Mielipide

Kaoottisuuteen nähden NHL:n pudotuspelien maalivahtipelaaminen on ollut häikäisevän hyvää

NHL / Kolumni

41 maalivahtia on päässyt torjuntatöihin NHL:n pudotuspeleissä. 15 joukkuetta on käyttänyt vähintään kahta eri torjujaa. Yksi parhaista maalivahdeista jätti pudotuspeliurakkansa kesken. Vancouver Canucksin tulokasmaalivahti Thatcher Demko loisti NHL-uransa ensimmäisissä pudotuspeliotteluissa pitäen maalinsa puhtaana yli 138 minuuttia putkeen.

Lisäksi yllättäen torjuntavastuuseen joutuneet Dallas Starsin Anton Hudobin ja Colorado Avalanchen Pavel Francouz ja Michael Hutchinson eivät häkeltyneet tilanteesta, vaan pystyivät torjumaan kovalla tasolla ja pitämään joukkueensa mukana pudotuspelitaistossa.

Vastaavaa maalivahtisirkusta ei aivan heti tule mieleen − tosin tämän kauden pudotuspelit ovat muun muassa joukkuemäärän puolesta muutenkin poikkeukselliset.

Maalivahtipelin onnistuminen olikin keskeinen syy, miksi Canucks selviytyi altavastaajana näinkin pitkälle. Ensin Jacob Markström torjui kumoon hallitsevan mestarin St. Louis Bluesin, ja ruotsalaisen loukkaannuttua tulokasvahti Demko kannatteli vancouverilaiset seiskapeliin Vegas Golden Knightsia vastaan, vaikka oli voitto-otteluissa merkittävästi vastapuolen Robin Lehneriä työllistetympi.

Pudotuspelien maalivahtisirkus on ollut niin kaoottista, että onnistujia on mahdoton ennustaa.

Demkossa olisi ollut aineksia jopa tämän kauden Jordan Binningtoniksi, mutta Canucksin hyökkäyspeli ei yltänyt Golden Knightsia vastaan lähellekään samalle tasolle kuin torjuntatyöskentely.

Vastaavia käänteitä oli myös Philadelphia Flyersilla, jonka ykkösmaalivahti Carter Hart on monella tapaa harvinainen tapaus − 22-vuotias kanadalainen on noussut tavallista nuorempana ykkösvahdin rooliin ja oli lisäksi ainoa pohjoisamerikkalainen vastuutorjuja toiselle kierrokselle päässeissä joukkueissa.

Flyersin pudottua torjuntavastuuta konferenssifinaaleissa kantavat lähtökohtaisesti venäläiset Andrei Vasilevski, Semjon Varlamov ja Hudobin sekä ruotsalainen Lehner.

Näistä Starsin Hudobin on ollut kovimmassa kiekkosateessa, mutta hän on myös suoriutunut parhaiten nimenomaan korkean todennäköisyyden laukauksista. Hudobin on myös Tampa Bay Lightningin Vasilevskin ohella isoimmassa vastuussa oleva maalivahti − Ben Bishopin pelikunto kun on edelleen arvoitus, ja Vasilevskin kakkosmies Curtis McElhinney ei ole pudotuspeleissä toistaiseksi päässyt pelaamaan.

Lehnerillä on taustallaan kolminkertainen Stanley Cup -voittaja Marc-André Fleury, ja New York Islandersin Varlamovia on onnistuneesti tuurannut kokenut saksalainen Thomas Greiss. Lisäksi Islandersin puolustuspelaaminen on vakuuttanut läpi pudotuspelien, joten joukkueessa maalivahti on ollut vähäisemmässä roolissa kuin esimerkiksi Starsissa, jossa Hudobin on ollut jatkuvasti lujilla. Lightning ja Vasilevski puolestaan kohtaavat todennäköisesti Islandersia vastaan vaarallisia vastahyökkäyksiä.

Vastuksen koventuessa myös maalivahtipelin merkitys korostuu entisestään. Pudotuspelien maalivahtisirkus on kuitenkin ollut niin kaoottista, että torjuntatyössä onnistujia on mahdoton ennustaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös