Mielipide

Jos JYP-yhteisön luottamus uudelleenrakennetaan tekojen kautta, Jukka Seppäsellä on vain yksi vaihtoehto

LIIGA / Kolumni
JYPin 100-vuotisjuhlakauden jälkipyykkiä on pesty jo hyvän aikaa, mutta suurimmat päätökset ovat vielä edessä. Muutos lähtee aina huipulta, eikä Jukka Seppäsen tulisi olla poikkeus.

JYPin 100-vuotisjuhlakausi päättyi katastrofiin. Kohusta toiseen kulkenut seura romahti kaukalossa, ja seurayhteisön välit seuran johtoportaaseen jäätyivät välittömästi. Vaikka joukkue kantaa myös vastuuta kauden aikaisesta päätöksestä, on sirkuksen naruja vedellyt kulisseissa yksi hahmo; puheenjohtaja Jukka Seppänen.

Seppänen teki viimeisen päätöksen päävalmentaja Jukka Rautakorven potkuista joulukuussa. Hän on useiden sisäpiiritietojen mukaan ihastunut moderniin, pelipaikattomaan pelifilosofiaan. "Vanhanaikainen" Rautakorpi ei enää otteineen miellyttänyt Seppästä, joten hän sai pakata laukkunsa, vaikka seura oli pistekeskiarvolla mitattuna suoralla puolivälieräpaikalla.

Penkin taakse hypännyt Mikko Heiskanen johdatti vailla identiteettiä ja itsekuria pelanneen hurrikaaniryhmän ensi töikseen yhdeksän ottelun tappioputkeen. Putken aikana seuran kannattajaryhmät ilmaisivat tyytymättömyytensä valmentajanvaihdokseen.

Seppänen tapasi muiden norsunluutornin jäsenten kanssa kannattajaryhmän puheenjohtajat. Palaverissa hän kertoi omat näkemyksensä potkuista sysäten kaiken syyn tapahtuneista Rautakorvelle. Samalla hän ulkoisti asiasta tiedottamisen kannattajaryhmille.

Kauden päätyttyä katastrofiin hän julkaisi avoimen kirjeen kannattajayhteisölle, jossa hän muun muassa myönsi joukkueen epäonnistuneen siirtotakarajan pelaajahankinnoissa ja tehneen 300 000 euron tappiot.

Kirjeessään Seppänen mainitsee, että "yhteisön luottamuksen seuran toimintaan saa takaisin vain tulevaisuuden teoilla". Hän tietää itsekin, että moni kannattaja vaatii hänen päätään vadille tehtyjen, selvästi vääriksi päätöksiksi osottautuneiden virheiden jälkeen.

Hän myös ilmoitti moneen otteeseen tuntevansa pettymystä erityisesti omista päätöksistään. Hän pohtii kirjeessään parasta tapaa kantaa vastuuta epäonnistumisista. Seppänen jopa toi esille mahdollisuuden, jota kukaan ei olisi uskonut hänen sanovan norsunluutornistaan; yksi vaihtoehto vastuunkannolle on myydä omat osakkeet seurasta ja erota.

Avoin virheiden myöntäminen on jotain, mitä monessa JYPin tasolla epäonnistuneessa seurassa ei välttämättä ikinä kuulla. Siispä kirje on jo askel oikeaan suuntaan seuran uudelleenrakentamisessa.

Urheilutoimenjohtajan ja päävalmentajan vaihtuessa, sekä kokoonpanon muuttuessa radikaalisti ensi kaudelle, on selvää, että JYPin matka takaisin kilpailulliselle huipulle on pitkä.

Koska edessä on muutamakin tuskainen vuosi, tulee se aloittaa puhtaalta pöydältä. Seppänen on nähnyt talousahdingosta hiljalleen 2010-luvun kestomenestyjäksi nousseen seuran paluun pohjamutiin, mutta muutos käynnistyy aina huipulta.

Jos Jukka Seppänen todella on sitä mieltä, että JYP-yhteisön luottamus todella uudelleenrakennetaan tekojen kautta, on hänellä vain yksi vaihtoehto.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös