Mielipide

Jääkiekkoa seuraava lukijakunta kaipaa ohuen näkkärin sijaan tuhdimpaa ruisleipää

LIIGA / Kolumni
Jatkoajan päätös lopettaa yksittäisten otteluiden raportointi ei kuulosta äkkiseltään isolta uutiselta, mutta tarkemmin tarkasteltuna linjaa yhä selkeämmin sitä, että jääkiekon ympärillä käytävässä keskustelussa kurkistetaan entistä syvemmälle tulosten taakse.

"Kill your darlings" on globaali teema liittyen luovaan kirjoittamiseen. Se kuvastaa kuvainnollisesti omasta lapsesta luopumista. Sitä, että toisinaan paras asia toimivan kokonaisuuden kannalta on päästää irti itselleen tärkeiksi muodostuneista riippakivistä. 

Jatkoajan tuore päätös lopettaa yksittäisten ottelukohtaisten raporttien julkaisemisen ei kuulosta äkkiseltään isolta uutiselta, mutta tarkemmin tarkasteltuna on sitä.

Yli 20 vuoden ajan Jatkoajan toiminnan yksi tunnistettavimmista elementeistä poistuu. Liigan otteluraporttien ja -ennakoiden merkitys on ollut valtava, mutta ajan myötä hiipuva. Mediakentän muuttuminen pakottaa myös dinosauruksen polvilleen. Jatkoajan toteuttamat otteluraportit ovat olleet Suomessa katoava luonnonvara. 

Jääkiekkojournalismi on kehittynyt Suomessa valtavasti viimeisten vuosikymmenten aikana, Sen myötä se, mitä tapahtuu, on yhä harvemmin yksin keskiössä. Sen rinnalle ovat tulleet myös se, miten tapahtuu ja myös se, miksi tapahtuu. Tiedostava ja ymmärtävä jääkiekkoa seuraava lukijakunta haluaa ohuen näkkärin sijaan tuhdimpaa ruisleipää. Lukea ja hahmottaa syy-seuraus-suhteita.

Ymmärtää laajemmin ja paremmin. 

Kaiken keskiössä ovat ihmiset. Sekä lajin sisällä toimivat että siitä sisältöä tuottavat. Monet jääkiekkotoimittajat ovat jo itsessään lajin sisäisiä brändejä. Heiltä tivataan kannanottoja ja heidän tyylinsä tunnetaan. Kiekkoilevilta persoonilta kaivataan puolestaan ulostuloja ja valmentajilta pohdintoja, jotka syventävät sitä kuvaa, joka tilastojen ja tulosten taakse piiloutuu.

Suomessa on huudeltu laadukkaan jääkiekkojournalismin perään. Eri ihmisille ja tahoille se merkitsee hieman toisistaan poikkeavia asioita. Kaiken keskiössä on silti sisällön haastavuus ja se, että sisältö rohkaisee lukijaa oppimaan ja ymmärtämään laajemmin. Sitä myöten voimme laajentaa jääkiekon ympärillä käytävää keskustelua poteroissa huutelemista avarammaksi.

Jatkoajalla on oma uniikki paikkansa suomalaisessa jääkiekkokentässä. Sen vuoksi koemme etuoikeutetuksi valinnaksi priorisoida resurssejamme entistä selvemmin suuntaan, joka tuottaa jääkiekkoa seuraavalle yleisölle entistä enemmän avartavaa ja sopivasti haastavaa sisältöä. 

Sinä päätät, kuinka pyrkimyksessämme onnistumme.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös