Mielipide

Joel Armialle aivovamman aiheuttanut taklaus pitäisi olla lopullinen herätys – NHL:n tulkinta päähän kohdistuneista iskuista on kestämätön

NHL / Kolumni
Tyler Myers selvisi kuin koira veräjästä, kun NHL:n kurinpito totesi Joel Armiaan kohdistuneen taklauksen puhtaaksi. Tapauksen myötä vanhanaikainen tulkinta pääiskuista joutaisi saman tien kaatopaikalle.

Reilun viikon pelaamisen jälkeen NHL:ssä nähtiin ensimmäinen suurta polemiikkia aiheuttanut taklaustilanne. Suomalaisittain tapauksesta ikävän tekee se, että Vancouver Canucksin kolossaalisen puolustajan Tyler Myersin jyrän alle jäi Montréal Canadiensin Joel Armia.

Myersin taklaus oli kaikin tavoin törkeä. Ensinnäkin Myers luisteli tilanteeseen kuolleesta kulmasta Armian tiedostamatta ja kohdisti iskunsa hyökkääjän päähän. Suomalaishyökkääjää ahdisti tilanteessa jo kaksi Canucks-pelaajaa, joten mitään pelillistä perustetta osuman hakemiselle ei ollut.

Taklauksen raukkamaisuutta lisäsi se, että ottelu oli jo käytännössä ratkennut, kun Canadiens johti 6–3 reilut kaksi minuuttia ennen loppusummeria.

Kyseisessä ottelussa komeat tehot 2+2 kerännyt Armia sai aivovamman ja Myersin ottelu päättyi ulosajoon. Tuomaristo toimi tilanteessa täysin oikein. Sen sijaan NHL:n kurinpito osoitti jälleen, että pelaajien turvallisuus on sille varsin vähäpätöinen asia. Myers selvisi tilanteesta ilman minkäänlaisia sanktioita, mitä voi pitää pöyristyttävänä.

Syy Myersin rankaisemattomuuteen löytyy NHL:n tulkinnoista päähän kohdistuneissa taklauksissa. Hidastusten perusteella voi löytää argumentteja, että Myersin isku osui Armian rintakehään suoran pääosuman sijasta.

Koska NHL:n kurinpito tutkii ensisijaisesti sitä, mihin kohtaan taklattavaa osutaan, se voi perustella ettei kyseessä ollut rangaistava teko. Suomessa Myersin taklauksesta olisi todennäköisesti napsahtanut lähemmäs kymmenen ottelun pelikielto, koska taklaus oli niin selvästi päähän kohdistunut.

Tässä on olennainen seikka, joka on syytä huomioida. NHL:ää ei kiinnosta, kohdistaako taklaaja iskunsa vastustajan päähän – osumakohta ratkaisee. Jos hidastukset eivät olisi jättäneet mitään epäselvyyttä Myersin osumasta Armian päähän, pelikielto olisi ollut päivänselvä asia – tosin NHL:n linjan tietäen todennäköinen tuomio olisi ollut vain kahden ottelun panna.

NHL:n olisi korkea aika muuttaa tulkintaansa tilanteista, joissa pelaajille aiheutuu aivovammoja taklausten seurauksena. On täysin selvää, että aivovammoja syntyy, vaikka isku ei osuisi suoraan päähän. Usein pään retkahdusliike on paljon suoraa iskua tuhoisampi asia.

Aivovammat ovat koko jääkiekon suurimpia ongelmia ja NHL:n suhtautuminen siihen lajin johtavana toimijana on suorastaan häpeällistä. Naurettavilla kurinpitoratkaisuillaan NHL ennen kaikkea nolaa itsensä, mutta myös jättää pelaajien turvallisuuden heitteille.

On täysin selvää, että aivovammoja syntyy, vaikka isku ei osuisi suoraan päähän.

Koska NHL ei ota vastuuta kaukalossa tapahtuvista koiruuksista, oikeus siirtyy kaukalokoodin mukaisesti pelaajien käsiin.

Tälle kaudelle uudistettujen divisioonien ansiosta joukkueet kohtaavat toisensa nyt säännöllisesti vähintään kahdesti perättäin, joten koston kierre on helppo laukaista.

Heti seuraavassa ottelussa Myers sai vastata teostaan nyrkein joutuen Joel Edmundsonin kostoiskun kohteeksi eli sai tuomionsa ikään kuin luolamiestason kenttäoikeuden tyyliin.

Kuinkas suu nyt pannaan, NHL:n kurinpito?

Alla olevalla videolla on NHL:n virallinen tulkinta tilanteesta.

Juttua muokattu 4.2. klo 13.40. Lisätty tieto Meyersin ja Edmundsonin välisestä tappelusta ja muutettu viimeisen kappaleen ja lauseen aikamuotoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös