Mielipide

Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila tuomitsee rasismin, mutta asettuu jopa lapseen kohdistuneessa huutelussa epäillyn puolelle

Muut Sarjat / Kolumni
Syrjivään ja loukkaavaan käytökseen suhtaudutaan Jääkiekkoliitossa muka vakavasti, mutta Pelicansin juniorijoukkueen pelaajaan väitetysti kohdistuneessa rasistisessa huutelussa sanktiot tulivat seuralle, joka halusi selvittää tilanteen.

Jääkiekkoliitto ilmoittaa arvoikseen kunnioituksen, yhteisöllisyyden, hauskuuden ja erinomaisuuden tavoittelun:

"Kunnioitus näkyy kaikessa toiminnassa kentällä ja sen ulkopuolella, onpa sitten kyse vastustajan kunnioittamista tai yhteisten sääntöjen noudattamisesta. Yksinkertaistaen kysymys on hyvästä käytöksestä".

Kun samaan aikaan Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila venkoilee ja väistelee Pelicansin juniorijoukkueen väitetysti kokemaan rasistiseen huuteluun liittyen, on helppo todeta, että suuret sanat ja käytännön teot ovat erittäin kaukana toisistaan.

Antila väittää Jääkiekkoliiton suhtautuvan vakavasti kaikenlaiseen syrjivään ja loukkaavan käytökseen, mutta kun lahtelaisen juniorijoukkueen valmentaja halusi ottelun tuomariston selvittävän väitetyn rasistisen käytöksen, oli seurauksena vastuuvalmentajalle kolmen ottelun toimitsijakielto ja tuhannen euron sakot seuralle Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnalta.

Jääkiekkoliitto on Antilan kommenteilla ja väitetyn uhrin rankaisulla asettunut rasistisesta herjauksesta epäillyn tahon puolelle.

Seuran mukaan heillä on kolme todistajaa, joista kahden väitetään kuulleen rasistisen huutelun, mutta seuran joukkueenjohtajan mukaan Jääkiekkoliitto ei ole halunnut heitä kuulla.

Antilan kommentti asiasta Ilta-Sanomille on hämmentävää luettavaa.

– Tuomarit eivät ole voineet vahvistaa, onko rasistista kielenkäyttöä ollut, ja jos on, niin kuka olisi sen tehnyt. Asia on selvitetty vastustajaseurasta, ja myös epäilty pelaaja selvitetty. On myös pyydetty vastine epäillyltä pelaajalta, ja lisäksi vastustajaseura on pitänyt puhuttelun kyseiselle pelaajalle. Kun on sana sanaa vasten, meidän on nojattava sääntöihimme ja käytettävissämme oleviin keinoihin.

Vielä hämmentävämpää on se, että alkuperäisessä uutisoinnissa toisen tuomarin kerrotaan kuulleen solvaus, mutta otteluraportissa tapahtumaa ei enää ole mainittu.

Sääntöjen noudattamiselle on aikansa ja paikkansa, mutta kun vastakkain ovat "sääntöihin nojaaminen" ja turvallisen harrastusympäristön mahdollistaminen lapsille, ei pitäisi olla kahta sanaa, että lasten oikeudet menevät kerta kerrasta edelle.

Jääkiekkoliitto on Antilan kommenteilla ja väitetyn uhrin rankaisulla asettunut rasistisesta herjauksesta epäillyn tahon puolelle.

Missä ovat kunnioitus ja yhteisöllisyys? Joku voi löytää hauskuutta myös rasistisesta huutelusta, mutta kokonaisuutena erinomaisuutta tavoitteleva lajiliitto on tässä tapahtumavyyhdissä vetänyt arvonsa viemäriin.

Perusteetta ei tietenkään pidä ketään syyttää, mutta näin vakavassa asiassa pitäisi tapahtumat tutkia paljon perusteellisemmin. Nyt jää vaikutelma, että on nostettu kädet pystyyn liian vaikean tehtävän edessä.

Rasismi ilmiönä ei lopu sillä, että päällikkö sanoo julkisesti sen olevan tuomittavaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös