Mielipide

Jacob Trouban suorittamat taklaukset vastapalloon tulisi tehdä rangaistavaksi – mielipiteitä jakavaa taklauskeskustelua hallitsevat väsyneet argumentit

NHL / Kolumni

Yllättävän hiljaisen syksyn jälkeen taklauskeskustelu käy jälleen kuumana. Tällä kertaa kuohuntaa on herättänyt New York Rangersin puolustaja Jacob Trouba, joka kahden vuorokauden sisään lanasi Chicago Blackhawksin Jujhar Khairan ja Colorado Avalanchen supertähden Nathan MacKinnonin.

Ensimmäisessä töötissä jo entuudestaan urallaan monista aivotärähdyksistä kärsinyt Khaira kuljetettiin reporankana kaukalosta ulos jälleen uuden aivovamman kera. MacKinnon puolestaan pystyi palaamaan kaukaloon aivotärähdystarkkailuun tarkoitetussa "hiljaisessa huoneessa" käynnin jälkeen.

Varsinkin NHL:ssä taklauskeskustelua hallitsee ajatus siitä, mihin kohtaan vartaloa taklaaja ensimmäisenä osuu. Suorat osumat päähän ovat luonnollisesti rangaistavia, mutta NHL:n säännöt jättävät huomattavan määrän tulkinnan varaista "harmaata aluetta" päähän kohdistuviin taklauksiin. Esimerkiksi IIHF:n säännöissä kaikki päähän kohdistuvat taklaukset ovat rangaistavia, vaikka varsinainen osumakohta ei olisikaan päässä. 

Itse asiassa Trouba osuu Khairaa ensimmäisenä leukaan, joten tässä tapauksessa päähän kohdistunut taklaus jäi kokonaan tuomitsematta ja rankaisematta. Tämänkin tapauksen ympäriltä saatiin aikaan kiivas keskustelu, jossa Khairaa syytettiin vastuuttomasta pää alhaalla -pelaamisesta. Trouban taklausta pidettiin tietysti hyvänä ja puhtaana lätkäpommina.

Sen sijaan tässä MacKinnoniin kohdistuneessa taklauksessa ensimmäinen osumakohta näyttäisi olevan olkapäässä eli NHL:n sääntöjen mukaan kirkkaasti puhdas ja hyvä taklaus.

Jotta en kuulostaisi aivan liikaa siltä taklauskeskustelujen vakiovieraalta eli kukkahattutädiltä, niin olen ehdottomasti sitä mieltä, ettei kaukaloon voi mennä ottamatta vastuuta omasta turvallisuudestaan. Khairan tavoin myös MacKinnonia voi syyttää "vastuuttomasta" katselusta alaspäin.

Kovat törmäystaklaukset kuuluvat olennaisena osana Trouban pelaajaidentiteettiin, ja hän on sen ansiosta kerryttänyt arvostusta lujaa mutta puhtaasti taklaavana pelaajana. Tämän on saanut kantapään kautta todistaa takavuosina esimerkiksi Mikael Granlund.

Aivotärähdys voi syntyä helposti, kun pää retkahtaa riittävän kovan törmäysvoiman seurauksena.

Tällaisissa "vastapalloon" ajetuissa taklauksissa unohtuu kuitenkin herkästi se, että riskit aivovammojen syntymiselle ovat isot siitä huolimatta, vaikka varsinaista osumaa päähän ei tapahtuisikaan.

Törmäysvoima tuppaa vain olemaan vastakkaisista suunnista osuttaessa paljon suurempi kuin sivuttaissuunnassa laitaa vasten. Tämä seikka törmäysvoimien seurauksista unohtuu liian usein, kun keskustellaan taklausten puhtaudesta.

Asia on toitotettu jo varmasti useaan otteeseen aiemmin, mutta kerrataanpa taas. Aivotärähdys voi syntyä helposti, kun pää retkahtaa riittävän kovan törmäysvoiman seurauksena. Näin kävi Khairalle ja olisi hyvin voinut käydä myös MacKinnonille.

Jujhar Khaira jouduttiin viemään sairaalaan Trouban taklauksen seurauksena.
Kuva © Getty Images

Kun pelaajat ovat atleettisesti rotevampia ja nopeampia kuin koskaan aiemmin, törmäysvoimat ovat luonnollisesti suuremmat kuin koskaan aiemmin. Yksinkertaisia fysiikan lakeja. Huomioitavaa on toki myös se, että nopeampi peli tarkoittaa yleensä reagointiajan lyhenemistä taklausten vastaanottamiseen.

Olen vahvasti sitä mieltä, että ennen pitkää tämä vaarallinen vastapalloon taklaaminen tullaan tekemään rangaistavaksi NHL:ssä, koska aivovammaongelma on kasvava ja aivotärähdyksistä aiheutuvat ongelmat saavat entistä enemmän huomiota.

Vastaan tulevan pelaajan taklaamisesta 2+10 minuutin rangaistus ja mahdollisen loukkaantumisen seurauksena ulosajo? Tietysti tällainen ehdotus olisi hyvin radikaali ja sotisi jääkiekon perinteisiä arvoja vastaan. Mutta minkäs teet, kun kyseessä on ihmisten terveys.

Niin ja huomasithan, etten ehdottanut taklaamisen täydellistä kieltämistä. Sivuttaissuunnasta ja laitaa vasten taklaaminen sääntöjen mukaisesti on sen verran turvallisempaa puuhaa, että sille löytyy ilman muuta paikkansa pelistä.

Mitä jääkiekko itse pelinä siinä menettäisi, jos kaikista kovimmat taklaukset tehtäisiin rangaistaviksi?

Tunkkaista taklauskeskustelua hallitsevat järkähtämättömät mielipiteet siitä, kuinka teknisesti puhtaita taklauksia ei tulisi missään tapauksessa rankaista. Myös kyllästymiseen asti toitotettu taklattavan vastuu nousee lähes aina esiin, kun tällaisia jättipommeja tapahtuu.

Kolmas yleinen argumentti näissä tapauksissa on se, ettei taklaajalla ollut muuta mahdollisuutta kuin kolata täydellä voimalla kohteensa yli. Hohhoijaa.

Toivottavasti tässäkin keskustelussa osattaisiin siirtyä putkinäöstä laajempaan perspektiiviin ja miettiä, millaisia vaikutuksia tämänkaltaisilla taklauksilla on pidemmän päälle. Mitä jääkiekko itse pelinä siinä menettäisi, jos kaikista kovimmat taklaukset tehtäisiin rangaistaviksi?

Kiitos ajastasi, lähdenkin tästä kukkamekossani antamaan vettä ruukkukasveilleni.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös