Mielipide

Jos naurat pilkkaamisjäähylle, naurat myös mahdolliselle työpaikkakiusaamisen uhrille

LIIGA, NHL, Muut Sarjat / Kolumni
Harva ihminen on valmis kiistämään koulukiusaamisen vaikutukset esimerkiksi masennus- ja ahdistusoireiluun. Millä tavalla kaukalossa tapahtuva huutelu eroaa kiusaamisesta?

Melko harvoin U20 SM-sarjan jäähyt nousevat julkiseen keskusteluun, mutta harvoin on toisaalta annettu jäähyä pilkkaamisesta.

Haluan heti alkuun tähdentää, että en tiedä, millaisesta tilanteesta TPS:n Samuel Kňažko pilkkaamisjäähynsä sai, enkä aio ottaa kantaa jäähytyypin puolesta tai vastaan.

Sen sijaan haluan pohdiskella jääkiekon pilkkaamis- tai psyykkaamiskulttuuria työhyvinvoinnin näkökulmasta.

Wicked game -podcastissa entiset ammattiurheilijat Jere Karalahti, Marko Jantunen ja Semir Ben-Amor vertailivat taklaamisen ja pilkkaamisen seurauksia ja kohdepelaajan loukkaantumista.

Vanhojen jermujen asenne oli paitsi vastustajalle huutelua puoltava, myös ivallinen suhteessa pilkkaamisjäähyn seurauksiin. Ikään kuin sanoilla ei saisi ihmisille pahaa aikaan.

Itselleni hyvinvointi – niin töissä kuin muillakin elämän osa-alueilla – on pyhä asia, joten suhtaudun aiheeseen sekä tosissani että vakavasti.

vastustajan sanallinen riepottelu koetaan merkittäväksi kilpailueduksi. Niinpä esimerkiksi Jarkko Ruutu rakensi NHL-uransa sen varaan, että löysi vastustajista kipupisteet, joilla horjuttaa näiden pelaamista.

Jääkiekko on paitsi kansallisesti merkittävää viihdettä myös työympäristö pelaajille, valmentajille, huoltajille ja niin edelleen.

Työturvallisuuslain 2. luvun ja 8. pykälän mukaan "työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä".

Terveyttä on myös mielenterveys – muutenkin kuin kielitieteellisesti. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, ja fyysinen sekä psyykkinen terveydentila vaikuttavat sekä toisiinsa että kokonaisuuteen.

Harva ihminen on valmis kiistämään koulukiusaamisen vaikutukset esimerkiksi masennus- ja ahdistusoireiluun. Millä tavalla kaukalossa – tai pukukopissa joukkueen sisällä – tapahtuva huutelu tai muu "psyykkaaminen" eroaa kiusaamisesta?

Liigassa pelaa paljon nuoria, joiden aivot eivät ole vielä kehittyneet huippuunsa. Huippu-urheilu altistaa jo itsessään erilaisille äärimmäisille tunnetiloille ja lisää riskiä masennus- tai ahdistusoireiluun, joten vanhemmatkaan pelaajat eivät ole turvassa.

Useimmissa seuroissa on tarjolla henkistä valmennusta, mutta sen tavoite on lähtökohtaisesti parantaa pelaajan suoriutumista työssään, mikä on tyystin eri asia kuin hyvinvointi.

Hyvinvoiva pelaaja tai valmentaja ei välttämättä tarvitse mentaalivalmennusta hyvään työsuoritukseen, kun taas pahoinvoivaa työntekijää on vaikea valmentaa suoriutumaan laadukkaasti, jos (työ)elämän rakenteet eivät ole kunnossa.

Ammattiurheilu on kilpailemista, voisi joku argumentoida, ja hänelle vastaan, että niin on liike-elämäkin. Silti esimerkiksi mainonnassa ei ole soveliasta pilkata tai esittää muutoin negatiivisessa valossa kilpailevia tuotteita. Enkä ole nähnyt vierailemillani messuilla, että kilpailevien firmojen työntekijät huutelisivat herjoja toisilleen.

Jääkiekossa sen sijaan vastustajan sanallinen riepottelu koetaan merkittäväksi kilpailueduksi. Niinpä esimerkiksi Jarkko Ruutu rakensi NHL-uransa sen varaan, että löysi vastustajista kipupisteet, joilla horjuttaa näiden pelaamista.

Suomeksi sanottuna, Ruutu kiusasi vastustajiaan – ja törkypuheet vaaransivat mielenterveyttä samalla lailla kuin törkytaklaukset fyysistä terveyttä.

"Psyykkaamisen" kuuluminen osaksi lajia on myös laiska argumentti, sillä lajiin on aiemmin kuulunut esimerkiksi kypärättömyys, puumailat ja kielto syöttää kiekkoa eteenpäin. Muuttumalla ja kehittymällä jääkiekko on säilynyt elinvoimaisena.

Lajin sääntöjä muokataan säännöllisesti, samoin varusteita kehitetään. Tärkein pääoma eli työntekijät kuitenkin kärsivät tutkitusti.

"Työhyvinvointi ensin", KiVa Kaukalo -ohjelma – siinä pari prinsiippiä kiekkopäättäjille ja keksitte varmasti puolet lisää. Jos vain haluatte.

Juttua muokattu 24.9.2021 klo 17.43: Korjattu U20 SM-sarjan nimi.

» Lähetä palautetta toimitukselle