Mielipide

Juhani Jasu ihmisenä ja kapteenina − TPS:n edistyksellinen lähestymistapa ei saa pysähtyä pikkuviilauksiin

LIIGA / Kolumni
TPS haluaa nähdä kapteenin kapteenina, ja pelaajan ihmisenä. Tätä pyrkimystä on ehdottomasti tuettava. Sanomme jyrkästi ei pelaajia epäinhimillistävälle esittämiselle ja autamme ottamaan askeleen pidemmälle.

Turun Palloseura on ollut monella tapaa uranuurtaja jääkiekkokulttuurimme ja lajin ilmiasun kehittämisessä. Kuten pitkän linjan fanaatikot muistavat, TPS oli ensimmäinen seura, joka ujutti häpeilemättömän kaupallisuuden kotimaan kaukaloihin: kaudella 1959–60 joukkueen peliasuissa komeili nimeltä mainitsemattoman rasvabrändin mainos.

Kuluvalla viikolla Palloseura otti jälleen ennakkoluulottoman askeleen ryhtyessään viestinnässään retrotrendin edelläkävijäksi kuvailmaisun retusoinnin neuvostohenkisiä perinteitä kunnioittaen.

Retusointi on valokuvan "yksityiskohtien, lähinnä vedoksissa tai negatiiveissa esiintyviä virheiden korjaamista". Seuran tarpeiden vastaisesti aikakirjoista poispyyhityn Lauri Korpikosken kuvaan oli kiusallisesti jäänyt pelipaitaan ommeltu C-kirjain.

Virhe korjattiin. Sanomistahan siitä tuli, tienraivaajan osa on usein karu.

Juhani Jasu, kapteeni eikä mainostaulu. Kuvamanipulaatiot: Saimi Airaksinen.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto

Näin oli myös puhtoisen amatööriurheilun aikakaudella 60-luvun taitteessa. Vaikka Ruotsista kopioitu peliasumainonnan idea oli nerokas, änkyröivä media jarrutti kehitystä. Jääkiekkoilumme ja jääkiekkomediamme edesmennyt suurmies Aarne Honkavaara on muistellut, että mainoksilla kyllästetyt pelitilannekuvat eivät sanomalehteen kelvanneet.

− Olin Aamulehdessä silloin kesätoimittajana ja talvellakin tein vuoroja siellä joskus, niin siellä oli oikein määräys, että mainokset ei saa näkyä. Meidän täytyi aina kuvista, kun tuli valokuva ottelusta, huopakynällä vetää ne mainokset yli, Honkavaara kertoi vuonna 2000.

Maailma on seurojen onneksi muuttunut. Avaruusajan retusointilinjausta TPS-leiristä perusteltiin tarpeella arvostaa sekä Lauri Korpikoskea että toista TPS-kapteenia Juhani Jasua. Oli syytä korostaa, että he ovat kapteeneita – entisiä tai nykyisiä – ja ihmisiä. Inhimillisen arvokkaita toimijoita muovisen haarniskansa sisällä.

Tällaista pyrkimystä on ehdottomasti tuettava. Jokainen jääkiekkoilija on ensisijaisesti nähtävä ihmisenä, arvokkaana yksilönä. Heistä ei saa tehdä arvottoman leikin pelinappuloita.

Topias Haapanen, ihminen ja urheilija. Kuvamanipulaatiot: Saimi Airaksinen.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto

Siksi haluamme esimerkin omaisesti esittää Juhani Jasun, sekä tässä ohessa Topias Haapasen, itseään ilmaisevina urheilijoina. He ansaitsevat tulla nähdyiksi omana itsenään, eivät kasvottomina huonekalukauppiaan tai einestuottajan mannekiineina.

Haluamme viestittää, että Juhani Jasu on kapteeni. Olisimme tehneet Juhani Jasua kohtaan väärin, jos olisimme käyttäneet kuvaa C rinnassa pelaajasta, joka kapteenin sijaan näyttää enemmän luistelevalta mainostaululta. Siksi halusimme saada hänet kuvaan ihmisenä. Meillä on tämä vilpitön ja laajasanaisesti perusteltu syy kuvanmuokkaukseen.

Digitaalinen huopakynä on vaivaton työkalu, todellinen edistyksen välikappale. Käyttöohjeissa ei tosin puhuta mitään viestinnän etiikasta.

Tekstiä muokattu klo 17.31: korjattu Topias Haapasen etunimi.

» Lähetä palautetta toimitukselle