Mielipide

Jokereiden asema markkinoilla on vaihtunut hallitsijasta narriksi – ja sekös pelaajakoordinaattoria kismittää

KHL / Kolumni
Ei ole helppo hyväksyä, että Jokerit onkin KHL:ssä pikkutekijä eikä pelaajahankintojen herra, kuten vielä Liigassa. Fakta kannattaisi kuitenkin rehellisesti myöntää.

Liigavuosinaan Jokerit oli mahtiseura ja lähes dominoi pelaajamarkkinoita taloudellisilla resursseillaan ja jokavuotisella mestaruuden tavoittelullaan.

Esimerkiksi 90-luvun mestaruuksien arkkitehdit Otakar Janecký ja Petri Varis vakiintuivat jokeri-ikoneiksi, vaikka molemmat aloittivat liigauransa provinssissa. Varis valittiin ässäkaudellaan 1991–92 vuoden tulokkaaksi, ja Janecký oli SaiPa-kaudellaan 1990–91 pistepörssin kuudes.

Jokerit voitti viimeisen SM-kultansa kaudella 2001–02, ja tuolloin kokoonpanoon hankittiin Espoon Bluesissa edellisellä kaudella tehoillut Frank Banham ja vielä kesken kauden SaiPan monivuotinen maalitykki Vladimír Machulda.

Ketäpä ei vituttaisi Janne Vuorisen asemassa.

Pienemmissä seuroissa asetelma epäilemättä ärsytti, kun suurseura napsi vuodesta toiseen muiden osumat omaan koriinsa. Teksti-tv:n ja urheilu-uutisten perusteella tehtyjä hankintoja ei katsottu hyvällä lätkäyleisönkään keskuudessa.

Edelleen Jokerit on uhka liigaseuroille, ja narripaidassa pelaa tälläkin kaudella useita entisiä Liigan kärkipelaajia, kuten Hannes Björninen, Teemu Turunen ja Niklas Friman. Kuitenkin viimeistään Mikko Lehtosen siirtyminen Pietarin SKA:han peräti neljän vuoden sopimuksella muistutti, kuinka pieni sintti Jokerit on KHL:n super-saalistajien joukossa.

Jo aiempina KHL-vuosinaan Jokerit on joutunut nöyrtymään isommilleen esimerkiksi Brandon Kozunin ja Linus Omarkin kanssa, mutta NHL:stä palaavalla suomalaispelaajalla on aivan toisenlainen huomioarvo.

Eikä pelaajakoordinaattori Janne Vuorisen epätoivoinen selittely ainakaan paranna asiaa.

Rehellisempää olisi puhua omista tunteistaan, kuten turhautumisesta keinottomuuteen, kun Roman Rotenberg siirtää vähän rahaa ja pelaajaoikeuksia isommasta taskustaan pienempään.

Aiemmin SaiPaa kyykyttänyt huippuorganisaatio on tänä päivänä käytännön SaiPa isojen poikien leikissä. Lehtosen tasoisen tähden karkaaminen kilpailijan leipiin kirpaisee, mutta iskua ei juuri pehmennä yritys maalata pelaajakaupaksi SKA-omistaja Rotenbergin päätöksen noudattamista.

Ketäpä ei vituttaisi Janne Vuorisen asemassa, mutta asian sanominen rehellisesti ääneen voi oikeasti auttaa. Laimea selittely todennäköisesti ei.

» Lähetä palautetta toimitukselle