Mielipide

Jokerit valitsi Minskin vuosia sitten

KHL / Kolumni

Pitäisikö Jokerien pelata KHL-kauden avauksessa Valko-Venäjällä vai ei?

Jokainen aikuisen arvostelukyvyllä varustettu ihminen jopa jääkiekkopiireissä tietää tavallaan ilmiselvän vastauksen kysymykseen, kun kohdemaan pääkaupungin mukavan jäähallin ulkopuolella matkailuun liittyvät asiasanat ovat: diktaattori, vaalivilppi, ihmisoikeusrikkomukset, kansannousu, panssarivaunu.

Kaikki eivät tätä vastausta toki ainakaan muille myönnä, lisäksi pieni vähemmistö on roolinsa tai yleisen trollaamisen pohjalta tahallaan eri mieltä.

Silti kotimaisessa urheilupuheessa on pyöritelty juuri tätä kysymystä viikkoja. Keskustelu on tietysti hyvästä ja sopii aikaan, jolloin jääkiekkopiiritkin ovat historiallisella tavalla tietoista yhteiskunnallista kysymyksistä.

Kysymys on vastauksen lisäksi myös keskusteluun osallistumisen kannalta vaivaton. Jokerit on monelle kommentoijalle helppo kohde, naapurin leiriin lipunut seura on sopivan etäällä kotimaan pienistä hiekkalaatikkoleikeistä. Jyrkimpien näkemysten mukaan Jokerit ei oikeastaan edusta suomalaista jääkiekkoa enää lainkaan. Narreja arvostellessa juuri kenenkään ei tarvitse laittaa likoon muuta kuin halvat sanansa.

Lopulta yhtä lailla selvä kuin yleinen ja yleisjärkinen vastaus on jokerileirin toisenlainen kanta aiheeseen. Se vastaus on naulattu kirkon oveen jo vuosia sitten – kun Jokerit ostettiin osaksi KHL-koneistoa.

KHL-näkökulmasta ongelmaa ei oikeastaan ole ja Jokerien laskut maksetaan venäläisellä rahalla. Liigan presidentti Aleksei Morozov linjasi maanantaina, ettei hän näe syytä, miksi vierailevien joukkueiden pitäisi perua matkansa Minskiin, koska kyläilijöiden turvallisuudesta on annettu kirjalliset takeet. "Jääkiekossa on kyse kunnioituksesta", kuului mahtimiehen tiivistys.

Olennaista on esimerkiksi kunnioittaa sitä, mitä sirkuksen rahoittajat haluavat. Ei Jokerit siirtynyt KHL-jäille muuttaakseen maailmaa.

Jokerien johtoporras katselee itsestään selvästi Minskiin samoilla kapean näköalan kiikareilla kuin liigaa johtavat oligarkit. Jari Kurri omistaa Suomen suurimman jääkiekkobisneksen jonkun muun rahoilla. Hänen tehtävänsä on olla "uskottavuutta" tuova jääkiekkolegenda päättävien tahojen työkalupakissa.

Kuten tiedetään, Kurrille "ei ole tullut viestiä, että pitäisi olla huolissaan" mistään Minskiin matkaamiseen liittyvästä.

Jos huolenaihetta sattuisi olemaan, reissun peruminen tuskin olisi vaivalloista. KHL-sääntöjen pohjalta seurauksena olisi pari luovutustappion myötä hukattua runkosarjapistettä ja taloudellinen sanktio, jonka koko alittaisi luultavasti kirkkaasti matkakulut. KHL tarvitsee Jokereita niin pahasti, että muuta ei seuraisi.

Päävalmentaja Lauri Marjamäelle maksetaan siinä määrin hyvin, että hänellä on varaa ajatella julkisesti puhtaasti jääkiekkoilullisia seikkoja. Tiedättehän, käsihygienian ja lentokenttäkuljetusten tuolla puolen "ne ovat sellaisia poliittisia juttuja, ei siihen kannata urheilua sotkea".

Näiden linjanvetojen jälkeen seurajohdon onkin ollut parasta kieltäytyä kommentoimasta aihepiiriä enempää.

On toki yksi taho, joka voisi tilanteen muuttaa. Ilman pelaajia ei ole peliä, he voisivat olla jääkiekkokulttuurin kansannousu. On täysin yhdentekevää, mitä Jokerien katsomofanaatikot tai jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistys julkilausumissaan tuumaavat, mutta pelaajilla olisi valta ja voima, jos sitä haluaisi käyttää.

Jokeritähdistä Jesse Joensuu on aiemmin ilmaissut selväsanaisesti kiinnostuksensa yhteiskunnallisiin asioihin. "On turhaa höpistä politiikasta tai vastaavasta, jos ei tee sen eteen mitään", Joensuu tuumasi taannoin Satakunnan Viikko -julkaisulle. Ehkä tosiaan on parempi olla höpisemättä, jos asia ei kosketa omaa elämää.

Puolustaja Mikko Lehtonen taas ei tunnetusti epäröi laukoa lujaa. "Annetaan heidän mellakoida keskenään", kuului "jotain mellakantynkää" uutisissa noteeranneen Lehtosen analyysi. Arvio summannee osuvasti Jokerien pikavisiitin Aljaksandr Lukašenkan pr-tilaisuuteen. Eihän se meille kuulu.

Sallitaan toki pelaajillekin mielipiteen vapaus. Olisi ehkä kohtuutonta odottaa maailman muuttamista lätkäduunareilta, jotka ovat vain töissä kiekkosirkuksessa. Miksi urheilijoiden pitäisi tuntea vastuuta mistään, kun heitä merkittävämmätkään toimijat eivät niin koe?

Omat esimiehet esittävät syyntakeetonta, Jääkiekkoliitosta on "kehotettu" miettimään asiaa ja urheilusta vastaava ministeri Annika Saarikko "toivoo" Jokereilta harkintaa siitä, millaisen viestin kiekkolähettiläämme antavat muille.

Se viesti on kirjoitettu vuosia sitten. Nyt kerätään sen satoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös