Mielipide

Joonas Donskoi teki oikean valinnan, kun vaakakupeissa olivat terveys ja lätkäura

NHL / Kolumni

Seitsemäs kerta toden sanoi. Joonas Donskoi lopetti peliuransa vain 31-vuotiaana, kun se seitsemäs aivotärähdys piti hänet sivussa peleistä koko kauden 2022–23.

Kalevan haastattelussa Donskoi kuvaa päätöstä lopettaa kiekkoammattilaisuus elämänsä vaikeimmaksi – ja toisaalta helpoksi, koska aivotärähdyksiä on ollut niin monta. Vaikka ymmärrän haikeuden päättää elämää pitkään määrittänyt tekijä, ei näin ulkopuolelta katsoen pitäisi olla mitään epäselvyyttä valinnasta.

Varoittavia esimerkkejä aivovamman pitkäaikaisvaikutuksista on pelkästään kiekkomaailmassa riittämiin, että yhdenkään jääkiekkoilijan ei pitäisi riskeerata aivoterveyttään.

"Nyt olen hyväksynyt tämän lopettamisen, se on loppupeleissä kuitenkin vain jääkiekkoa"

Esimerkiksi Donskoin ikätoveri Micheal Ferland pelasi edellisen kerran kaudella 2019–20. Kesällä 2021 kanadalainen ilmoitti, ettei voi enää ottaa osumia, vaan tärkeämpää on huolehtia itsestään.

Donskoi kertoi jo 2019–21 Colorado Avalanchessa pelatessaan miettineensä lopettamista, kun kahden kauden aikana tuli pari aivotärähdystä. Kalevan haastattelussa Donskoi mainitsee tärkeänä tekijänä lopettamisen taustalla sen, että hän pystyy olemaan hyvä isä ja aviomies.

Sain Donskoin kommenteista käsityksen, että hän pystyy useista aivotärähdyksistä huolimatta elämään kutakuinkin normaalia elämää. Monen aivovamman saaneen ex-kiekkoilijan tilanne on paljon karumpi. Myös tutkimusten mukaan aivovamman vuoksi uransa lopettaneiden pelaajien elämänlaatu on huonompi.

"Nyt olen hyväksynyt tämän lopettamisen, se on loppupeleissä kuitenkin vain jääkiekkoa".

Tämä Donskoin tiivistys on niin hieno, että sen pitäisi jatkossa löytyä jokaisen jääkiekkoilijan jääkaapin ovesta tai vastaavasta ja ohittaa painoarvoltaan pukukoppien seinätaulut. Elämä jäähallin ulkopuolella on joka tapauksessa tärkeämpää ja arvokkaampaa kuin isoinkaan palkintokaappi.

Olen varma, että Donskoi muistelee vuosien päästä suuremmalla lämmöllä perheen kanssa vietettyä aikaa kuin kiekkokausiaan. Kun se kahdeksas aivotärähdys jäi kaukalossa kokematta, muistelu on myös mahdollista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös