Mielipide

Jopas nyt, Rene Fasel! Halusit kapeat kaukalot arvokisoihin ja valitat nyt puolustamisen ylivoimasta

MAAJOUKKUE / Kolumni

Leijonien suvereenin esityksen ensimmäinen hapan kommentoija oli kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n entinen puheenjohtaja Rene Fasel, joka sinällään ymmärrettävästi kommentoi lopputulosta sympatisoivaan sävyyn juuri venäläiselle uutistoimistolle. Ymmärrettävästi siksi, että Faselin suhteet Venäjään ja Valko-Venäjään ovat olleet erityisen lämpimät jopa ihmisoikeuskriisien keskellä. Mielistelevä mies!

Faselin kommenteista uutisoi sunnuntaiaamupäivänä muun muassa Ilta-Sanomat.

– Näimme, millainen jääkiekon tulevaisuus tulee olemaan, kun puolustuksella voitetaan mestaruudet ja mitalit.

– Finaali ei ollut erityisen näyttävä, eikä varsinkaan niin kiinnostava kuin Venäjän ja Ruotsin välinen välieräottelu. Puolustuksen otteet ja pieni onni toivat suomalaisille kultaa, meidän täytyy onnitella heitä tästä. Mutta venäläiset pelasivat silti hyvän turnauksen, hopea on myös olympiamitali.

Kysyn sinulta, Rene Fasel, etkö sinä tunne lajia, jonka kaukalon kokoa olet ollut merkittävällä tavalla ollut muuttamassa?

Suomalaiset kiekonseuraajat keskittynevät seuraavien päivien aikana Leijonien omiin kommentteihin ja onnistumisiin. Nämä Faselin kommentit nähneenä on kuitenkin pakko kaivaa pientä ähäkutti-vaihdetta ja muistuttaa sveitsiläistä siitä, että kyseinen herra itse on ollut kokoonpaneva voima muutoksen takana. Vuonna 2019 juuri Fasel ajoi päätöksen sisään arvokisoihin, vaikka muun muassa Suomen Jääkiekkoliitossa asia herätti vastustusta.

Kapealla kaukalolla oli eittämättä merkitystä turnauksen pelilliseen luonteeseen. Alkulohkoissa maalimäärät olivat vielä jokseenkin "normaalilla" tasolla verrattuna esimerkiksi eurokiekkoon. Turnauksen edetessä maalimäärät laskevat luontaisesti, ja kapeassa kaukalossa trap-pelaamisen sekä keskustan puolustamisen merkitys nousivat entisestään.

Kysyn sinulta, Rene Fasel, etkö sinä tunne lajia, jonka kaukalon kokoa olet ollut merkittävällä tavalla ollut muuttamassa?

NHL:ssä pelataan kapeassa kaukalossa ja maalimäärät ovat korkeampia. Vaan nyt kun useimmissa arvokisoissa kovimpien kärkiyksilöiden taso ei ole Connor McDavidin tai Auston Matthewsin, olisi päätöksiä tehdessä ymmärrettävä myös se, että ehkä painopiste voi muuttua.

Pääosaan nousevat entistä enemmän osaajat kuten Jukka Jalonen, ja kiekolla puolustamisen − siis vahvan hyökkäyspään pelaamisen kiekottomana ja kiekollisena − ohella oman pään puolustuspelin organisointi iskee kiekkoa ymmärtämättömien faselien näpeille. Leijonat ja Suomi kiittävät.

Tai ehkä tämä jää vain yhdeksi turnaukseksi ja kapeaksi matalien maalimäärien otannaksi tässä välissä? Yhtä kaikki, kun on itse ollut ajamassa näinkin suurta muutosta kansainväliseen kiekkoon, voisi pitää pienempää suuta kommentoidessaan sen seurauksia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös