Mielipide

Jarmo Kekäläisen Blue Jackets on jo nyt vaarassa jäädä jälkeen NHL:n pudotuspelijunasta – Kohuhankintojen alku ollut heikko

NHL / Kolumni
Jarmo Kekäläisen johtaman Columbus Blue Jacketsin kausi on lähtenyt käyntiin erittäin synkästi. Heikon pelaajamateriaalin joukkue ei näytä kompensoivan eroja muihin edes valmennuksen avulla, vaan päinvastoin.

Suomalaisjohtoisen Columbus Blue Jacketsin kauden aloitus on ollut surkein mahdollinen – kolmesta ottelusta kolme suoraa tappiota.

Tietysti näin aikaisessa vaiheessa kautta on syytä korostaa pientä ottelumäärää, mutta siitä huolimatta heti Itäisen konferenssin jumboksi valahtaneen Blue Jacketsin pudotuspelimahdollisuudet ovat murenemassa kovaa vauhtia.

Blue Jacketsin pelaajamateriaali kuuluu NHL:n heikoimpaan kolmannekseen, joten heikko kauden aloitus kostautuu sille herkemmin kuin monelle muulle seuralle.

Kaikissa kolmessa ottelussa Blue Jacketsia on ollut vastassa ennakolta vahvempi joukkue, mutta siitä huolimatta jääminen näistä kokonaan ilman pisteitä on huolestuttava signaali. Blue Jackets kohtaa lähinnä joukkueita, jotka ovat sitä ennakolta vahvempia.

Itse asiassa Blue Jacketsin pistesaldo vastaa pitkälti sitä, mitä se on ansainnutkin. Kaikissa kolmessa ottelussa vastustaja on vienyt maaliodottamat ja tehnyt vähintään kolme maalia enemmän kuin sinitakit.

Kolme pisteetöntä ottelua tuntuu varmasti mitättömältä tässä vaiheessa, mutta se on etenkin altavastaajajoukkueelle hyvin merkittävä tasoitus muille. Pistetahdin olisi pysyttävä vahvan tasaisena läpi kauden, jotta pudotuspelipaikka kovassa Itäisessä konferenssissa irtoaisi.

Tarkemmin laskettuna Blue Jacketsin pitäisi yltää 79 ottelussa esimerkiksi viime kauden Edmonton Oilersin pistetahtiin, jotta se yltäisi vähintään sataan pisteeseen. Kyseinen määrä oli pudotuspeliraja viime kaudella Itäisessä konferenssissa.

Kaikissa kolmessa ottelussa vastustaja on vienyt maaliodottamat ja tehnyt vähintään kolme maalia enemmän.

Toki Blue Jackets on kokenut paljon epäonnea heti kauden alkumetreillä. Patrik Laine on useamman viikon sivussa, ja sitkeästi maalivahtiosastoa riivanneet terveysongelmat ovat jatkuneet.

Blue Jacketsin kauden kohtalo onkin jo liipaisimella tulevissa otteluissa. Neljässä seuraavassa ottelussa sillä on vastassa Vancouver Canucks, Nashville Predators, Pittsburgh Penguins ja New York Rangers.

Jos näistä otteluista irtoaa alle neljä sarjapistettä, takamatka tulee olemaan merkittävä, ellei jo mahdoton.

Seuran GM Jarmo Kekäläinen panosti näyttävästi tämän kauden joukkueeseensa. Periaatteessa Blue Jacketsia pystyi perustellusti ennakoimaan jopa lähelle pudotuspelejä.

Ylistetty supertähtihankinta Johnny Gaudreau on saanut kolmessa ottelussa aikaan kaksi tehopistettä. Toinen merkittävä kesähankinta puolustaja Erik Gudbranson on toistaiseksi antanut kaikista joukkueen pelaajista tasakentällisin eniten maaliodottamaa vastustajalle – 3,72 maalin verran.

Toisen kautensa päävalmentajana aloittaneen Brad Larsenin debyyttikausi ei antanut juuri minkäänlaisia viitteitä, että hänellä olisi kykyä peluuttaa joukkuettaan siten, että se saisi kilpailuetua muihin nähden.

Heikon pelaajamateriaalin joukkueella kilpailuetua pitäisi juurikin pystyä ammentamaan taktisella puolella, mutta tämän kauden avauksen perusteella kehitystä ei ole tapahtunut.

Otantaa alkaa olla Larsenin osalta jo riittävästi. Tällä hetkellä tämä kausi on syöksymässä kellariin heti kättelyssä.

Larsenin asemaa arvioitaessa on aina myös muistettava, että hän oli Kekäläisen valinta. Sama toki pätee kaikkiin Blue Jacketsin urheilupuolen henkilövalintoihin. Vastuu on loppupeleissä GM:n.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös