Mielipide

Kale pelasti jälleen jääkiekon − "Salen kuuma linja" paljasti Rautakanslerin vaikutusvallan

MAAJOUKKUE / Kolumni
Jos IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola olisi valkovenäläistyylinen itsevaltias, MM-kisojen siirtäminen pois Minskistä ja diktaattori Aljaksandr Lukašenkan hoteista olisi taputeltu aikoja sitten. Kabinettien veteraania tarvittiin vielä kertaalleen viime metreillä varmistamaan oikea lopputulos.

Kalervo "Kale" Kummola antoi palaa omat näkemyksensä MM-kisojen siirtämisestä pois Valko-Venäjältä sen jälkeen, kun IIHF oli tiedottanut hallituksensa kokouksen lopputuloksesta. Konkaripäättäjä valotti takahuoneen verhoja ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin on totuttu näkemään ja kuulemaan.

Kun Kummola otti kantaa Valko-Venäjän ja maata yhä hallitsevan Aljaksandr Lukašenkan tilanteeseen, ei hän kaunistellut viestiään.

− Ei tämä mies varmaan muutu miksikään, Kummola kertoi todenneensa, kun levottomuudet kyseenalaisten vaalien jälkeen alkoivat.

− Kuka sitä on enemmän sotkenut kuin Lukašenka, oli varapuheenjohtajan kommentti erityisesti IIHF:n puheenjohtaja René Faselin näkemykseen, että politiikkaa ja jääkiekkoa ei tulisi sotkea.

Kummola myös myönsi olleensa aiempina vuosina itse olleensa sinisilmäinen Valko-Venäjän suhteen.

Ehkä yllättävin paljastus oli "Kalen ja Salen kuuma linja". Kummola kertoi avoimesti olleensa yhteydessä presidentti Sauli Niinistön kanssa tilanteesta, ja että Niinistö puolestaan oli ollut kontaktissa "tiettyjen maiden" valtiojohtoon.

Kummola halusi kuitenkin useaan otteeseen korostaa, että hän tai kukaan muukaan Jääkiekkoliitossa ei ole saanut minkäänlaista painostusta poliittisilta tahoilta asiassa.

"Faselin vierailu käänsi täysin päälaelleen"

Kun sveitsiläinen puheenjohtaja Fasel matkasi Minskiin halailemaan diktaattoria, oli se viimeinen naula MM-kisaisännyyden arkkuun. Mediassa levinneet kuvat ja viestit käänsivät viimeistenkin mahdollisesti vastaan hangoitelleiden maiden kannat ja kisojen siirto ratkesi käytännössä samalla hetkellä.

"Kannattaaks sinne lähteä?" oli ollut Kummolan viesti Faselille ennen reissua. Niin, kannattiko?

− Hän ihan oikeasti luuli vielä voivansa vaikuttaa asiaan, Kummola lausui paljonpuhuvasti Faselin asemasta.

Sveitsiläinen saattaa olla IIHF:n puheenjohtaja vielä syyskuuhun asti, mutta todellista valtaa käytti, jälleen kerran, rautakansleri-Kummola tukijoukkoineen, yhteisessä pohjoismaisessa rintamassa.

Täysin statistiksi Kummolan tykittelyn vieressä jäänyt Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela ylisti suomikiekon veteraania: "Missä oltaisiin, ellei Kale olisi elokuusta asti pitänyt tätä esillä?"

Kalen se jälleen vaati, että IIHF:n kabinetissa tehtiin oikeita päätöksiä. Missä sekä kansainvälinen että suomalainen jääkiekko olisikaan ilman hänen panostaan? Ehkä keväällä Minskissä poliisivartion alaisuudessa ja reisiään myötä upottavassa poliittisessa suossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös