Mielipide

Juhlapuheet Liigan viestinnästä eivät ole realisoituneet – Arto I. Järvelän sutkautukset hämmensivät jälleen

LIIGA / Kolumni

"Keskeisiä arvoja kaikessa viestinnässä ovat ehdottomasti avoimuus ja rehellisyys."

Näin linjasi kesällä Liigan tuore viestintäjohtaja Tuomas Nyholm. Suomen seuratuimman urheilusarjan viestintä herätti ihmetystä jo aiemmin marraskuussa, kun yksittäisen ottelun eli 1.11. pelatun HIFK–JYP-ottelun viheltämättä jääneen paitsiotilanteen jälkeen tulkintaa muutettiin.

– Halusimme reagoida nopeasti ja päätimme yksimielisesti tehdä tulkintamuutoksen kyseisen kaltaisiin paitsiotilanteisiin, taustoitti Jyri Rönn tiedotteessa, jossa ilmaistiin päätös seuraavasti: "Liigan tarkennetun linjan mukaisesti kyseisen kaltaiset pelitilanteet vihelletään jatkossa paitsioina.".

Tämäkö on avointa viestintää? Tarkennettua linjaa ei avata sanallakaan, joten ainoa uusi tieto on, että kyseisen kaltaisia tilanteita tulkitaan jatkossa täysin päinvastoin kuin tähän asti.

Paitsiokohu oli kuitenkin vasta alkunäytös Tappara-aiheiselle ottelusiirtofarssille, joka on päätöksenä perusteltavissa niin terveydellisistä, urheilullisista kuin markkinointisyistä, mutta viestintä tapauksen ympärillä on ollut ala-arvoista.

Nyholm aloitti Liigan viestintäjohtajana kesällä 2022.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Ensin Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä sutkautti Länsi-Suomen haastattelussa perusteluksi ottelusiirrolle: "Pitää olla liigasopimus, että voi pelata liigapelejä". Kuten kaikkiin hyviin sääntöihin, tähänkin sisältyy poikkeus eli varamaalivahti ei tarvitse liigasopimusta.

Mikä ettei, kun tarunhohtoisessa NHL:ssä on voitettu ottelu jääkoneenkuljettajan ollessa torjuntavastuussa.

Jo kevään pudotuspeleissä Järvelän suulla linjattiin, että "ilman ottelua ei ole voittajaa", joten ensimmäistä ontuvaa fraasiaan hän ei ollut möläyttämässä.

Vähän myöhemmin Ilta-Sanomien haastattelussa Järvelä vetosi uudelle kaudelle tehtyihin muutoksiin proseduurissa, "joka on kaikille seuroille sama ja läpinäkyvä".

Lisäperusteena kilpailutoimenjohtaja mainitsi Liigan tiedotteen asiasta, mutta jättää sanomatta, että kyseinen tiedote on julkaistu vain hetkeä aiemmin samana päivänä.

Toki Järvelän kokemuksella pitäisi osata lausua myös tutulle toimittajalle: "En kommentoi, viestintäjohtaja tiedottaa".

Mitä ihmettä Liiga tekee kokeneella ja meritoituneella viestintäjohtaja Nyholmilla, kun sammakoita syljetään jokaiselle medialle, joilla on Järvelän yhteystieto hallussaan?

Toki Järvelän kokemuksella pitäisi osata lausua myös tutulle toimittajalle: "En kommentoi, viestintäjohtaja tiedottaa".

Avointa viestintää olisi myös ollut tiedottaa varsin matalasta kynnyksestä ottelusiirtoihin hyvissä ajoin ennen kauden alkua – eikä vasta jälkikäteen, kun liete on jo osunut tuulettimeen.

Nyholm on toki edelleen tehtävässään uusi, mutta ensivaikutelma avoimesta viestinnästä alkaa olla jo tyritty. Huonoon viestintään ei tarvita viestintäjohtajaa, näin Järvelää mukaillen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös