Mielipide

Kari Jalonen, tule tekemään viimeinen palveluksesi Kärpille

LIIGA / Kolumni
Oulun Kärppien nolossa kierteessä oleva kausi tarvitsee pelastajakseen kaupungin oman midaksen, Kari Jalosen.

Keskiviikon kierroksen jälkeen Liigassa nähtiin se ihme, että 2000-luvun kestomenestyjä Oulun Kärpät putosi sijalle 11 eli pudotuspeliviivan alapuolelle. Edellisen kerran Kärpät oli runkosarjan puolivälissä pudotuspeliviivan alapuolella Kai Suikkasen valmennuskaudella 2016–17.

Tällainen tilanne tässä vaiheessa kautta on Kärppien resursseilla todellinen rimanalitus. Oulusta kantautuneiden viestien mukaan Mikko Mannerin valmentama joukkue on ollut tällä kaudella harvinaisen sekaisin pelillisesti, mitä ei voi sarjasijoituksen perusteella pitää ihmeenä.

Se on myös tosiasia, että Kärppien käyrä on ollut laskusuunnassa seuran viimeisimmän, keväällä 2018 voitetun, Suomen mestaruuden jälkeen. Esimerkiksi jo mestaruutta seuranneen kauden pudotuspelit olivat iso pettymys Kärpille hopeasta huolimatta ja varsinkin viime kauden jälkipuolisko oli melko ailahteleva.

Pitkään jatkuneen laskutrendin myötä on aiheellista kysyä, mikä on Mannerin ote ja panos seuransa eteen tällä hetkellä. Pian päättyvä sopimus huomioiden suurta ryhtiliikettä on vaikea odottaa.

Nykyisessä tiukassa taloustilanteessa jokainen liigaseura joutuu miettimään tarkkaan ratkaisujaan, eikä valmentajan erottaminen ratkaisumallina varmasti ole samalla tavalla houkutteleva kuin ennen koronapandemiaa. Kärpissä olisi kuitenkin ehkä syytä tarkastella, jos valmentajanvaihto sittenkin olisi ratkaisu tämän kauden pelastamiseen.

Siispä esitän ratkaisun Kärpille – Kari Jalonen tämän kauden loppuun asti kestävällä sopimuksella sisään laittamaan Liigan suurseura takaisin järjestykseen.

Jalonen, 61, on ollut jo yli vuoden ajan valmentamatta Bernistä saatujen potkujen jälkeen. Tietysti Jalosen ikä ja poikkeuksellisen menestyksekäs ura huomioiden miehen motivaation Liigassa valmentamiseen voi kyseenalaistaa, mutta ei hänen rakkauttaan kotikaupunkiaan Oulua ja Kärppiä kohtaan.

Kärpissä olisi kuitenkin ehkä syytä tarkastella, jos valmentajanvaihto sittenkin olisi ratkaisu tämän kauden pelastamiseen.

Jalosella ei olisi lyhyessä pätkäpestissä mitään hävittävää, mahdollinen epäonnistuminen ei vesittäisi hänen valmennusuransa arvoa. Toisessa ääripäässä kaiken osuessa kohdilleen joukkue voisi taistella uskottavasti jopa mestaruudesta – sen verran laadukas Kärppien materiaali edelleen on.

Ensi kaudella päävalmentajaksi nousevaa Lauri Mikkolaa ei todellakaan kannata uhrata tänä keväänä, jos Manner ei luotsaa tätä kautta loppuun asti. Jalonen olisi puolestaan tässä skenaariossa täydellinen korvaaja Mannerille.

Neljä Suomen ja kaksi Sveitsin mestaruutta päävalmentajana kertovat oleellisen Jalosesta valmentajana. Mikäpäs olisi sen hienompaa hänelle kuin päästä kruunaamaan upea ura omassa kasvattajaseurassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle