Mielipide

Jesperi Kotkaniemi − porilainen tarina, jonka ei pitänyt mennä näin

LIIGA, NHL / Kolumni
Jesperi Kotkaniemen ura etenee hämmästyttävää tahtia. Porilaislupaus ottaa vastuuta yhdessä NHL:n legendaarisimmista seuroista.

18 vuotta täyttänyt, liigauransa juuri aloittanut laitahyökkääjä nappaa tietysti Montreal Canadiensista kolmossentterin paikan. Miten muutenkaan voisi käydä.

Varsinkaan kun osassa ensimmäisen pääsarjakautensa peleistä kyseinen nuorukainen ei ollut varsinainen vahvistus omalle ketjulleenkaan. Liian usein nopeasta hyökkäyksestä tuli mallia hieman hitaampi, kun kiekko jäi jostain syystä juniorin lapaan kiinni.

Näköjään hyppäys Liiga-tasollakin keskeneräisestä laiturista Original Six -joukkueen vakiosentteriksi on vaivaton. Sattuuhan noita.

Jesperi Kotkaniemi hämmästyttää kiekkopiirejä samassa mittakaavassa kuin kasvattajaseuransa Porin Ässät: kummankaan kohdalla ei aidosti ole ennakoitavissa, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Ässät on kuluvan vuoden aikana löytänyt tiensä absurdiuden alkulähteille, ja samaan aikaan Kotkaniemen perheen kuopus on kiinteä palanen porilaiskiekkoilun positiivisia uutisia.

Satakunnan Kansan artikkelin mukaan Ässillä on tällä hetkellä suomalaisseuroista eniten (5 kpl) kasvattejaan maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Kotkaniemi teki jopa sarjan historiaa, sillä hänestä tuli NHL:n ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt pelaaja.

Näköjään hyppäys Liiga-tasollakin keskeneräisestä laiturista Original Six -joukkueen vakiosentteriksi on vaivaton. Sattuuhan noita.

Kun Kotkaniemi varattiin kesällä koko tilaisuuden kolmannella vuorolla, saattoi aavistella, että hän saa todellisen näyttöpaikan. Realistinen arvio kuului seuraavasti:

"No, poika käy harjoitusleireillä kokeilemassa, miltä meno tuntuu ja pelaa jokusen harjoituspelinkin. Niissä totuus paljastuu, ja todennäköisin suunta on kotiin. Mutta säästyypä sopimuksen ensimmäinen vuosi seuraavaan syksyyn, ja se lienee seurankin kannalta fiksuinta."

Lupsakka porilaisnuori murensi palasen kerrallaan mainiolta kuulostavasta teoriasta. Jesperin isä Mikael Kotkaniemi antoi pojalleen käyttökelpoisen ohjeen tehdä kokoonpanosta pudottaminen mahdollisimman hankalaksi.

Nuori mies teki pudottamisen lopulta mahdottomaksi.

Ennen NHL-kauden alkua spekuloitiin, että jos kaikki menee lähes täydellisesti, Kotkaniemi kokeilee jo pelin tai kaksi isojen poikien kiekkoleikkejä. Yhdeksän peliä on täydellinen maksimimäärä. Jälleen kerran arvio meni väärin, vaikka Canadiensin loukkaantumistilannekin asiaan vaikuttaa. 17 peliin tehot 3+6 ovat kuudenneksi eniten koko joukkueesta.

Luultavasti viimeisinkin spekulaatio menee päin seiniä. Kun Kotkaniemen aloitus NHL:ssä varmistui, oli "päivänselvää, että Kotkaniemelle järjestetään kevennetty noin 50 NHL-pelin kausi, ja siihen lisätään päälle nuorten MM-kisat Vancouverissa ja Victoriassa".

Sillä oletuksella, että tällä kerralla Kotkaniemelle löytyisi rooli Suomen kokoonpanosta, mainittu spekulaatio kuulostaa loogiselta. Pienenä esteenä vain saattaa olla, ettei Canadiens päästä lupaustaan kisoihin, koska häntä tarvitaan NHL-jäillä.

Sillai kai.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös