Mielipide

Kasperi Kapanen on kadonnut hätkähdyttävällä tavalla kuvasta – Penguinsin vaatimustaso näyttää olevan hänelle liikaa

NHL / Kolumni
Pittsburgh Penguins ei näytä olevan Kasperi Kapaselle oikea joukkue, eikä vähäiseksi jäänyt vastuu jätä selittelyille sijaa.

Hetken piti hieraista silmiä, kun katsoin Pittsburgh Penguinsin suomalaishyökkääjän Kasperi Kapasen tekemää tulosta tammikuun lopulta lähtien.

Tammikuun 26. päivästä laskettuna 35 ottelussa kaksi maalia ja viisi syöttöä. Ennen kyseistä päivämäärää 39 ottelussa syntyi tehot 9+15.

Tehojen lasku on hyvin merkittävää, sillä parhaimmillaan Kapanen on tunnettu NHL:ssä kakkosketjun tasoisena hyökkääjänä.

Tehojen huomattavaa laskua huolestuttavampaa on kuitenkin se, että viimeisissä otteluissa Kapasen peliajat ovat jääneet vain viiteen ja seitsemään minuuttiin. Lisäksi Kapanen on joutunut kevätkaudella ajoittain seuraamaan Penguinsin otteita katsomosta käsin.

Mihin katosi se Kapanen, joka esimerkiksi vielä viime kaudella täytti roolinsa mallikkaasti Penguinsin kakkosketjussa Jevgeni Malkinin rinnalla?

Tietysti tehojen osalta asiaan vaikuttaa merkittävästi se, että nyt Malkinin sijasta rinnalla on pelannut 37-vuotias veteraanijyrä Brian Boyle, mutta sen taakse ei pidä mennä. Täysin terveessä Penguins-hyökkäyksessä Kapaselle ei välttämättä löydy edes roolia.

Kapasen romahdus on sikäli erikoinen, koska hän on hyvin luisteluvoimainen ja varsin monipuolinen pelaaja. Näillä avuilla rooli NHL-joukkueen kakkos-kolmosketjuissa pitäisi yleensä olla hyvin otettavissa, jos kykyä tuloksentekoon on – kuten Kapasella onkin.

Erikoista Kapasen viime kaudesta alkaneessa Penguins-urassa on ollut se, että hänellä ei ole käytännössä ollut mitään roolia alivoimalla. Toronto Maple Leafsissa pelatessaan Kapanen oli yksi joukkueensa tärkeimpiä alivoimahyökkääjiä.

Kapasen kohdalla herää väistämättä kysymys, että onko hän pystynyt sitoutumaan tarpeeksi hyvin ja antamaan kaikkensa Penguinsin vaativassa seurakulttuurissa, jonka laadunvalvojana toimii joukkuetovereiltaan sadan prosentin panosta vaativa kapteeni Sidney Crosby?

Maple Leafsissa Kapanen eittämättä pääsi liitämään ikäluokkansa huippunimien rinnalla, mutta samalla arjen työmoraali ei oletettavasti ollut riittävän hyvällä tasolla. Penguinsissa oikoteitä ei juurikaan kannata etsiä.

Kapasen kannattaisikin ottaa mallia esimerkiksi Jussi Jokisesta.

Ilmeisesti nyt viime kautta paljon pidempi runkosarja on vaatinut veronsa, eikä Kapanen näytä olevan Penguinsin näköinen pelaaja. Kun valmennuksen luottamus on karissut, samalla yleensä murenee itseluottamus.

Samanlainen ilmiö näyttää käyneen syksyn sensaatiohyökkääjä Evan Rodriguesille, joka on Kapasen tavoin pudonnut nelosketjuun ja kadottanut tehonsa täysin. Penguinsiin Rodrigues saapui vielä Maple Leafsiakin löysemmän kulttuurin organisaatiosta eli Buffalo Sabresista kaksi vuotta sitten.

Ainakaan tähän mennessä Kapasesta ei ole ollut kampeamaan itseään aallonpohjasta takaisin kärkiketjujen minuuttien arvoiseksi pelaajaksi. Jos käännettä ei tapahdu, Penguins todennäköisesti päästää Kapasen kesällä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi.

Kapanen on edelleen vasta 25-vuotias pelaaja ja näytöt aiemmilta kausilta sen verran hyviä, että hän kyllä vielä ainakin ensi kaudeksi löytää osoitteen NHL:stä. Aikaa ei kuitenkaan ole hukattavaksi, ja ensi kausi kertookin hyvin suuresti Kapasen tulevaisuudesta NHL:ssä.

Kapasen kannattaisikin ottaa mallia esimerkiksi Jussi Jokisesta, joka onnistui pariinkin otteeseen kääntämään NHL-uransa nousuun synkistä vesistä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle