Mielipide

Joukkueille järjestettiin kupla, joka ei ole kupla

MAAJOUKKUE / Kolumni

Pelipäivä!

Vaan ei ollutkaan.

Tämä ehti muodostua jo teemaksi Kanadassa pelattavissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Kisoista peruttiin kahden päivän aikana kolme ottelua, mikä muodosti läpitunkemattoman tummia pilviä kisojen läpiviennin ylle.

Tartunnoista ollaan ymmällään. Alkuperä ei ole selvillä, mutta sen Suomen joukkueen GM Kimmo Oikarinen kertoi, että hotelli ei ole oikeastaan kupla viime vuoden tapaan, vaan siellä on paljon joukkueisiin kuulumatontakin väkeä. Tulkitsin rivien välejä oikein tai en, turhautuminen tilanteeseen olisi vähintäänkin ymmärrettävää.

Käytännössä joukkueet ovat siis kuplassa, joka ei ole kupla. Kontakteja voi välttää tiettyyn pisteeseen saakka, mutta olosuhteet eivät vastaa kuplaa, vaan pienimuotoista eristäytymistä.

Kisajärjestelyistä esimerkiksi vaatimaton markkinointi voidaan katsoa läpi sormien, mutta suurin otsikoin vannotun terveysturvallisuuden laiminlyömistä ei.

Onko IIHF asettanut hintarajan pelaajien viime vuotta vastaavalle turvallisuudelle? Ja kun hinta on ylittynyt, on järjestetty jonkinlainen epämääräinen himmeli, jonka varpaat ristissä ja peukut pystyssä on toivottu riittävän.

Eipä riittänyt, ja nyt koko kiekkoileva maailma miettii, mitä seuraavaksi? Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat oli helppo peruttaa, mutta huomattavasti suuremman rahasampon kohdalla pillejä ei kovin kevyesti lyödä pussiin. Kisojen järjestäjät, IIHF ja Kanadan jääkiekkoliitto tekevät kaikkensa, että turnaus pelataan loppuun. Suurin uhka taitaa olla se, ettei joukkueita ole tarpeeksi pudotuspelien pelaamiseen.

Jos vuotavaa kuplaa lähdetään jälkijättöisesti paikkaamaan, toimenpiteiden onnistuminen on kaikkea muuta kuin taattua. Samaan aikaan kun tuomareille määrätään maskit naamalle, kaukalon ulkopuolella virus kulkee ihmiseltä toiselle lupaa kyselemättä.

Sen takia pian saattakin olla aika myöntää realiteetit: kisoja ei voida pelata loppuun.

Siitä syyttävä sormi osoittaa kisojen järjestäjätahoja, jotka halusivat paikata viime vuoden yleisöttömien kisojen tappioita menemällä sieltä, missä aita on matalin.

Rahalliset menetykset ovat suuria, mutta turnauksen keskeytyminen olisi jälleen yksi paha imagotappio IIHF:lle. Niitä sillä ja liiton uudella puheenjohtajalla Luc Tardifilla on viime aikoina riittänyt.

Ja niitä hänen on käsiteltävä, oli se sitten kuplassa, kuplassa joka ei ole kupla, tai missä tahansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös