Mielipide

Kapea pelaajamateriaali ja tuttu ongelma vaikeuttavat HIFK:n menestyshaaveita

LIIGA / Kolumni
HIFK:ta on perinteisesti kaavailtu sarjataulukon kärkipäähän, mutta matkaan on usein mahtunut ne pari kuuluisaa muuttujaa, joista kestoriesana ovat olleet loukkaantumiset. Nyt näyttää, että vanha riesa on iskenyt kapeaan helsinkiläisjoukkueeseen ennätyksellisen aikaisin.

On enemmän sääntö kuin poikkeus, että ennen ensimmäistäkään sarjaottelua puhutaan HIFK:sta mestarisuosikkina paperilla. Pelkkää optimaalista pelaajalistaa tarkastellessa helsinkiläiset olisivat jälleen yksi suosikeista, mutta nyt kysymysmerkkejä on aiempaa enemmän ja tutut ongelmat tuntuvat vaivaavan edelleen joukkuetta.

Viimeisimmässä harjoituskauden ottelussa Ilvestä vastaan jäällä viiletti kentällinen, jonka muodostivat puolustajakolmikko Tobias Winberg − Aleksi Laakso − Ville Varakas puolustajinaan Mikko Kousa ja Rony Ahonen.

Aikoinaan HIFK:ssa nousi kulttimaineeseen hyökkäysketju, jossa viilettivät Veli-Pekka Kautonen ja Patrik Hucko, mutta keskiviikkona nähdyssä viisikossa ei vastaavia aineksia ole. Tuolloin ketju kasattiin osittain herättelemään joukkuetta, torstainen ryhmitys joutui tilanteeseen olosuhteiden pakosta ja vaikutti kaikella kunnioituksella pelaajia kohtaan ennemmin camp-huumorilta.

"Olosuhteiden pakko on HIFK:lle tuttu käsite, joskin olosuhteet ovat nyt poikkeukselliset"

Olosuhteiden pakko on HIFK:lle tuttu käsite, joskin olosuhteet ovat nyt poikkeukselliset. Yhden asian kanssa punapaidat joutuvat kuitenkin taistelemaan kausi toisensa jälkeen, nimittäin loukkaantumisten.

Nyt loukkaantumiskierre on alkanut jo ennen sarjakauden alkua, kun Ville Leskisen ja Micke Åstenin kerrottiin olevan viikkokausia poissa, Leskisen jopa kuukausia. Ennestään kapea keskusta joutuu operoimaan ilman Miro Väänästä ja tarvittaessa sentterinä pelaava Jere Sallinen on pelannut säästeliäästi.

Viimeisimpänä loukkaantuneiden listalle päätyivät viimeisimmän ottelun kesken jättäneet Rasmus Heljanko ja NHL-laina Emil Bemström. Ennestään sairastuvalla oli myös pitkäaikaispotilas Lennart Petrell.

Loukkaantumiset ovat jokaisen joukkueen riesana, HIFK:n materiaali on vain resursseihin nähden erityisen kapea. Kärkiketjuihin asti löytyy mitat täyttäviä tuuraajia, mutta ongelmaksi alkaa muodostua hyökkääjän perusopinnot suorittaneiden pelaajien lukumäärä. 

Oman osansa soppaan muodostaa epidemia, joka pakottaa joukkueet miettimään hissiliikettä edustusjoukkueen ja a-nuorten välillä. On kuitenkin odotettavissa, että edustusjoukkueen portteja tulee kolkuttelemaan esimerkiksi Kolleissa NHL-lainapelaajana oleva Marcus Kallionkieli.

Vajaa rosteri jättää tilaa kyllä sankaritarinoille, mutta olosuhteet tarinoiden syntymiselle ovat kaikkea muuta kuin ideaalit. Kun hyökkääjistöön nostetaan puolustajia ja pelikaverit vieressä vaihtuvat alituiseen, puhutaan jo Tuhkimon tasoisesta sadusta, mikäli joku tuntematon suuruus nostaa itsensä kirkkaimpiin parrasvaloihin. 

Jos kaikki menee putkeen, HIFK on paperilla taistelemassa mestaruudesta tasapäisesti muiden kärkijoukkueiden kanssa. Jääkiekkojoukkueessa - varsinkaan helsinkiläisessä sellaisessa - asiat kuitenkaan harvemmin menevät kuin paperilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös