Mielipide

Joe Sakic oli voittaja pelaajana − nyt myös pukumiehenä

NHL / Kolumni
Colorado Avalanche saavutti historiansa kolmannen Stanley Cupinsa kuudennessa finaalissa maanantain vastaisena yönä. Aikaisempia mestaruusjoukkueita kipparoi Joe Sakic, joka on nyt joukkueen GM:nä.

Joe Sakic on pelaajana kolmen kullan kerhon jäsen kahden Stanley Cupin, vuoden 1994 maailmanmestaruuden ja vuoden 2002 olympiakullan myötä. Sakic on aikalaisensa ja seuratasolla kovan kilpakumppaninsa Steve Yzermanin tapaan siirtänyt voittamisen myös GM:n rooliin.

Sakicin peliura loppui kauden 2008–09 jälkeen, ja kun pelinumero oli nostettu Denverissä areenan kattoon, hän aloitti pian myös seuran johtotehtävissä. Virallisesti hän siirtyi GM:n rooliin vuonna 2014, vaikka käytännössä hän johti seuraa jo käytännössä aiemmin yhdessä päävalmentajan ja entisen seuratoverinsa Patrick Royn kanssa.

Joukkueen rakentamiseen oli hyvä pohja, kun riveissä olivat jo nuoret tulevaisuuden tähdet Nathan MacKinnon ja Gabriel Landeskog, ja Sakicin johdolla haaviin tarttui pian ykköskierroksella myös Mikko Rantanen

Kun Roy jätti Avalanchen yllättäen vain kuukautta ennen kauden alkua kesällä 2016, Sakic joutui etsimään uuden päävalmentajan. Pestin otti vastaan Jared Bednar, joka oli juhlinut AHL:ssä Calder Cupia aiemmin kesällä. Menestys ei siirtynyt heti NHL:n puolelle, vaan Avalanche jäi NHL:n jumboksi. Varauslotto ei tuonut tulosta, vaan käteen jäi neljäs varausvuoro.

Jälkikäteen voi sanoa, että tuo oli jopa Avalanchen onni. Valinta kohdistui Cale Makariin, joka ei kuulunut varaustilaisuuden kuumimpiin nimiin, mutta Avalanche tarttui puolustajaan. Makarin debyyttiä sai odottaa pari vuotta, mutta varsin pian hän pystyi osoittamaan, että on kaukalossa parempi kuin edellä varatut kolme pelaajaa.

Avalanche paransi menoaan kausi kaudelta, mutta pudotuspeleissä maksettiin vielä oppirahoja. Sakic osoitti kuitenkin uskollisuutta, ja Bednar sai jatkaa tehtävässään, vaikka Nashville Predators, San Jose Sharks, Dallas Stars ja Vegas Golden Knights olivat vuorollaan parempia.

Sakic oli pelaajana legenda. Nyt hän on osoittanut olevansa matkalla samaan myös seurajohtajana.

Tämän vuoden siirtorajalla Avalanche teki järkevät hankinnat, kun Artturi Lehkonen ja Andrew Cogliano tulivat joukkueeseen. He eivät ole tähtipelaajia, mutta pudotuspelejä ajatellen tarpeellisia syvyyspelaajia, jotka ovat olleet tärkeitä paloja mestaruusmatkalla.

Siinä mielessä reseptiä on haettu finaalivastustajasta Tampa Bay Lightningista, joka teki samanlaisia liikkeitä kahtena edellisvuonna ennen mestaruuksiaan.

Sakic oli pelaajana legenda. Nyt hän on osoittanut olevansa matkalla samaan myös seurajohtajana. Se, jos mikä, on kunnioitettava yhdistelmä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös