Mielipide

Joe Veleno koetteli ammattijääkiekkoilijan etuoikeuttaan − IIHF:n on päätettävä kanadalaishyökkääjän kisat

MAAJOUKKUE / Kolumni
Kanadan MM-joukkueen hyökkääjä Joe Velenon kuuluu saada lauantain törkeyksistään tuntuva sanktio. Veleno väärinkäytti etuoikeuttaan pelata jääkiekkoa ammatikseen sen verran rumasti. Tässä turnauksessa hänen ei ainakaan kuulu enää pelata, eikä mielellään kansainvälisesti enää jatkossakaan.

Ammattijääkiekkoilijat saavat etenkin NHL:ssä sievoisia summia pelaamisesta. Parhaiden tai pitkät urat tekevien lätkäjätkien ei tarvitse pelivuosien päätyttyä huolehtia taloudellisesta vakaudesta elämässään, mikäli he pitävät homman niin sanotusti näpeissään. Jääkiekkoilijan ammatti on melkoinen etuoikeus.

"Jääkiekkoilijan ammatti on melkoinen etuoikeus."

Kanadan MM-joukkueeseen kuuluva Detroit Red WIngsissä ammatikseen NHL-kiekkoa pelaava Joe Veleno osoitti turnauksen tiimellyksessä pöyristyttävää piittaamattomuutta vastustajan terveyttä kohtaan, kun hän potkaisi luistimellaan Sveitsin kapteenia Nino Niederreiteria jalkapöydän päälle. Sveitsiläinen selvisi tilanteesta säikähdyksellä, mutta jälki olisi voinut olla hurjaa.

Sunnuntai-iltapäivään mennessä Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ei ole reagoinut Velenon temppuun kurinpidollisesti mitenkään. Törkyteosta on vuorokausi aikaa. Vaahteralehtipaidat pelaavat seuraavan kerran maanantaina iltapäivällä. Jos Veleno on tuolloin kaukalossa joukkueensa kokoonpanossa, on tapahtunut törkeä kurinpidollinen laiminlyönti ja IIHF:n kurinpitoelin on asettanut itsensä naurunalaiseksi.

On päivänselvää, että kanadalaishyökkääjän kuuluu saada potkaisustaan tuntuva pelikielto − vähintään kuluvat kisat kattava sanktio. Olisi kohtuuden ja järjen rajoissa, mikäli Veleno saisi seuraavaankin IIHF:n alaiseen turnaukseen ulottuvan tuomion. Veleno on jääkiekkoilijana nimetön ja todennäköisesti hänen kansainvälisestä urastaan ei tule missään olosuhteissa järin mittavaa. Kakun nauttiminen voisi siis kestää tuntuvan tovin.

IIHF voisi laittaa sille joka tapauksessa pisteen lätkäisemällä tuntuvan pelikiellon. Kansainvälisellä jääkiekkoyhteisöllä on oikeus ja velvollisuus määritellä, ketkä saavat tulla kansan ihailemiksi maailmanlaajuisiksi sankareiksi mahdollisen menestyksen myötä.

Potku Niederreiterin jalkaan pistää miettimään, miksi tällaisen tempun tarkoituksella tehnyt ihminen saa olla etuoikeutettu ja pelata kansojen ihailemaa peliä sekä potentiaalisesti tienata siitä miljoonia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös