Mielipide

Kaikkien aikojen Tapparassa yksi ominaisuus nousee muiden yläpuolelle

LIIGA / Kolumni

Kaikkien aikojen Tappara. Kenties jopa kaikkien aikojen liigajoukkue.

Pääosin Jussi Tapolan ja Jukka Rautakorven luomasta modernista Tapparasta on tullut symbolinsa kaltainen väkevä sotakirves, jolle ei tällaisenaan löydy haastajaa. 

Tilanne olisi lähes epäreilu, ellei Tapparassa – monen muun seuran ohella – puhaltaisi vahvat muutostuulet. Tämän myötä voimasuhteissa saattaa tulevalla kaudella esiintyä hetkellistä turbulenssia.

Tämän kauden Tapparasta on sanottu likimain kaikki. Äärimmäisen laadukas ja laaja pelaajamateriaali on saanut toimia erinomaisten puitteiden alla. Valmentaja Tapola on viilannut omaa ammattitaitoaan ja siten lisännyt uusia sivuja pelikirjaansa.

Kaiken pohjana on ollut Suomen vahvin seurakulttuuri, jossa laadukkaan työn vaade ei ole edes vähäisissä määrin sanahelinää.

Tämä kaikki on tehnyt Tapparan itseluottamuksesta horjumattoman sekä yksittäisillä pelaajilla että koko joukkueella.

Joukkueen osalta se ilmeni keväällä muun muassa siinä, etteivät kirvesrinnat pelanneet kahta heikkoa ottelua peräkkäin. Korjausliikkeet tehtiin välittömästi, sillä pohjalla lepäsi pitkäjänteinen oikeiden asioiden laadukas toistaminen.

Yksilöiden osalta kirkkain esimerkki oli maalivahti Christian Heljanko, jonka rauhallinen ja itsevarma torjuntatyöskentelu osoitti, että kun tekee asioita oikein, niitä ei tarvitse tehdä määräänsä enempää.

"Kovuus on vain harjoituksen tuomaa" sanailee Juha Vainio laulussa Tappara on terästä. Tapparan kulttuuri perustuu positiiviseen itsekuriin, jossa arvostetaan kovaa työntekoa.

Kaikki tietävät roolinsa ja ovat sisäistäneet yhteiset pelisäännöt. Selvien raamien sisällä on helppo toimia.

Keskustelin aikoinaan viisi Stanley Cupia voittaneen Esa Tikkasen kanssa siitä, miksi lähes joka urheilulajin huipulta löytyy 1–2 yksilöä, jotka ovat täysin omaa luokkaansa.

Wayne Gretzky, Lionel Messi, Tiger Woods, Roger Federer – vain muutamia mainitakseni.

Tikkanen pohti hetken ja epäili, että ratkaiseva ero syntyy itseluottamuksesta.

Absoluuttisella huipulla erot taidoissa ovat marginaalisia. Ratkaisu tapahtuu ennen kaikkea pään sisällä. Kun saat onnistumisia, rohkeus kasvaa. Sen myötä uskallat kokeilla myös poikkeuksellisia ratkaisuja rennosti.

Itseluottamus kiteytyy lopulta kahteen näkökulmaan: onko edessä uhka epäonnistua vai mahdollisuus onnistua? Näkökulman määrittää paljolti se, kuinka hyvin on valmistautunut.

Selkeiden ja laadukkaiden raamien sisäpuolelle on lupa maalata mestariteos. 

Syitä Tapparan mestaruudelle on monia, mutta yksi nousee ylitse muiden. Joukkueen ja sen jäsenten itseluottamus ei yksinkertaisesti antanut tilaa muulle kuin mestaruudelle. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös