Mielipide

Jakub Voráčekin hankinta oli Jarmo Kekäläiseltä hyvä houkutin Patrik Laineen sopimusneuvotteluihin, mutta myös tärkeä muistutus pitkän sopimuksen riskeistä

NHL / Kolumni
Patrik Laine on toista kertaa NHL-urallaan sopimusneuvotteluissa, mutta nuoren suomalaisen viimeisin kausi ei anna perusteita pitkään tai rahakkaaseen sopimukseen. GM Jarmo Kekäläisen tuore hankinta Jakub Voráček voi olla toimiva vahvistus, mutta Laineen sopimukseen ei ole syytä ottaa mallia.

Jakub Voráček pelasi 2014−2015 NHL-uransa siihen asti tehokkaimman kautensa ja oli pistepörssin viides – tšekkihyökkääjän tasonnosto palkittiin kahdeksan vuoden jatkosopimuksella ja neljän miljoonan dollarin vuotuisella palkankorotuksella vuotta ennen voimassa olleen sopimuksen päättymistä.

Siitä eteenpäin Voráčekin suorittaminen on ollut aaltoilevaa: kaudesta 2014−15 tähän päivään Philadelphia Flyersista äskettäin Columbus Blue Jacketsiin kaupattu hyökkääjä on koko NHL:n 6. paras syöttäjä. Enemmän syöttöpisteitä kyseisellä aikajänteellä ovat keränneet vain Connor McDavid, Patrick Kane, Nicklas Bäckström, Blake Wheeler ja Sidney Crosby.

Joukossa on yksi yli piste per peli -tahdilla pelattu kausi, mutta myös kausia, jolloin Voráček on jäänyt Claude Giroux’n tai Sean Couturierin varjoon. Kuitenkin 31-vuotias tšekki oli 8,25 miljoonan dollarin keskimääräisellä vuosiansiollaan Flyersin toiseksi kallein pelaaja Giroux’n jälkeen ja on tällä hetkellä Blue Jacketsin arvokkain sopimuspelaaja – Voráčekin sopimus kestää vielä kauden 2023−2024 loppuun asti.

Laineen tuoreimmat näytöt eivät puolla pitkää eikä rahakasta sopimusta.

Yhden huippukauden jälkeen tehty maksimipituinen sopimus ei ole onnistunut optimaalisesti. Ylipäänsä kahdeksanvuotiset sopimukset todennäköisesti ovat loppupäästä jo ylihintaisia.

CapFriendlyn vertailutyökalun mukaan Voráčekin lähimmistä vertailukohteista Corey Perryn kahdeksanvuotinen sopimus Anaheim Ducksin kanssa ostettiin ulos, Jamie Bennin ja Phil Kesselin urat ovat laskusuuntaisia ja Jeff Skinnerin sopimus oli hölmö jo lähtökohtaisesti.

Voráček on todennäköisesti kova vahvistus Blue Jacketsin hyökkäys- ja ylivoimapeliin, erityisesti Patrik Laine saanee taas nauttia huippuluokan tarjoilusta. Suomalaishyökkääjä on tosin tällä hetkellä ilman sopimusta, mutta sekä Laine että GM Jarmo Kekäläinen ovat ilmaisseet halukkuutta yhteiseen tulevaisuuteen.

23-vuotiaan suomalaisen tuoreimmat näytöt eivät kuitenkaan puolla pitkää eikä rahakasta sopimusta.

Kolmivuotisen tulokassopimuksensa aikana Laine teki 110 maalia 237 ottelussa. Tähän kauteen päättyneen kaksivuotisen ja yhteensä 13,5 miljoonan dollarin sopimuksensa aikana Laine teki vain 40 maalia 114 ottelussa.

Kekäläinen on toiminut ennakkoluulottomasti kauden päätyttyä ja on hankkinut Voráčekin lisäksi jo kaksi nuorta ja lupaavaa puolustajaa – Adam Boqvistin ja Jake Beanin. Sentteriongelma Blue Jacketsilla edelleen on, ja vapaiden agenttien markkinoilta Phillip Danault maltillisella sopimuksella voisi olla ainakin osittainen ratkaisu.

Myös Laineen kanssa tarvitaan ennakkoluulotonta ajattelua: kaksi lyhyttä sopimusta peräkkäin nuorelle kakkosvaraukselle olisi poikkeuksellista, mutta valtava riski olisi myös antaa uran huonoimman kauden jälkeen pitkä sopimus.

Esimerkiksi Washington Capitals toimi aikoinaan esimerkillisesti Aleksandr Sjominin kanssa ja solmi korkeintaan kahden vuoden mittaisia sopimuksia. Carolina Hurricanes puolestaan teki venäläishyökkääjän kanssa yhden hyvän kauden jälkeen viisivuotisen sopimuksen, joka ostettiin ulos kaksi vuotta myöhemmin.

Jos Voráček saa syötöillään Laineen itseluottamuksen ja peli-ilon taas syttymään, voi pidempi sopimus olla perusteltu mahdollisten onnistuneempien kausien jälkeen. Tällä hetkellä kuitenkin sekä Voráček että Laine ovat alisuorittavia ja epävarmoja ratkaisijoita, joiden varaan on riskialtista rakentaa kokoonpanoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös