Mielipide

Jarmo Kekäläinen sai tiukassa tilanteessa hyvän vastineen tyytymättömästä tähdestään, mutta kuka jakelee syöttöjä Patrik Laineelle Blue Jacketsissa?

NHL / Kolumni

Columbus Blue Jacketsiin kaupattu Patrik Laine on tehnyt 140 maalia 306 NHL:n runkosarjaottelussa. Parhaalla kaudellaan 2017−18 Tappara-kasvatti oli 44 osumallaan NHL:n toiseksi paras maalintekijä, edellään vain nyky-NHL:n paras maalintekijä Aleksandr Ovetškin.

Artemi Panarinin siirryttyä vapaana agenttina New York Rangersiin on Jarmo Kekäläisen johtaman Blue Jacketsin ykköshyökkääjä ollut Laineeseen vaihdettu Pierre-Luc Dubois. Nyt odottavat katseet kohdistuvat 22-vuotiaaseen suomalaishyökkääjään.

Vaikka Kekäläinen varmasti tiesi, mitä hankki, ei Laine ole Blue Jacketsille takuuvarma tuloksentekijä.

Winnipeg Jetsissä Laineella oli ympärillään huippusentteri Mark Scheifele, kokenut ja monipuolinen Blake Wheeler sekä nousevat kyvyt Nikolaj Ehlers ja Kyle Connor. Blue Jacketsin hyökkäyskalusto ei mitenkään kestä vertailua.

Oleellinen kysymys kuuluu: kun Laine odottaa lapa jäässä laukaisuvalmiina, kuka syöttää hänelle kiekon?

Tuore sentterihankinta Max Domi on viisivuotisella NHL-urallaan pelannut vaihtelevasti ja Dubois'n siirryttyä Jetsiin keskikaista on ohut − Laineen mukana siirtynyt Jack Roslovic ei myöskään ole takuuvarma tekijä sentteriosastolle.

Konkarihyökkääjä Nick Folignon suoritustaso on laskusuunnassa. Toinen maalitykki Cam Atkinson on parhaimmillaan tykittänyt 41 maalia, mutta viime kaudella syntyi 44 pelissä vain 12 osumaa ja tällä kaudella maalitili on vielä avaamatta. Oliver Bjorkstrand ja Alexandre Texier ovat vahvasti nousemassa johtaviksi hyökkääjiksi, mutta kumpikin on enemmän maalintekijä kuin pelinrakentaja.

Oleellinen kysymys kuuluu: kun Laine odottaa lapa jäässä laukaisuvalmiina, kuka syöttää hänelle kiekon?

Laineen kokonaisvaltainen pelaaminen ei ole sillä tasolla, että hän loisi itse itselleen tekopaikkoja − eikä Laine toisaalta pysty auttamaan joukkuetta kuin hyökkäyspelissä ja laukomalla maaleja.

Blue Jacketsin vanhan koulukunnan valmentaja John Tortorella on myös kaukana siitä kulttuurista, mihin Laine on tottunut. Jetsiä pitkään luotsannut Paul Maurice tai Laineen uran mestarivalmentajat Jussi Tapola Tapparassa ja Jukka Jalonen alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa ovat merkittävästi keskustelevampia ja kannustavampia kuin pelaajiaan julkisesti susille sysäävä Tortorella.

Laine ei myöskään ole yhtään lähempänä Stanley Cupia Blue Jacketsissa kuin Jetsissä, joten siirrosta on vaikea hakea etuja suomalaishyökkääjälle. Pahimmassa skenaariossa − jos Laine floppaa − jopa Kekäläisen asema maanmiehiensä suosijana kyseenalaistuu.

Luonnollisesti tyytymättömän Dubois'n lähtö itsessään ja pelätyn maalitykin tulo voivat olla Blue Jacketsille piristysruiske. Kysymysmerkkejä nykykokoonpanossa kuitenkin riittää, vaikka Kekäläinen sinänsä onnistuneen pelaajakaupan tiukassa tilanteessa onnistuikin tekemään.

En yllättyisi, jos Kekäläinen yrittäisi seuraavaksi kalastella sentterivahvistusta vaihdossa nuoreen laitahyökkääjäänsä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös