Mielipide

JYPillä on käsissään aliarvostettu maalitykki, josta kukaan ei pidä meteliä

LIIGA / Kolumni
26-vuotias kanadalaishyökkääjä Reid Gardiner pelaa hyvää kautta pisteiden ja etenkin maalien valossa. Maalitykin vähäinen suosio saattaakin juontaa juurensa siihen, että hän pelaa Liigan pahimman alisuorittajan riveissä.

Kanadan Prince Albertistä lähtöisin oleva hyökkääjä Reid Gardiner jätti tutun Pohjois-Amerikan vuonna 2019 ja suuntasi Eurooppaan, tarkemmin Saksaan. Kanadalainen viihtyi Saksassa aina viime syksyyn asti, kunnes hän lähti hakemaan uutta nostetta uralleen JYPin paidasta.

Kanadalainen pelaa oikea käsi alhaalla ja hänen laukauksensa on huippuluokkaa. Kun Gardiner saa paikan, kiekko on yleensä verkon perukoilla. Loistava maalivainu ja laukaus puolestaan kompensoivat sitä, että Gardiner tuntuu välillä katoavan kaukaloon. Yleensä, kun Gardinerin huomaa kaukalosta, hän on kädet pystyssä maalin merkiksi.

Kotimantereella pelejä kertyi junioreista aina AHL:ään asti. Saksassa pelejä kertyi niin pääsarjatasolla kuin toiseksi korkeimmalla sarjatasollakin. Etenkin Saksan kakkosliigassa Gardinerin maalintekokyky huomattiin. Kanadalainen paukutti Tölzer Löwenin riveissä 45 otteluun 34 maalia.

Gardiner on istunut myös hyvin hurrikaanipaitojen tuloksentekoyksikköön. Hyökkääjä on paukuttanut tähän mennessä 39 otteluun tehot 16+7=23. Gardiner on iskenyt kaksi hattutemppua saavuttuaan Jyväskylään. Ensin harjoitusottelussa Oulussa Kärppiä vastaan sekä KalPaa vastaan Hippoksella käydyssä runkosarjakamppailussa.

Liigan maalipörssissä Gardiner on sijalla kolme. Hänen edellään ovat ainoastaan Pelicansin Jiří Smejkal sekä Tapparan Anton Levtchi.

Miksi kanadalainen jää silti vähälle huomiolle? Voiko syy olla JYPissä? Toisaalta kyllä Joakim Kemellinkin huippuotteet huomioitiin syksyllä, vaikka hänkin kannatteli hurrikaanipaitaa.

Gardiner ei pidä itsestään meteliä, vaan miehen mukaan joukkueen menestyminen on oman egonsa pönkittämistä tärkeämpää. Asenne on toisaalta yleinen ja suotavakin joukkueurheilussa. Epäitsekkyys saattaa kuitenkin olla syy Gardinerin vähäiselle huomiolle Suomen kaukaloissa.

Mieleen juolahtaa, mitenköhän Gardiner sopeutui aikanaan AHL:ään. Siellä tunnetusti joukkueen menestyminen on toissijainen asia. Omaan pussiin pelaavia sen sijaan löytyy NHL:ään nousemisen toivossa.

JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasen aikana 2010-luvun jättiläisenä tunnettu JYP on rämpinyt pahnan pohjimmaisena. Mutta Viitanen kuitenkin näki kanadalaisen potentiaalin ja värväsi Gardinerin JYPiin 1+1-vuotisella sopimuksella.

Jos JYP mielii kammeta itsensä ylös pohjamudista, tulee Viitasen jatkaa lisää hyvien hankintojen etsimistä ja kiireesti käyttää seuran optio Gardinerin sopimuksesta myös ensi kaudelle. Ihan jo oman työpaikkansakin puolesta.

Uskoisin, että Gardinerin maalintekotaito huomataan vielä, ja hänen tiensä vie Suomen reissun jälkeen isompiin kaukaloihin ja seuroihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle