ongelma.

Kapasen esimerkki osoittaa, kuinka helposti ja nopeasti vakiohyökkääjäkin voi pudota NHL:ssä kuilun reunalle, jos taistelutahtoa oman tason todistamisen puolesta ei löydy.

Kapanen tuhlasi jo Penguinsissa ensimmäisen paikkansa todistaa olevansa palkkansa arvoinen. Loppukausi Bluesissa on toinen, ja se voi olla myös viimeinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös