Mielipide

Joko Jokerit ymmärtää poistua maasta?

KHL / Kolumni
Koko Jokereiden joukkue on karanteenissa seuraavat kaksi viikkoa. Seuran seuraavat viisi KHL-ottelua on jouduttu siirtämään. Nyt on hyvä hetki katsoa totuutta silmiin ja todeta, että venäläisten sarjan pelaaminen Suomessa on tällä kaudella mahdotonta.

Neftehimikin joukkueessa olleet koronatartunnat osoittavat, että KHL:n käyttämät testiprotokollat ja "matkustuskuplat" eivät ole mikään taikasauva kauden läpi viemiseen ongelmitta. Nyt tapahtuneet tartunnat ja tartuttavien pelaajien vastustajien altistaminen virukselle eivät jää varmasti viimeisiksi.

Tämä johtaa väistämättä isoihin ongelmiin Jokereille. Jos Jokerit ei vihellä peliä poikki, sen saattavat hyvin tehdä Suomen viranomaiset.

Suomessa koronaviruksen esiintyvyys on tällä hetkellä niin paljon pienempää kuin Venäjällä, jotta Liiga voi vielä ainakin tämänhetkisillä luvuilla haaveilla kauden pelaamisesta ilman suurempia häiriöitä.

Tällä hetkellä Jukureiden, KooKoon ja HPK:n joukkueisiin vaikuttanut virusrypäs on toisaalta seurausta huonosta tuurista ja selvästi myös siitä, että kaikissa juniorijoukkueissa ei ole käyttäydytty sillä tavoin, mitkä minimoisivat tartuntariskiä. Tästä varmasti myös Liiga-seuroissa otetaan nopeasti opiksi.

Venäjällä taas ei ole näköpiirissä, että virus pysyisi millään muotoa kurissa loppuvuoden aikana. Toisin kuin Suomessa, ei itänaapurissamme myöskään ole tavoitteena kaikkien uusien tartuntojen estäminen.

Koronatartuntoja oli Neftehimikin joukkueessa jo muutama viikko aiemmin ja samoin niitä on ollut vähän jokaisessa KHL-seurassa. Kun virus leviää laajamittaisesti kaikkialla Venäjällä, pelaajien liikkumista ei ole kotikaupungeissaan rajoitettu mitenkään ja suhtautuminen on ylipäänsä puolivillaista, niitä tulee seuraavien kuukausien aikana toistuvasti vain lisää.

Säännöllinen testaaminen ei tätä riskiä poista mihinkään, se vain tuo esille missä mennään. Ja Jokereiden kannalta se tulisi nykymallilla tarkoittamaan toistuvia karanteeneja, otteluiden siirtämisiä ja perumisia sekä mahdollisesti myös tietysti tartuntoja joukkueessa.

Jokereiden kannalta pelien pelaamatta jääminen, yleisömäärien rajoitukset ja menetetyt tulot eivät ole se tärkein asia. Vaikka euroja jäisi saamatta kuinka paljon tahansa, ne voidaan korvata ruplilla. Nikkeliloligarkki Vladimir Potanin kuittaa Jokereiden laskut suullisen, kirjallisen, ei-kirjallisen, sanattoman sopimuksen perusteella joka tapauksessa.

Sen sijaan joukkueen pelaajille sekä ylipäänsä koko seuran asemalle suomalaisessa yhteiskunnassa nykyinen tilanne on kestämätön. Tilanne missä pelaajat joutuvat useita kertoja suomalaiseen, ihan oikeaan karanteeniin, ei ole miellyttävä. Vielä ikävämpää on tieto siitä, että he voivat tuoda viruksen kotiinsa perheelleen.

Tässä tilanteessa pelit venäläisjoukkueita vastaan ja vieraspelimatkat Venäjälle tuntuvat vastuuttomilta, riippumatta siitä miten hyvin Jokerit itse olisi varautunut tilanteeseen.

Suomen viranomaisille taas Neftehimikin tapaus nostattaa varoitussignaalit esille. Erityisluvalla Suomeen saapuvien KHL-joukkueiden poikkeuksellisuus voi poistua hyvinkin nopeasti, jos ja kun vastaava tapaus toistuu.

Mitä vaihtoehtoja Jokereille siis realistisesti jää jäljelle? Jos seura haluaa pelata KHL-kauden läpi, sen pitää siirtää joukkue Venäjälle. Suomessa se voisi ehkä saada pelattua kourallisen otteluita, mutta siihenkin liittyy suuria riskejä.

Toinen vaihtoehto on luonnollisesti laittaa pillit pussiin kauden osalta. Siinä kohdin kaikkien tahojen kannalta paras ratkaisu olisi alkaa etsiä uutta omistuspohjaa seuralle ja suunnata katseet takaisin Liigaan paluulle. Ja Liigan pitäisi levittää punainen matto Jokereille jo valmiiksi ja tehdä kaikki mahdollinen sen eteen, jotta helsinkiläiset saataisiin takaisin sarjaan mukaan.

Nyt pallo on Jokereiden ja Jari Kurrin kentässä. Nykymeno ei yksinkertaisesti voi jatkua. Venäjä vai Suomi?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Koronavirus

Pandemiaksi kehittynyt koronavirus-epidemia vaikuttaa suuresti kiekkosarjoihin Suomessa ja ulkomailla. Tältä sivulta löydät kootusti kaikki koronavirus-uutiset.

Artikkeli
Jääkiekkotoimittajan koronapäiväkirja: Kaipuuta koppikäytävien hienhajun keskelle, missä taika tapahtuu
2.12.2020 10:22
Päiväkirja kertoo, miten myös toimittamisen arki on vaikeutunut koronaviruspandemian vuoksi vuonna 2020.
Uutinen
Jääkiekkoliitto aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut
1.12.2020 21:50
Jääkiekkoliitto aloittaa koko henkilöstöään koskettavat yhteistoimintaneuvottelut.
Uutinen
KalPa ja Jukurit siirtävät koronarajoitusten takia joulukuun kotiotteluitaan
1.12.2020 21:37
KalPa ja Jukurit siirtävät joulukuun kotiottelunsa myöhemmin määriteltävään ajankohtaan.

Lue myös