Mielipide

Jack Eichel saavutti sen mitä Connor McDavid hamuaa edelleen – vaatimus seurasiirrosta voi olla kohta McDavidin ainoa oljenkorsi

NHL / Kolumni
Connor McDavidin henkilökohtaiset palkinnot menettävät merkityksensä, jos hän jatkaa räpiköintiään Edmonton Oilersissa. Mahdollisuudet Stanley Cupin voittamiseen kohenisivat, jos McDavid vaatisi siirtoa parempaan organisaatioon.

Connor McDavid on maailman paras jääkiekkoilija, joka on kahdeksan kautta kestäneellä NHL-urallaan voittanut pistepörssin viidesti ja maalipörssin kerran. Hänet on palkittu kolmesti pelaajayhdistyksen valitsemalla Ted Lindsay Awardilla ja kahdesti hän on voittanut runkosarjan arvokkaimman pelaajan Hart Trophyn.

Ilmiömäinen keskushyökkääjä on pelannut 569 runkosarjaottelua ja tehnyt näissä yhteensä 850 tehopistettä – pudotuspeleissä saldo on jopa aavistuksen vakuuttavampi, sillä 49 pudotuspeliottelun saldo on 75 tehopistettä.

Yhdysvaltalaisella Jack Eichelilla oli kyseenalainen kunnia tulla varatuksi toisena McDavidin jälkeen vuonna 2015. Molemmat aloittivat NHL-uransa heti samana syksynä, mutta Eichel on muun muassa vaikean niskavamman vuoksi pelannut lähes 100 ottelua vähemmän. Tehopisteitä on peräti 400 vähemmän kuin McDavidilla.

Eichelin meriittilistalla on kuitenkin yksi merkittävä etu McDavidiin verrattuna: Stanley Cup.

26-vuotias keskushyökkääjä pääsi Vegas Golden Knightsissa ensimmäistä kertaa NHL-urallaan pelaamaan pudotuspelejä ja oli ironisesti tehokkaimmillaan pudottaessaan juuri Edmonton Oilersin pudotuspelien toisella kierroksella. Eichelin saldo kuudessa ottelussa oli 3+6.

Eichelin meriittilistalla on yksi merkittävä etu McDavidiin verrattuna: Stanley Cup.

Eichelin ja McDavidin vertailu toisiinsa on epäreilua, sillä Eichel pääsi kaoottisesta Buffalo Sabresista hyvin organisoituun ja valmennettuun Golden Knightsiin.

McDavid sen sijaan edelleen puurtaa hänet varanneessa Oilersissa, joka supertähdistään huolimatta ei ole pudotuspeleissä pärjännyt. Vuosi sitten McDavid ja Leon Draisaitl ottivat pudotuspelien pistepörssissä kaksoisvoiton, vaikka pelit päättyivät konferenssifinaaleihin.

Tänäkin keväänä kaksikon pistetahti ottelumäärään suhteutettuna oli selvästi parempaa kuin yhdelläkään finaaleihin asti päässeellä pelaajalla.

Siksi onkin valtavan ironista, että Oilersin esteeksi koitui niin tänä kuin viime keväänäkin vastustajan yllättäjämaalivahti. Viime vuonna Colorado Avalanchen ykkösmaalivahti Darcy Kuemper pelasi Oilersia vastaan vain yhden konferenssifinaalin ja kakkosmaalivahti Pavel Francouz torjui denveriläiset finaaliin.

Tänä keväänä Golden Knightsin Adin Hill torjui Oilersin lisäksi kumoon Dallas Starsin ja Stanley Cup -finaaleissa Florida Panthersin.

Yksittäisen ottelun, ottelusarjasta puhumattakaan, lopputulokseen vaikuttaa toki moni muukin asia kuin torjuntatyöskentely. Oilers on rakennettu ylivertaisen hyökkäyspelaamisen varaan, ja tämän strategian toimivuus on helppo kyseenalaistaa, kun edes vahvin osa-alue ei toimi riittävän hyvin tärkeimmillä hetkillä.

McDavid on vasta 26-vuotias, joten iän puolesta mahdollisuuksia Stanley Cupin voittoon on. Oilers-johdon kyky rakentaa mestaruudesta taisteleva joukkue näyttää sen sijaan epätodennäköisemmältä.

Oilers on rakennettu ylivertaisen hyökkäyspelaamisen varaan, mutta edes vahvin osa-alue ei toimi riittävän hyvin tärkeimmillä hetkillä.

Parin viime vuoden aikana on tapahtunut edistystä, mutta edelleen Oilersin maalivahtikaksikko on epävarma ja suoritustasoon suhteutettuna kallis. Myös puolustuksesta puuttuu sekä leveyttä että kärkiosaamista.

Hyökkäyskin häviää kärjen takana vertailun muihin mestaruudesta taisteleviin joukkueisiin, vaikka Oilersin kärki onkin poikkeuksellisen pystyvä.

Eichel halusi siirron pois Sabresista, jonka menestymismahdollisuudet ovat Oilersiin nähden reilusti takamatkalla. McDavidin mahdollisuudet voittaa Stanley Cup kohenisivat merkittävästi siirrolla pois Oilersista.

Kaksikon välillä on toki se ero, että Eichelin kauppa tehtiin viimeisellä kaudella ennen kuin siirtämisen estävä pykälä astui voimaan. McDavidin sopimuksessa pykälä on voimassa, ja supertähti saattaisi suostua siitä luopumaan. Oilersin halukkuus McDavidin kauppaamiseen on taas oma lukunsa.

Ilman mestaruutta McDavidin ura lipuu kohti Marcel Dionnen, Dale Hawerchukin ja Pierre Turgeonin kaltaisia legendoja, jotka takoivat runkosarjassa kovia tehoja, mutta jotka jäivät pudotuspeleissä nuolemaan näppejään.

Eichel antoi esimerkin, jota McDavidin kannattaisi seurata. Jopa mcdavidmäinen määrä henkilökohtaisia palkintoja kalpenee Stanley Cupille.

» Lähetä palautetta toimitukselle