Mielipide

Janne Puhakka oli rohkea pioneeri, jonka perintö ei unohdu

LIIGA, MESTIS / Kolumni

En voi väittää tunteneeni Janne Puhakkaa.

Maanantaiaamuna julkisuuteen ensimmäisenä Ilta-Sanomien kautta tullut tieto entisen jääkiekkoilijan menehtymisestä oli silti huomattavan pysäyttävä uutinen.

Puhakka kertoi julkisuudessa ensimmäisenä suomalaisena mieskiekkoilijana homoseksuaalisuudestaan vasta vajaat viisi vuotta sitten, vaikka esimerkiksi tasa-arvoinen avioliittolaki säädettiin jo aiemmin.

Ihannetilannehan olisi, ettei yksilön tarvitsisi puhua homoseksuaalisuudestaan, mutta kuten Puhakka Helsingin Sanomille lokakuussa 2019 kuvaili, on siitä puhuttava niin kauan kuin aihe on vaiettu.

Puhumisen tarve on säilynyt. Vuoden 2019 jälkeen suomalaisessa kiekossa on yhdenvertaisuusasioiden tiimoilta tapahtunut valitettavan vähän. Inkluusiotyön vähäisyys kotimaisella kiekkokentällä osoittaa, että hyökkääjän vaikutusta todellakin tarvittiin.

Puhakka oli rohkea tullessaan ison asiansa kanssa julki. Samaa mieltä oli myös esimerkiksi täksi kaudeksi Ruotsin SHL:ään siirtynyt hyökkääjä Eetu Koivistoinen, joka muisteli entistä joukkuetoveriaan Ilta-Sanomille.

Puhakan perintö ei jäänyt kuitenkaan pelkästään sanojen tasolle, vaan hän toimi esimerkiksi Ihmisoikeusliitossa urheilijoiden vaikuttajaryhmässä ja vaikutti mediassa kommentoimalla julkisuudessa itselleen tärkeitä asioita useasti etenkin kiekkouransa päättymisen jälkeen. Jääkiekkoilija teki siis aktiivisesti töitä muita auttaakseen.

Kannanotoissaan Puhakka toi esiin muun muassa, miten tärkeää olisi, että urheilijat voisivat puhua avoimesti. Parasta mahdollista suoritusta onkin vaikeaa saavuttaa missä asiassa hyvänsä, jos takaraivossa jyskyttää ahdistus salaisuudesta. Urheilussa huippusuoritukseen pääseminen on kuitenkin tärkeää illasta toiseen.

Mainitussa Ihmisoikeusliitossa työskentelevän Tommy Lindgrenin mukaan Puhakka toivoi, että kaikki vähemmistöt olisivat tervetulleita kiekko-otteluihin. Puhakan kanssa pelaajasta kirjan kirjoittanut Risto Pakarinen kertoi vuorostaan kiekkoilijan ajatuksiin lukeutuneen myös toiveen yhteiskunnasta, jossa kenenkään "ei tarvitsisi pelätä olla oma itsensä". Tällaisiin toiveisiin voi ainoastaan samaistua.

Puhakan ajamat asiat koskettavat kaikkien ihmisoikeuksia, minkä takia hänen muistonsa ei noin vain painu unholaan, vaikka vallitsevan kulttuurin muuttaminen on aina hyvin monen kiven kääntämisen takana. Hyökkääjän osoittama avoimuus – ympärillä vallinneesta tuomitsevaisuudesta huolimatta – on kuitenkin välttämätöntä muutokselle.

Surullisessa hetkessä on huomattavaa, että Puhakan menehtymisen saaman mediahuomion laajuus kertoo, kuinka pelaaja onnistui jättämään lähtemättömän jäljen ympäristöönsä. Tästä vaikutuksesta moni on varmasti kiitollinen.

– Yksin ei kannata jäädä. Maailmassa on pystytty edistämään paljon asioita ja vaikka työtä riittää, niin seksuaalisuudesta puhutaan nykyään avoimemmin, ja me voidaan yhdessä koittaa tehdä tästä maailmasta parempi paikka, Puhakka uskoi Mieli ry:n podcastissa kaksi kuukautta sitten.

me voidaan yhdessä koittaa tehdä tästä maailmasta parempi paikka

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Kolumni
Liigan tasa-arvotyömaa matelee Ruotsin perässä
LIIGA | SHL | 10.6.2024 13:40