Mielipide

Kahden kerroksen Liigasta pitää päästä eroon, mutta sitä varten järjestelmä pitäisi räjäyttää – Liiga ja Mestis tarvitsevat toisiaan kipeästi

LIIGA / Kolumni
Suomalainen jääkiekko hyötyisi avoimesta Liigasta, mutta sitä ennen Mestis pitäisi laittaa yhteispelillä kuntoon.

Liigaa on kritisoitu paljon siitä, että tuote ei ole riittävän kiinnostava täyttääkseen katsomot. On totta, että Liigassa pelataan paljon otteluita, joilla ei loppukauden kannalta ole molemmille yhtä suurta merkitystä. Kärkijoukkueiden osalta jokaisella ottelulla on kuitenkin suuri merkitys. On valitettavaa, että menestysmahdollisuuksien mentyä ei yleisökään enää löydä hallille niillä paikkakunnilla. Kärjen osalta sarja on loppuun asti tasainen ja jännittävä, mutta kahdesta kerroksesta tulisi päästä eroon.

Liigaseurojen talous on tällä hetkellä pääsääntöisesti hyvällä tasolla, siitä kertovat tuoreimmat talousluvut, joita seurat ovat julkaisseet. Esimerkiksi molemmat tamperelaiset seurat tekivät hyvän taloudellisen tuloksen. Uusi Nokia-areena elävöitti molempien seurojen toimintaa. Monilla liigaseuroilla on urheiluliiketoimintaa tukevaa liiketoimintaa, jolla on pystytty turvaamaan selustaa. Nykyinen sarjajärjestelmä on siinä mielessä taloudellisesti turvallinen, että kalliitakin pelaajia voidaan hankkia ja luopua heistä, jos urheilulliset menestysmahdollisuudet ovat menneet.

Jäähallit ovat pieniä ja huonokuntoisia ja seurat ovat taloudellisesti ahtaalla, joten liigakelpoisuuden saavuttaminen ei ole realismia yhdellekään seuralle tällä hetkellä.

Mestis-seuroista ei voida sanoa samaa. Monet seurat elävät kädestä suuhun sinnitellen olemassaolonsa kanssa, SaPKo on vain jäävuoren huippu. Jäähallit ovat pieniä ja huonokuntoisia, ja seurat ovat taloudellisesti ahtaalla, joten liigakelpoisuuden saavuttaminen ei ole realismia yhdellekään seuralle tällä hetkellä.

Mestiksen toimintaa pitäisi kehittää paljon ennen kuin voidaan puhuakaan karsintojen paluusta, vaikka urheilullisen jännitteen saaminen virkistäisi toimintaa monella tavalla. Kun ottaa huomioon sen, että liigalisenssi pitäisi maksaa, halli pitäisi remontoida tai mieluiten rakentaa uusi, joukkue ja olosuhteet pitäisi rakentaa Liigaan sopivalle tasolle, tällä hetkellä yksikään seura Mestiksestä ei pysty niitä toteuttamaan ilman suurta ulkopuolista rahoitusta.

Puhumattakaan siitä, että Suomi-sarjasta joku lähtisi vahvan viisivuotissuunnitelman turvin nostamaan seuraa ensin Mestikseen ja sitten Liigaan. Moni haluaa Suomeen Ruotsin mallia, mutta siellä tilanne on monella tavalla erilainen kuin Suomessa. Länsinaapurissa on haluttu pitää sarja koko ajan auki. Se on tervettä kilpaurheilua, mutta urheilussakin on mukana osakeyhtiön talouden pitäminen pinnan yläpuolella.

Huoli Mestiksen tilanteesta pitäisi olla koko jääkiekkoyhteisön. Siinä missä liigaseurat pärjäävät pääsääntöisesti taloudellisesti hyvin, Mestiksessä seurat ajautuvat yhä ahtaammalle. Mestiksestä on liiaksi tullut ponnahduslauta Keski-Euroopan sarjoihin. Kun seurat eivät voi maksaa pelaamisesta riittävää palkkaa, joutuvat pelaajat käymään töissä pelaamisen ohella. Tämä herättää huolen pelaajien terveydestä ja jaksamisesta tällä hetkellä.

Jos Jokerit tuodaan suoraan Liigaan, on kuudentoista joukkueen sarja jo liikaa. Jokerit toisi mukanaan paljon sähköä, ennen kaikkea Helsinkiin, joskin Jokerit herättää varmasti kiinnostusta myös ympäri Suomea. Liiga tarvitsee Jokereita, mutta hinnalla millä hyvänsä heitä ei voi ottaa takaisin. Vaikea kysymys tuleekin siinä vastaan, mikä seura Liigasta poistuu? Viimeksi tulleita ei voida suoraan tiputtaa, koska Jukurit ja KooKoo ovat osoittaneet kuuluvansa Liigaan.

Sarja on avattava mutta mitä pidemmälle asiaa pohtii sen monimutkaisemmaksi se menee, siksi suomalaisen jääkiekon on näytettävä esimerkkiä joukkuepelistä.

Liigan supistaminen ei tule onnistumaan ongelmitta, koska päätökset tehdään Liigan sisällä, eikä kukaan halua olla tippumassa pois laadukkaasta sarjasta. Eikä ketään voida – noin vain – tiputtaa pois. Järjestelmän uusiminen vaatisi pitkäaikaisen kehittelyprosessin Liigan, Mestiksen ja jääkiekkoliiton kesken. Sarja on avattava, mutta mitä pidemmälle asiaa pohtii sen monimutkaisemmaksi se menee, siksi suomalaisen jääkiekon on näytettävä esimerkkiä joukkuepelistä. 

Karsinnat toisivat varmasti eloa sekä Liigaan että Mestikseen, mutta mikä on oikea tapa toimia sen suhteen? Se vaatisi, että sarjajärjestelmä pitäisi räjäyttää kokonaan. Se, mikä toimii Ruotsissa ei välttämättä toimi Suomessa, vaikka avoin sarja toisikin hurjasti sähköä koko kauden kamppailuihin. 

Suomalainen jääkiekko hyötyisi avoimesta sarjasta pitkällä jänteellä, kunhan Mestis laitetaan ensin kuntoon. Liigassa, Mestiksessä ja Suomi-sarjassa olisi kaikissa sekä keppi että porkkana tarjolla. Kahden kerroksen Liigasta päästäisiin eroon ja Mestis nousisi – ajan kanssa – nykyisestä alhostaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle