Mielipide

Jokerit ei hae uudessa tulemisessaan pikavoittoja – riittääkö maltti?

LIIGA, MESTIS / Kolumni
Jokerit julkisti torstaina ensi kauden Mestis-joukkueensa, organisaation avainhenkilöt sekä strategisia askelmerkkejä. Kaikesta välittyi, että uutta nousua halutaan rakentaa maltilla tukevalle pohjalle. Toivon mukaan menneisyyden äkkipikaiset haamut on selätetty.

Suomalainen kiekkokansa on tottunut yhdistämään narri-logon isoihin resursseihin, nimekkäisiin pelaajiin ja vahvoihin tunteisiin (sekä puolesta että vastaan). Lisäksi se yhdistyy myös äkkipikaisiin, nopeisiin ja toisinaan jopa yllättäviin päätöksiin.

Jokerien aiemmassa taustaorganisaatiossa valmentajapotkut olivat monesti nopeita, varsinkin jos menestys ei ollut toivottua. Joukkue rakennettiin kausi toisensa perään isolla rahalla. KHL-siirto oli sekin aikoinaan melkoinen yllätys ja shokki paitsi yleisölle, myös Liigalle. 

Tiivistetysti voidaan todeta, että pitkäjänteinen rakentaminen ja Jokerit sopivat vain harvalla samoihin mielikuviin.

Helsinkiläisseuran uuden tulemisen käynnistänyt torstainen tiedotustilaisuus oli kuitenkin lupaus jostain aivan päinvastaisesta. Tilaisuudessa julkistettiin Jokerien ensi kauden joukkue. Se on paperilla kilpailukykyinen, mutta ei kuitenkaan mikään tähtisikermä edes Mestis-tasolle. Joukkueen rungon muodostavat seuran omasta U20-joukkueesta nousevat juniorit, höystettynä Mestiksessä jo meritoituneilla täsmähankinnoilla.

Myös seuran strategia tukee sitä mielikuvaa, joka kokoonpanosta huokuu: Tavoitteena on pelata heti menestyksestä, mutta pikavoittoja ei haeta, vaan nousua rakennetaan askel kerrallaan.

Seura painottaa vahvasti juniorityön merkitystä ja satsaa pelaajakehitykseen, jo pelitavasta alkaen. Kunnianhimoiseksi tavoitteeksi ilmoitettiin, että pelaajisto koostuisi 50-prosenttisesti omista junioripelaajista kaudella 2025-2026, jolloin Jokerit tavoittelee pelaavansa Liigassa. Puheenjohtaja Mikko Saarni puhui jopa "palvelulupauksesta".

Linjausten luomat mielikuvat eroavat melkoisesti isosta ja pahasta Jokereista, joka kylvi aikoinaan kauhua maakunnissa. Se kuulostaa tässä kohtaa yksinomaan järkevältä ja raikkaalta lähestymistavalta mitä tulee uuden nousun rakentamiseen.

Kannattajayhteisö on siirtynyt parin viime kauden aikana vahvasti seuran juniorijoukkueiden taakse. Jokerit panostaa siihen, että saa yhteisön takaisin puolelleen myös edustuskiekkoilun osalta. Siinä seuran omien pelaajien kasvattaminen avainrooleihin on isossa osassa.

Näin rakennetaan tarinaa, joka yleisön on helppo ostaa.

Puhutaan kuitenkin brändistä nimeltä Jokerit, joten mieleen tulee väistämättä, loppuuko maltti jossain kohtaa? Seurataanko strategiaa kärsivällisesti, vaikka lunta tulisi jossain kohtaa tupaan. Helsingin itäisellä reunalla on totuttu nimimiehiin ja tähtipelaajiin, mutta mitä tapahtuu, jos nykyisellä suunnitelmalla menestys jääkin piippuun?

Vanhoista mielikuvista on vaikea päästä eroon, vaikka taustavoimat koostuvat nyt täysin eri ihmisistä, kuin aikaisemmin. Jokereilla on nyt mahdollisuus näyttää tässäkin suhteessa epäilijöille.

Ja ennen kaikkea palata kärsivällisellä pohjatyöllä takaisin Suomi-kiekon terävimmälle huipulle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös