Mielipide

Jukka Rautakorpi osoitti taas piittaamattomuutta pelaajan terveydestä – aivotärähdysprotokolla ei auta, kun kaikki valmentajat eivät siihen sitoudu

LIIGA / Kolumni
Kun aivotärähdyksen reilu vuosi sitten saanut Sami Niku palautetaan pelaamaan päähän osuneen taklauksen jälkeen ilman lääkärin tarkistusta, on helppo todeta, että nimellinen aivotärähdysprotokolla ei toimi.

Muutama päivä sitten peräänkuulutin Liigalta aivotärähdysprotokollan käyttöönottoa, kun Pelicansin Aatu Jämsen päästettiin takaisin peliin, vaikka tämä oli päähän osuneen taklauksen jälkeen silmin nähden sekavan oloinen.

Liigalla loppujen lopuksi kerrotaan olevan toimintamalli mahdollisten päävammojen varalta, vaikka lähes jatkuvasti lausunnoillaan hämmennystä aiheuttava kilpailupäällikkö Arto I. Järvelä muuta suustaan päästikin.

Jämsenin tapauksessa myös kerrotaan käytetyn SCAT5-lomaketta aivotärähdyksen diagnosointiin, mutta nuori hyökkääjä joutui lopulta jättämään ottelun kesken eikä ollut Pelicansin kokoonpanossa kahdessa seuraavassa ottelussakaan.

Tuorein pääosuma kuitenkin osoitti, ettei olemassa oleva ohjenuora auta mitään, jos sitä ei käytetä.

ei yllätä, että taas sama mies lottoaa pelaajan terveyden kustannuksella.

Tapparan Ben Thomas taklasi lauantaina JYPin Sami Nikua päähän, mutta Iltalehden tietojen mukaan tähtipuolustaja palasi kaukaloon ilman kotijoukkueen lääkärin tarkistusta. Tapparan lääkärin Tomi Kiannan mukaan JYPin olisi pitänyt olla aktiivinen kotijoukkueen lääkärin suuntaan.

Aivotärähdyksen tunnistaminen on vaativaa lääketieteen ammattilaisellekin, joten JYPin kuvaus "hän näytti olevan tolpillaan" tuntuu erityisen vastuuttomalta.

Aivotärähdysoireet eivät välttämättä tule heti esiin, ja toisaalta pitkäkestoiset oireet voivat syntyä "vaarattoman" oloisesta tilanteesta, kuten Perttu Lindgrenillä.

Nikulla on lisäksi aivotärähdyshistoriaa, minkä vuoksi uusiin päävammoihin pitäisi suhtautua erityisellä vakavuudella, sillä aivovamman uusiutuminen yleisellä tasolla vaikeuttaa oireilua.

JYPin päävalmentaja Jukka Rautakorpi on myös aiemmassa tehtävässään Tapparassa osoittanut totaalista piittaamattomuutta olemassa olevista ohjeistuksista ja pelaajien terveydestä, joten sinänsä ei yllätä, että taas sama mies lottoaa pelaajan terveyden kustannuksella.

Kolmen sarjapisteen tavoittelu – jotka jäivät vieläpä JYPiltä saamatta – ei saa missään olosuhteissa mennä pelaajan terveyden edelle. Siitä syystä aivotärähdysprotokolla on laadittu ja otettu Liigassa käyttöön.

Vielä tarvitaan vastuuhenkilö varmistamaan, että aivan jokainen joukkue ja valmentaja noudattavat toimintaohjetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös