Mielipide

Jääkiekko ei tule lähellekään kotia − Lightning pääsee uusimaan mestaruutensa liian helposti

NHL / Kolumni
Finaalisarjaa ovat värittäneet Montreal Canadiensin valtaisat virheet, jotka himmentävät Tampa Bay Lightningin paremmuutta.

Tampa Bay Lightningin NHL-mestaruudessa kauden 2020−2021 päätteeksi ei olisi liiemmin mitään yllättävää tai ihmeellistä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että floridalaisnippu pääsee tarttumaan Stanley Cupiin jopa liian helposti.

Ensimmäistä kertaa liki 30 vuoteen finaaleissa oleva Montreal Canadiens ei ole pystynyt tarjoamaan hallitsevalle mestarille haastetta kuin hetkittäin. Lightningin kiekollinen pelaaminen ja rutiinitaso ovat niin korkealla, ettei siihen ole ollut sanottavaa.

Canadiens on tehnyt finaalisarjan aikana virheitä, joista ei ihan jokainen NHL-joukkue rokottaisi − he vain antoivat tilaisuuden Stanley Cupin finaaleissa juuri tämän hetken maailman parhaalle joukkueelle. Jälki on ollut sen mukaista.

Carey Price on tolppien välissä lipsautellut muutamia kiekkoja selkänsä taakse. Näin ei pitänyt eikä pitäisi käydä. Kanadalaisveskarin piti olla joukkueensa tuki ja turva, mutta nyt hän on pelannut tavallisen kuolevaisen tasolla.

Olkoonkin, että Price on jäänyt usein myös yksin puolustuksen sekoilun seurauksena, mutta ei hän ole pystynyt edes haastamaan Andrei Vasilevskia.

Dominique Ducharmen päävalmentama nippu tulee kyllä suoraviivaisesti ja rohkeasti maalille, mistä syntyvätkin joukkueen maalit ja maalipaikat. Se ei vain riitä, jos puolustuspäässä sattuu nähdynlaisia nukahduksia. Aiemmat vastustajansa Les Habitants onnistui saamaan takajaloilleen ja altavastaajakiekkoon riittävän usein. Nyt Bolts pitää heidät visusti haastajan roolissaan.

Canadiens ei olekaan päässyt enää ratkaisuhetkillä laadukkaille maalipaikoille. Maaliodottamaa kertyi edellisessä ottelussa ainoastaan 1,57, kun Lightning takoi odottamaa 2,34 maalin edestä. Vaikka joukkue tekikin maaleja reilusti yli odottaman, sekään ei riittänyt. Korkean todennäköisyyden maalipaikat menivät Lightningille 10−5, kertoo NaturalStatTrick-sivusto.

Canadiensin puolustamisessa "Et sää voi" -osastolle menee muun muassa tilanne, jossa Ondřej Palát ja Nikita Kutšerov pääsivät kolmannessa finaalissa värkkäämään 3−1-johtomaalin kahdella nollaa vastaan -hyökkäyksestä heti toisen erän alkuminuuteilla edellisessä ottelussa.

Canadiens-puolustus oli auttamatta myöhässä.
Kuva © Andre Ringuette

Molemmilla joukkueilla on oma taktinen lähestymiskulmansa, mutta Lightning suorittaa tällä hetkellä niin paljon varmemmalla otteella, että se ajaa suurta unelmaansa jahtaavan Canadiensin höntyilyyn. Se höntyily maksaa Stanley Cupin kohtalon − kenties suoraan neljässä ottelussa.

Vaikka hallitseva mestari Lightning on osoittanut myös pelillisesti olevansa kuluvan kauden NHL:n valtias, saa se Stanley Cupin finaalisarjassa kruununsa hieman kurjan lopputuleman kautta. Olisi ollut hienoa nähdä Canadiensin pystyvän edes haastamaan heidät. Bolts ei vain anna siihen oikein edes mahdollisuutta.

Jääkiekko ei tule kotiin tämänkään kauden päätteeksi − ellei NHL:n toimistolla suunnitella lajin kotiosoitteen muutosta Amalie Arenalle Tampaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös