Mielipide

Joonas Korpisalo päihitti todennäköisyydet jo huippuvaarallista Maple Leafsia vastaan ja todisti pystyvänsä samaan myös Lightningin kanssa

NHL / Kolumni
Jos Columbus Blue Jackets pystyy ennakkosuosikki Tampa Bay Lightningin haastamaan, on voiton takuumiehenä todennäköisesti loistavaa pudotuspelirupeamaa pelaava Joonas Korpisalo.

Columbus Blue Jackets oli karsintakierroksella alakynnessä Toronto Maple Leafsia vastaan. Leafs loi merkittävästi Blue Jacketsia enemmän maaliodottamaa ja korkean todennäköisyyden laukaisupaikkoja. Kuitenkin Blue Jackets eteni jatkoon, ja suomalaismaalivahti Joonas Korpisalo torjui neljässä aloittamassaan pelissä kahdesti nollapelin.

Tosin juuri noissa kahdessa nollapeliin päättyneessä ottelussa Maple Leafs ei ollut hyökkäysvoimaisimmillaan, ja Blue Jacketsin kolmannen voiton torjui kesken pelin maalille vaihdettu Elvis Merzlikins.

Jos sinitakeista joku tekee pari maalia, Korpisalo pystyy torjumaan vastustajan aseettomaksi.

Kuitenkin Korpisalo on vähintään kolme peliä torjuneista maalivahdeista parhaiten suoriutunut – ja joukkueen kannalta keskeisintä on, että Korpisalo on torjunut selvästi odottamaa paremmin. Korpisalon päästettyjen maalien odottama on ollut noin 2,6 maalia ottelua kohden ja toteuma taas noin puolet vähemmän. Muissakin edistyneissä tilastoissa kuten maalien estämistä mittaavassa GSAA/60-tilastossa Korpisalo on sarjan kärkeä.

Sama teema jatkui myös ensimmäisessä pelissä Tampa Bay Lightningia vastaan. Korpisalo rikkoi pudotuspelien yhden ottelun torjuntaennätyksen ja piti joukkueensa viidenteen jatkoerään asti pelissä mukana, vaikka joutui torjumaan yli 20 vetoa enemmän kuin virkaveli Andrei Vasilevski.

Lisäksi Korpisalon esitys oli MoneyPuckin mukaan paras maalivahdilta nähty pudotuspeliesitys vuonna 2007 alkaneen tilastoinnin perusteella. Suomalaisvahti esti ottelusarjan avausottelussa peräti 5,3 maalia yli odottaman. Ilman Korpisaloa loppulukemat olisivat olleet Blue Jacketsin kannalta huomattavasti toteutunutta rumemmat.

Maalivahtipelin merkitystä korostetaan jääkiekossa ja erityisesti pudotuspeleissä kliseisyyteen asti, mutta tällaisessa asetelmassa tavallista vahvempi torjuntatyöskentely on Blue Jacketsin ainoa mahdollisuus pärjätä. Maalintekokilpailuun Blue Jacketsilla ei ole rahkeita lähteä, mutta tiiviillä puolustamisella ja nähdyn kaltaisella maalivahtipelillä altavastaajankin on mahdollista venyä voittoon ja rikkoa odotukset.

Jos sinitakeista joku tekee pari maalia, Korpisalo pystyy torjumaan vastustajan aseettomaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös