Mielipide

Jääkiekkoilijan sankariasun sisällä asuu tavallinen ihminen − Maailman mielenterveyspäivänä on hyvä muistaa, miksi ihailemme heitä

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE, NHL, KHL, Naisten Liiga / Kolumni
Sunnuntaina vietetään Maailman mielenterveyspäivä. Urheilijat ovat monelle kannattajalle kuin supersankareita. He ovat loppujen lopuksi tavallisia ihmisiä, joiden työ tuottaa sen seuraajille parhaassa tapauksessa paljon iloa.

Vuoden 2019 mielenterveysbarometrin mukaan 51 prosenttia suomalaisista työssäkäyvistä ei mielellään kertoisi mielenterveyden ongelmistaan työkaverilleen ja 37 prosenttia ei mainitsisi niistä edes pomolleen.

Mieli ry kertoo, että suomalaisista aikuisista 20−25 prosenttia kärsii mielenterveysongelmista vuosittain ja yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä ovat mielenterveysperusteisia. 

Nyt sunnuntaina vietettävä Maailman mielenterveyspäivä on hyvä muistutus siitä, että jokaisella meistä on mieli ja että siitä on pidettävä huolta. Kenen tahansa mieli voi sairastua − myös kovina pidettyjen jääkiekkoiljoiden.

Muistan hyvin vuoden 2018 miesten MM-kisat Tanskassa. Kisojen teemana oli tuolloin Heroes, sankarit. Teemaan sopivaksi tehtiin Samu Haberinkin tähdittämä kappale. Tausta-ajatuksena oli, että vaikka kansa hurraa jääkiekkoilijoille heidän kentällä täysissä varusteissa ollessaan, ei samoja pelaajia välttämättä edes tunnisteta, kun he kävelevät kaduilla vapaapäivinään.

He ovat ikään kuin elokuvien supersankareita valepuvuissaan.

Jääkiekkoilijat ovat monille meistä ihailun kohteita ja olemme valmiita maksamaan nähdäksemme heidät työssään jäällä taistelemassa sarjapisteistä tai menestyksestä. Kannattamamme joukkueen onnistumiset piristävät päiviämme ja parhaassa tapauksessa vaikuttavat kokonaisvaltaisesti elämänlaatuumme.

Jääkiekkoilijat itse joutuvat kamppailemaan joka viikko hampaat irvessä fyysisissä otteluissa voimakkaiden vastustajien kanssa. Jos peli ei luista, vaarana ovat armottomat potkut joukkueesta ja työttömäksi jääminen. Työssä on myös kohonnut loukkaantumisriski. Voi sanoa, että ammattijääkiekkoilijoiden mieli on koetuksella jatkuvasti.

Tästä huolimatta media, kannattajat ja satunnaiset ottelutapahtumissa kävijät arvostelevat heikosti suoriutuneita pelaajia melko armotta. Ei siis ihme, jos pelihommat käyvät toisinaan pelaajille ja valmentajillekin raskaiksi.

Päälle tulevat tietysti muut tuiki tavalliset arjen asiat, jotka saattavat rasittaa mieltä − perheen ja läheisten hyvinvointi, raha, päihteet tai vaikkapa omaan maailmankatsomukseen liittyvät pelot.

On totta, että jääkiekkoilijat asettuvat ammatissaan tietoisesti julkisen arvostelun kohteeksi, mutta on hyvä muistaa, että hekin ovat tavallisia ihmisiä huolineen ja murheineen. Samalla he ovat meille ihailun kohteita ja sankareita. Pidetään heidät sellaisena.

Tässä on linkkejä muutamiin Jatkoajassa aiemmin julkaistuihin haastatteluihin ja artikkeleihin mielenterveysteemasta. Hyvää Maailman mielenterveyspäivää juuri sinulle!

Tuore maalivahtivalmentaja Jonathan Iilahti sai peliurallaan apua psyykkisiin oireisiinsa: "Uskon ymmärryksen lisääntyvän, kuinka normaalista asiasta on kyse"

Taavi Vartiainen selvisi voittajana elämänsä vaikeimmasta kaudesta ja käynnistää uraansa uudelleen Peliitoissa: "Tällä hetkellä jääkiekko on ihan helvetin hauskaa!"

Mielenterveysongelmista kärsinyt Ben Meisner haluaa auttaa muita pelaajia uudella urallaan – "Tietyt tahot ovat käyttäneet ongelmiani minua vastaan"

Isänsä menettänyt Alex Petan haluaa helpottaa mielenterveyden ongelmista puhumista − "Kun puhun luotettavalle ihmiselle, minulle tulee parempi olo"

Jokainen richclune ja taavivartiainen vie jääkiekon asenneilmastoa eteenpäin

Liigan urheilujohtajien on syytä miettiä parempia käytäntöjä – pelaajien ja valmentajien stressi on myrkkyä työhyvinvoinnille

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös